10. februára 2019

Prekliate filmy, 2. časť

Nešťastie a kliatby sa viažu k rôznym miestam a predmetom, no ani filmová produkcia nie je výnimkou. V histórii kinematografie tak už existuje mnoho legiend, ktoré sa k rôznym filmom viažu. Či už režiséri a herci precenili svoje sily, alebo šlo o nešťastné náhody spojené so zdanlivými kliatbami, to je na uvážení každého z nás.









The Crow (1994)


Dnes už kultové dielo s temnou gotickou atmosférou s názvom "The Crow" vzniklo v roku 1989 v podobe komiksovej knihy od autora Jamesa O'Barra. Už od začiatku ho však obklopovala akási temná aura, ktorá sa vraj podpísala na viacerých tragických udalostiach. O'Barr vytvoril knihu po tom, čo jeho priateľka zomrela pri nehode, ktorú spôsobil opitý vodič. Išlo tak teda o jeho svojský spôsob, ako sa vyrovnať so stratou milovanej osoby, čo je nakoniec aj jedna z hlavných tém "The Crow". V roku 1994 sa potom komiksu dostalo nezabudnuteľnej filmovej podoby vďaka režisérovi menom Alex Proyas, v hlavnej úlohe nenahraditeľný Brandon Lee.

Už od začiatku natáčania sa zdalo, že film je vskutku prekliaty. Hneď prvý deň totiž jeden člen štábu utrpel popáleniny na 90% tela po tom, čo jeho žeriav narazil do káblov vysokého napätia. Ďalší člen si zas prebodol ruku skrutkovačom a výtvarník neskôr autom nešťastne zničil kulisy. Pri jednej silnej búrke bola väčšina kulís tiež znova zničená. Najhoršie však ešte len malo prísť.

28-ročný Lee pri jednej scéne, kedy mal byť postrelený slepým nábojom, bol kvôli osudnej chybe postrelený skutočne, keď sa kovový kus falošného náboja zasekol v zbrani. Smrteľná strela sa dostala do jeho brucha, a aj keď bol okamžite prevezený do nemocnice a 6 hodín operovaný, mladý herec nakoniec zraneniu podľahol. Vyšetrovanie odhalilo, že šlo o nehodu. Zaujímavým faktom je, že jeho otec, Bruce Lee, vo svojom poslednom filme "Game of Death" z roku 1973 stvárňuje podobnú scénu. Jeho postava je zastrelená gangstrami po tom, čo sú v zbrani vymenené slepé náboje za ostré. Náhoda, alebo ozajstne krutá hra osudu?

The Passion Of The Christ (2004)


Kliatby sa však nemusia viazať len k filmom s temnou tematikou. Hit Mela Gibsona "The Passion Of The Christ" z roku 2004 je predmetom podobných historiek. Pri scéne, kedy Ježiš káže ľuďom na kopci, bol vraj hlavný herec Jim Caviezel zasiahnutý bleskom. Asistent režiséra Jan Michelini bol počas natáčania bleskom zasiahnutý hneď dvakrát. Žeby sa vyššia moc snažila štábu niečo naznačiť?

Caviezel tiež počas natáčania obetoval veľa zo svojho zdravia. Pri scéne ukrižovania si vykĺbil rameno a pri scéne mučenia utrpel niekoľko skutočných zranení, ktoré sa mu potom kvôli make-upu dokonca zapálili. Bojoval taktiež s podchladením, čo dokonca viedlo k infekcii a zápalu pľúc. 

Heathers (1989)


Americký film "Heathers" dnes tiež predstavuje kultovku v žánre čiernej komédie, kde sú úmrtia teenagerov časté a nie veľmi príjemné. V skutočnosti ide o dosť šokujúci film, ktorý rozoberá kontroverzné témy ako vraždy, nenávisť a tak trocha aj terorizmus, avšak podané s dávkou šibeničného humoru. Aj k "Heathers" sa (možno vďaka tomu) viažu legendy o kliatbe.

Hlavná predstaviteľka jednej z postáv – ako inak, Heather – menom Kim Walker sa v jednej scéne ironicky pýta druhej postavy: "Mala si na raňajky mozgový nádor?" Táto veta sa desivou náhodou nakoniec odrazila v jej reálnom živote, kedy Walker v roku 2001 zomrela na nádor vo veku 32 rokov. Iná postava, ktorú hral herec Jeremy Applegate, zas povie: "Neviem, či by som zvládol spáchať samovraždu." V roku 2000 však Applegate skutočne samovraždu spáchal, vo veku 35 rokov. Špekuluje sa teda, že aj k "Heathers" sa viaže kliatba, podobne ako k "Omen" či sérii "Poltergeist".

To Catch a Thief (1955)


Nie priamo príbeh o kliatbe, no príbeh o podobne desivej náhode ako v "Heathers" sa viaže k herečke Grace Kelly, a hlavne scéne z filmu "To Catch a Thief" od Alfreda Hitchcocka z roku 1955. V jednej scéne totiž Kelly spolu s hercom Cary Grantom  idú v kabriolete, pričom Kelly naschvál jazdí nebezpečne, aby svojho spolujazdca vydesila. Táto scéna sa neskôr v jej živote reflektovala bizarne podobným spôsobom.

V roku 1982 šla Kelly zo svojho domu do Monaka, keď odrazu za volantom dostala mŕtvicu. To spôsobilo, že so svojím autom zišla z cesty a spadla dolu svahom, do hĺbky približne 40 metrov. Kelly bola prevezená do najbližšej nemocnice, kde musela byť udržiavaná v umelom spánku. Na druhý deň však herečka zraneniam podľahla, čo značne pripomínalo scénu spred necelých 30 rokov, kedy sa nedbalo premávala vo vysokej rýchlosti na filmovom plátne.

Atuk


V roku 1963 vyšla kniha "The Incomparable Atuk" od autora menom Mordecai Richler. Príbeh hovoril o eskimákovi, ktorý sa snaží žiť moderný život v New Yorku, kde sa stretáva s rôznymi ťažkosťami, ale aj vtipnými situáciami. Kniha mala byť sfilmovaná v 80-tych rokoch, keď Todd Carol napísal scenár, ktorý sa však nikdy nedočkal natáčania. A dôvodov bolo viac než dosť.

Atuk vraj predstavuje ukážku prekliateho filmu, ktorý nikdy nevznikol. Prečo? Pretože každý herec, ktorý mal byť v hlavnej úlohe, zomrel. Vraví sa, že tento chystaný film zabil šiestich známych hollywoodskych hercov či ich známych. Prvý mal byť John Belushi. Ten si scenár prečítal a s úlohou súhlasil. O mesiac ho však našli mŕtveho v jeho izbe, zjavne vplyvom drog, aj keď skutočná príčina smrti nebola jasne preukázaná.

V roku 1986 sa o filmovaní znovu začalo hovoriť a na svetlo prišiel komik Sam Kinison. Stihol však natočil jednu scénu, keď nastali právne problémy, a film bol znova odložený do roku 1992. Toho roku však Kinison zomrel pri čelnej zrážke s pickupom. Bol na mieste mŕtvy. Produkcia sa však nehodlala vzdať. Roku 1994 bol do hlavnej úlohy nasadený ďalší obľúbený komik John Candy. Ten sa do projektu pustil s nadšením, avšak v marci toho roku dostal silný infarkt a zomrel vo veku 43 rokov. Vtedy si už ľudia hovorili, že film či samotný scenár musí byť prekliaty.

Ďalšou obeťou sa stal Candyho (a údajne aj Belushiho a Kinisonov) kamarát Michael O’Donoghue, ktorý si scenár s Candym čítal krátko pred jeho smrťou. O’Donoghue zomrel nečakane na krvácanie do mozgu. A ani tam sa smrtiaca kliatba nezastavila. V roku 1997 mal rolu dostať komik Chris Farley, ktorý bol veľkým fanúšikom Belushiho. Desivou náhodou však Farley zomrel podobne ako Belushi, na predávkovanie drogami v rovnakom veku 33 rokov.

Poslednou údajnou obeťou Atukovej kliatby sa mal stať Farleyho kamarát Phil Hartman. Ten si scenár taktiež čítal spolu s Farleym a chcel sa podujať na vedľajšej úlohe. O 5 mesiacov na to bol Hartman zavraždený svojou manželkou, ktorá ho v opitom stave zastrelila a následne obrátila zbraň na seba. V prípade Atuka to teda skutočne vyzeralo, že išlo o viac než len zhodu náhod. Môžeme však len dúfať, že producenti sa k natáčaniu už nikdy nebudú chcieť vrátiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára