17. februára 2019

Okrídlený netvor z Van Meter

Na jeseň roku 1903 sa v mestečku Van Meter v americkom štáte Iowa začali diať zvláštne veci. Ľudia tam začali vídať "hrôzostrašného tvora", ktorý sa objavil z neznáma a ktorý niekoľko nocí desil miestnych, len aby sa potom vyparil a nechal po sebe mnoho nezodpovedaných otázok.

Netvor sa prvýkrát objavil v pondelok v noci. Prvým svedkom bol obchodník menom U. G. Griffith, ktorý šiel mestom okolo jednej ráno. Na streche obchodu Maher and Grigg's však zrazu zbadal svetlo pripomínajúce reflektor. Svetlo sa však zrazu vznieslo, pristálo na budove oproti cez ulicu a zmizlo. Istý doktor Olcott, ktorý spal vo svojej kancelárii, sa druhej noci zobudil na jasné svetlo, ktoré mu svietilo do tváre cez okno. Olcott teda schytil svoju brokovnicu a vybehol von, keď prišiel do stretu s "obludou, ktorá bola napol človekom a napol zvieraťom, s veľkými netopierími krídlami". Oslepujúce svetlo pritom vychádzalo z tupého rohu, ktorý mal tvor na čele. Bytosť tiež vydávala silný zápach, ktorý doktora takmer odrovnal. Olcott na netvora raz vystrelil a okamžite bežal späť do bezpečia budovy, kde sa zabarikádoval a ostal v hrôze bdieť až do rána.

Pokladník z jedinej banky v meste menom Peter Dunn sa s tvorom mal tej istej noci stretnúť ako ďalší. Keď okolo druhej nadránom pracoval s peniazmi, do okna mu zasvietilo podobné svetlo. Keď sa Dunn spamätal a zistil, že jeho zdrojom je akási obluda, schytil svoju brokovnicu, ktorú mal vždy po ruke, a vypálil rovno cez zavreté okno. Črepiny vyleteli von a netvor znova len zmizol do noci, zjavne bez akéhokoľvek viditeľného zranenia. Ráno sa v pôde pod oknom našli podivné trojprsté stopy, z ktorých boli zhotovené sadrové odliatky.

Nasledujúcu noc sa svedkom stal ďalší vážený muž, doktor O. V. White. Ten netvora zbadal na telegrafnom stĺpe, ako pomaly zlieza a vypomáha si pritom svojím veľkým zobákom, podobne ako to robia papagáje. Keď tvor zliezol na zem, začal vraj skákať ako kengura, pričom svojimi blanitými krídlami udržiaval rovnováhu. White vraj neváhal a taktiež na tvora vystrelil. Bol si istý, že ho trafil a dokonca aj zranil. Po zásahu vzduch znova naplnil odporný zápach, no tvora to očividne nepostihlo. Sidney Gregg, ktorý výstrel počul, potom tvrdil, že netvor sa vzniesol a z miesta odletel.

Dohra tejto nevysvetlenej historickej kapitoly však nastala až nasledujúcej noci. Celé mesto bolo už plné historiek o lietajúcom "diablovi" a muži boli v stave pohotovosti. Miestny učiteľ, pán Martin, prišiel s názorom, že podľa popisu sa možno jedná o akéhosi predpotopného biblického tvora, čo sa však ťažko dalo dokázať. Niekedy po polnoci skupina mužov tvora vystopovala až k neďalekej bani, kde počuli neobvyklé zvuky. Chvíľu sa nedialo nič a muži si neboli istí, čo robiť, keď sa z temnej bane znova ozvali zvuky, ktoré pripomínali "samotného Satana so svojím plukom čertov".

Podľa novinových správ v tom momente zo šachty vyšla obluda zodpovedajúca popisu, spolu so svojou menšou verziou. Muži začali páliť, no oba tvory rýchlo odleteli. Skupinka, ktorá bola neskôr ešte posilnená o nových členov z mesta, sa však rozhodla, že na ne pred vstupom do bane počká. Ráno sa vraj tvory vrátili a muži na nich vypálili toľko striel, že by "to stačilo na potopenie španielskej flotily". Podľa všetkého sa však znova ozvali len škrekľavé zvuky a svedkovia cítili silný zápach. Tvory však pod silnou paľbou akosi vyviazli so zdravou kožou, na čo sa rýchlo vrátili do bezpečia svojej skrýše. To bolo vraj naposledy, kedy tieto podivné stvorenia obyvatelia Van Meter videli. Popis tvora by sedel skôr na legendárneho Diabla z Jersey, avšak podivné svetlo a pôvod netvora ostal záhadou, rovnako ako aj to, kde zmizol a prečo sa ho už nepodarilo nájsť. Prípadu sa venoval aj spisovateľ Chad Lewis vo svojej knihe "The Van Meter Visitor".


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára