24. februára 2019

Slávne fotografie: duchovia a prízraky, 6. časť

V histórii nadprirodzených javov sa okrem nespočetných príbehov a výpovedí svedkov často objavujú i rôzne dôkazy, ktoré tieto príbehy podporujú. Fotografií, ktoré zachytávajú paranormálne javy, je mnoho, no veľa z nich je falošných či upravených, čo často znižuje vierohodnosť týchto neznámych javov. Existujú však i také, ktoré sú stále považované za autentické a presviedčajú nás o tom, že "tam vonku" skutočne niečo je. Niečo, čo je stále za hranicami našej reality.






Sivá pani z Dark Hedges


Dark Hedges je názov starej cesty v Írsku, ktorá má za sebou bohatú históriu a je predmetom mnohých legiend. Jednou z nich je aj príbeh o duchovi sivej pani, ktorá sa na ceste dodnes zjavuje. Nikto presne nepozná jej identitu, pričom niektorí si myslia, že ide o ducha z dávno zabudnutého cintorína neďaleko, iní zas, že ide o slúžku, ktorá zomrela za nejasných okolností. Fotograf Gordon Watson túto snímku predstavil verejnosti roku 2015 s tvrdením, že údajne ide o legendárneho ducha sivej pani.

_____________________________________________

Postava na Corroboree Rock


Túto známu fotografiu spravil duchovný R. S. Blance ešte kedysi v 50-tych rokoch minulého storočia. Blance navštívil posvätného miesto domorodcov Corroboree Rock v Austrálii, kde sa v minulosti vraj konali rituálne obety vrátane tých ľudských. Na jednej fotografii, ktorú v ten deň spravil, sa objavuje priesvitná postava v dlhých šatách. Niektorí si dodnes myslia, že ide o ženu v historickom kostýme, či že šaty skôr pripomínajú rúcho kňaza. Zdá sa však, ako keby postava držala v rukách niečo ako fotoaparát. Historické zjavenie, alebo skôr podoba "modernejšieho" ducha?

                                     _____________________________________________

Prízrak na pošte


O tomto obrázku nie je mnoho informácií, len že ho niekto vyhotovil pri historickej budove pošty v St. Bathans na Novom Zélande. V okne na poschodí sa však  objavila postava s jasnými črtami tváre, ktorá sa pozerá dolu, ako keby zisťovala situáciu vonku. Nie je však jasné, či sa nejedná len o odraz na skle, no postava až príliš dobre pripomína človeka.

_____________________________________________

Gurdonský muž


V Gurdone v americkom štáte Arkansas dlhé roky koluje legenda o strašidelnom svetle, ktoré sa v noci objavuje najmä v okolí železničnej trate. Podľa historiek raz na danom mieste jedného muža zrazil vlak. Táto fotografia však má byť jediným dôkazom o duchovi za celým príbehom. Vyhotovili ju paranormálni vyšetrovatelia, ktorí vraj cítili, že ich niečo sleduje. Silueta na fotke trocha pripomína človeka, ktorý sa chystá prejsť cez koľaje.

 _____________________________________________

Tvár vo vraku


Príbeh za touto fotografiou hovorí, že istý policajt si chcel vyfotiť tento starý nákladiak predtým, než mal byť odtiahnutý na vrakovisko. Pri bližšom preskúmaní sa však v okne vraku objavuje biela tvár, ktorá vyzerá von. Ide snáď o bývalého majiteľa nákladiaku, ktorý sa ani po smrti svojho vozidla nechcel vzdať, alebo len o optickú ilúziu?

_____________________________________________

Prízrak bývalého manžela


Podľa dostupných informácií tmavá postava za ženou na fotografii predstavuje jej manžela, ktorý zomrel na rakovinu. Jeho duch sa však v tejto podobe naďalej v dome objavoval a jeho prítomnosť bola potvrdená viacerými ľuďmi. Na tejto fotografii, ktorú spravil súčasný manžel pani na fotke, je jeho prízrak viditeľný celkom jasne, pokiaľ teda nejde len o výmysel.

_____________________________________________

Fantóm v divočine


Z austrálskej divočiny pochádza aj táto fotografia, ktorá zobrazuje neznámu postavu muža v červených šatách. Autor fotografie sa prechádzal pri jazere Toowoomba, ktoré je známe pre viacero samovrážd. Muž na danom mieste vtedy cítil akési nepríjemné pocity a zdalo sa mu, že ho niekto sleduje. Keď si potom doma prezeral fotky z výletu, na jednej z nich sa objavuje táto strašidelne pôsobiaca postava. Žeby šlo o ducha samovraha?

_____________________________________________

Mátoha Stuart Hotela


Istý používateľ narazil na tento záhadný obrázok na Google street view. Z okna Stuart Hotela v anglickom Liverpool totiž pozerá desivá tvár pripomínajúcu mŕtvolu. Vyzerá to dokonca, že vo vedľajšom okne tiež stojí niekto v obleku. Hotel bol už v minulosti miestom vyčíňania poltergeista. V roku 1897 vraj majiteľ počul v pivnici silné škrabanie, ktoré považoval za potkany. Zvuky sa však nakoniec presunuli aj do susedných domov a o tri dni neskôr sa celý hostinec otriasol v základoch pôsobením neznámej sily, ktorá dokonca vybila niektoré okná. V tomto prípade možno skutočne ide o zlovestné zjavenie, ktoré v budove dodnes ostáva.

_____________________________________________

Farár v Eastry Church


Z panstva Kent pochádza aj táto dnes už slávna fotografia z roku 1956, ktorú v kostole Eastry Church spravil pán Bootman. Na obrázku z interiéru kostola jasne vpredu vidieť sediacu postavu v šatách kňaza. Vyzerá to, že prízrak má okuliare a veľký nos a pozerá priamo na fotografa. Kostol bol v tej dobe podľa slov pána Bootmana prázdny okrem neho a jeho manželky. Fotka bola preverená aj odborníkmi, či sa náhodou nejedná o dvojitú expozíciu, no neprišlo sa na nič, čo by dokazovalo nejakú manipuláciu. Eastry Church za sebou má históriu, ktorá spomína aj iné paranormálne javy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára