31. mája 2019

Pohyblivý náhrobok v obci Swaffham

Náhrobné kamene sa na starých cintorínoch často nachádzajú v neprirodzených polohách a uhloch. Dôvodom je väčšinou nestabilná pôda či korene stromov, ktoré narušia statiku náhrobkov. Na jednom konkrétnom cintoríne v anglickom panstve Norfolk sa však náhrobok ženy menom Ella Morse nastavil do bizarnej polohy, ktorú nedokázal objasniť žiaden zo zúčastnených svedkov.

V lete roku 1981 nahlásil kostolník v obci Swaffham novinám Eastern Daily Press nezvyčajnú správu. Článok vyšiel pod názvom "Tajomné otočenie kamenného kríža na cintoríne v Swaffham" a spomínalo sa v ňom, že nedávno na cintoríne prebiehali úpravy, pri ktorých sa viacero náhrobkov zrovnalo do radov. Jeden z nich, ako sa zdalo, si však žil vlastným posmrtným životom (ak teda náhrobky predtým nejaký život majú). Náhrobok slečny Elly Morse, ktorá zomrela v roku 1852 vo veku 37 rokov, sa záhadným spôsobom zo dňa na deň otočil o celých 90 stupňov, čím nápadne vytŕčal z radu ostatných dôkladne zrovnaných náhrobkov. Ostatné kamene pritom ostali nedotknuté na svojich pôvodných miestach, čo bolo najväčším problémom pri pokusoch o logické vysvetlenie.

Kým teda bola Ella Morse a prečo sa jej náhrobok od nej odrazu otočil? Ella bola dcérou Johna Morsea, ktorý v obci pôsobil ako sládok. John po jej smrti dokonca zaplatil 400 libier (čo bol v tej dobe veľký peniaz), aby bolo v kostole vystavené okno na jej počesť. Z historického hľadiska to teda vyzerá, že Ella bola svojou rodinou milovaná, no na pozadí príbehu vyvstávajú ďalšie detaily, ktoré nemusia byť práve najprívetivejšie. Existujú teórie, že žena bola v čase jej smrti pomätená a spravila niečo, kvôli čomu sa jej jej rodina chcela zbaviť. Iní zas špekulovali, že Ella bola čarodejnicou, čo by mohol naznačovať nápis na jej náhrobku, ktorý nápadne pripomínal iné nápisy na hroboch odsúdených čarodejníc: "Ella Morse, September 8 MDCCLII, Aged XXXVII, By thy Cross and Passion, By thy precious Death, Good Lord deliver us."

Ani jedna z týchto hypotéz však nie je potvrdená. Objavujú sa aj iné nadprirodzené vysvetlenia, ako napríklad, že hrob pod kameňom nepatrí Elle, a tak sa pod vplyvom akejsi posmrtnej energie samotný náhrobok odvracia od svojho majiteľa. Všetky tieto "vysvetlenia" sú však založené na nadprirodzených silách a poverách, a tak samozrejme ťažko overiteľné. Kostolník Sandell, ktorý v tom čase príbeh skúmal, neveril, že za celou vecou je niečo naozaj paranormálne a snažil sa prísť na racionálne vysvetlenie. Neveril však, že by s ťažkým krížom mohol niekto pohnúť, a tvrdil len, že až čas ukáže, ako sa to vlastne prihodilo. 

To sa však už nestihlo naplniť. Udalosti krátko po zverejnení neuveriteľného článku nabrali tak trocha smutný zvrat. Hneď o tri dni na to sa totiž na cintorín dostal ktosi, kto sa kríž pokúsil dostať do pôvodnej polohy – čím ho zlomil. Rozbité kusy náhrobku boli krátko na to nájdené rozhádzané po cintoríne. V súčasnosti na mieste stojí len základ, na ktorom kríž stál. Ten je teraz v pôvodnej polohe, no ktovie, či to takto bude stále a či sa tajomný náhrobok znova nezačne svojvoľne hýbať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára