21. augusta 2019

Sava Savanović – najslávnejší srbský upír

Nie je už veľmi typické, aby v dnešnej dobe ľudia verili na upírov. Už 20. storočie bolo s pokrokom vedy natoľko racionálne, že podobné príbehy stopercentne označovalo za vymyslené. V niektorých krajinách je však dodnes viera v nemŕtvych, ktorí po nociach bažia po krvi, stále veľmi reálna. Zvlášť balkánske kraje sú medzi tými, kde stále po dedinách kolujú upírske historky. Jedným z najslávnejších upírov bol aj istý Sava Savanović, ktorý dodnes preslavuje Srbsko.

Prvé zmienky o vampirizme v srbských krajoch a celkovo na Balkáne kolovali už dávnejšie a za upírov bolo označených viacero ľudí už pred Savanovićom. Keď však pred pár rokmi niektoré autority v oblasti, kde Savanović žil, vydali menšie varovanie o domnelom upírovi, legendy odrazu nabrali serióznejší charakter. Asi v roku 2012 sa totiž zrútil mlyn, v ktorom vraj kedysi upír prebýval, čo v miestnych vyvolalo strach z toho, že teraz nemá domov a bude znova ohrozovať okolie. Ako sa však z obyčajného dedinčana stal prízrak naháňajúci hrôzu aj po stáročiach od jeho smrti?

Savanović žil v dedine Zarožje a bol údajne uznávaným obchodníkom s dobytkom, no ľudia si o ňom rozprávali, že má dvojitý život. Niektorí verili, že je to zlodej a kriminálnik, ktorý je zapletený v mnohých iných veciach ako len obchodovanie. Vravelo sa, že je to mocný a odvážny muž, a tak sa mu radšej nikto neodvážil postaviť. Savanović sa raz zaľúbil do dcéry iného obchodníka, no ten ho odmietol a nemienil svoju dcéru vydať, pretože Sava bol od nej oveľa starší. Toto odmietnutie vraj spôsobilo akýsi skrat, pre ktorý sa Savanović zmenil k horšiemu. Dokonca aj k známym a rodine sa začal správať nepriateľsky a začal byť agresívny.

Jedného dňa si však na dievča svojich snov počkal, a to rovno s pištoľou za opaskom. Keď žena vyšla, sledoval ju na pole, kde pásla ovce. Jeho brat Stanko ho však nasledoval, pretože tušil niečo nekalé. Sava šiel potom rovno k žene a spýtal sa jej, či s ním nechce ísť domov. Odvetila, že pôjde, no nesmie neuposlúchnuť svojho otca, ktorý jej predtým zakázal začínať si s ním. Keď sa žena otočila, aby dohliadla na ovce, Sava vytiahol zbraň a strelil ju do chrbta. Jeho brat v tom momente vyskočil z úkrytu a v strachu utekal preč. Pastieri, ktorí boli neďaleko, si ho však splietli so zlodejom a po tom, čo počuli výstrel, vystrelili oni naňho a zabili ho. Sava to videl a stihol ešte zastreliť jedného z pastierov, ktorí zabili jeho brata.


Keď však svedkovia našli mŕtvu ženu, uvedomili si, kto je v skutočnosti vrahom, a tak Savanovića obkľúčili a ubili ho na smrť palicami a kameňmi. Keďže šlo o vraha, dedinčania ho odmietli pochovať na cintoríne, a tak ho pochovali blízko miesta, kde umrel. Netrvalo však dlho, keď po tejto tragédii začali kolovať desivé reči. Dedinčania prisahali, že po nociach vídajú Savanovića, ako sa potuluje okolím, a okamžite ho označili za "nemŕtveho". To viedlo k tomu, že chceli jeho telo vykopať a do srdca mu podľa tradícií zabodnúť drevený kôl. Žena jeho zosnulého brata Stanka to však nechcela dovoliť, a tak vraj s pomocou iných telo premiestnili a pochovali k neďalekému mlynu.

A práve tam sa začala skutočná etapa Savanovića v roli upíra. Začalo sa povrávať, že ktokoľvek, kto si do mlyna príde namlieť obilie, riskuje svoj život. Takto vraj Savanović vo svojej nemŕtvej podobe zabil a pil krv viacerých dedinčanov. Panika sa rýchlo šírila a na dverách ľudí nechýbali krucifixy a zväzky cesnaku. Legendy však len ťažko dosvedčia, či niekto naozaj pri mlyne prišiel o život takouto smrťou alebo bol inak zavraždený. Podstatné je, že po rokoch sa z mlyna stala známa turistická destinácia, ktorá každoročne priťahovala zvedavcov. Kedysi v 50-tych rokoch 20. storočia mlyn prestal byť používaný a chátral. To nakoniec viedlo k jeho zrúteniu, čo dalo za vznik spomínanému vyhláseniu o "upírovi na slobode" a prinieslo novú vlnu strachu.

Je možné, že viacerí ľudia v tomto kraji a v Srbsku všeobecne dodnes veria, že upír Sava Savanović žije a striehne kdesi v lesoch, keďže sa teraz nemá kam uchýliť. Iní zas tvrdia, že ide o výmysly a folklór, na ktorom nie je veľa pravdy. Ako je však možné, že takéto legendy prežívajú aj v moderných dobách? Odpoveďou je najskôr turizmus, ktorý má takýmito príbehmi do Srbska nalákať viac návštevníkov a zvedavcov, ktorí sa o vampírskych legendách dopočuli. Majitelia starého mlyna ho ešte donedávna dlhé roky nechali nedotknutý zo strachu, že upíra rozhnevajú. Faktom je však to, že mlyn sa v roku 2018 znova začal opravovať a má sa znova spustiť do prevádzky.  Otázkou zas je, či sa k nemu miestni budú chcieť priblížiť, alebo ho radšej budú obchádzať veľkým oblúkom.

Mlyn, ktorý mal slúžiť ako domov upíra



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára