22. septembra 2019

Tajomný Gurning man z Glasgow

Niektoré bytosti a prízraky sa často objavia odnikiaľ a po nejakú dobu desia miesta, kde sa s nimi ľudia stretnú. To bol aj prípad záhadného fantóma, ktorý sa v 70-tych rokoch začal objavovať v Glasgow, a vďaka svojmu bizarnému vzhľadu dostal prezývku Gurning man – muž, ktorý robí grimasy.

Časť Croshill District v najväčšom meste Škótska Glasgow sa začiatkom roku 1976 stala ako prvá miestom zjavovania sa tohto fantóma. Postava sa zvyčajne objavovala osamelým ženám a dievčatám, ktoré sa vo večerných hodinách ocitli v pustých uliciach mesta. Vystrašené svedkyne opisovali vysokého chudého muža bez vlasov, ktorý mohol mať okolo 50 rokov a pohyboval sa zvláštnym, nesúvislým spôsobom, ako keby nemal kontrolu nad vlastným telom alebo bol silne rozrušený. Najpodivnejšie však bolo to, že muž sa dokázal objaviť a zmiznúť v momente, kedy si to svedkovia ani nevšimli. Netrvalo dlho a prezývka Gurning man bola na svete, a okolím sa začal šíriť strach, keď intenzita jeho výskytu začala rásť.

Pozorovania sa stále odohrávali na pustých uliciach, často v hmle alebo podobných podmienkach. Známe je stretnutie dvoch mladých dievčat, ktoré sa raz vracali z oslavy. V strede ulice si však odrazu priamo pod svetlom lampy všimli holohlavú chudú postavu muža. Vyzeralo to dokonca, ako keby neznámy chcel, aby si ho pod lampou všimli. Neprirodzené trhavé pohyby jeho rúk dievčatá okamžite rozrušili, no skutočné zdesenie prišlo až vtedy, keď muž začal robiť takmer neľudské grimasy a nahlas fučať. Svedkyne sa teda dali hneď do behu, no keď sa po chvíli otočili, postava zmizla. Tvrdili tiež, že nebolo možné, aby niekto tak rýchlo utiekol na otvorenom priestranstve, kde sa stretnutie odohralo. Gurning man sa jednoducho vyparil.

Na prvý pohľad sa zdalo, že išlo o nedorozumenie alebo prehnanú fantáziu dievčat, no podobné hlásenia začali polícii z tejto štvrti prichádzať častejšie. V jednom prípade istá staršia pani večer otvorila dvere, aby von vyložila prázdne fľaše od mlieka, keď si všimla pohyb. Keď zdvihla zrak, v strede ulice odraz zbadala abnormálne vychudnutého bledého muža, ktorý bežal na mieste a strúhal pritom bláznivé grimasy. Žena naňho chvíľu v údive a strachu pozerala, pričom rozmýšľala, či zavolať políciu. Muž však v momente zmizol, ako keby žena žmurkla a následne ho už nevidela.

Ešte desivejšie však boli hlásenia, ktoré sa neodohrali na ulici, ale priamo v domovoch niektorých svedkov. V jednom prípade sa istá žena zobudila uprostred noci a počula akési fučanie a krochkanie z druhého konca izby. Jej manžel však pokojne spal pri nej a zjavne nič nepočul. Keď sa žena prizrela bližšie, zbadala muža okolo päťdesiatky v tmavom oblečení, ktorý sa desivo vyškieral a intenzívne si pritom trel hruď. Žena bola v tom momente takmer paralyzovaná strachom, a tak chcela hneď zobudiť svojho manžela. To už však nestihla, keďže fantóm odrazu vydal hrôzostrašný výkrik, na čo sa jej manžel zobudil a rozsvietil. V byte však nebolo ani stopy po votrelcovi ani cudzom vniknutí.

Podobných prípadov priamo z domovov svedkov bolo ešte viac, no nikdy sa nepodarilo nájsť dôkazy o vlámaní. Medzi rokmi 1976 a 1979 bol Gurning man videný asi 17-krát, 11-krát na ulici a 6-krát priamo v domoch. Svedkyne opisovali takmer vždy tie isté znepokojivé znaky, ktoré naznačovali, že išlo skôr o nadprirodzenú bytosť, než o človeka. Zaujímavé je, že ho vždy videli len ženy, a že boli stále odrazu premožené neprirodzeným strachom. Tieto ženy sa pritom navzájom nepoznali, no aj tak poskytli takmer identické výpovede, čo len dodáva prípadu autentickosť. Zjavenia však prestali tak náhle, ako aj začali. Ide teda len o miestne legendy z Glasgow, alebo sa Gurning man ešte niekdy vráti?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára