29. septembra 2019

Vlak v časovej slučke

14. júna 1911 vyrazil vlak so 106 ľuďmi na palube pod menom Zanetti zo stanice v Ríme. Cesta zahŕňala aj prechod oblasťou Lombardska, kde mali cestujúci skvelý výhľad na hory, no vlak zároveň v jednom momente musel prejsť cez tunel dlhý jeden kilometer. Keď sa však súprava dostala do tunela, očakávalo sa, že vyjde na druhom konci. To sa však už nikdy nestalo.

Správy o tejto bizarnej udalosti onedlho dorazili do Ríma, keďže dvom pasažierom sa údajne podarilo ešte pred vstupom do tunela z vlaku vyskočiť. Títo dvaja svedkovia vraj v tom momente mali veľmi zlý pocit, že sa niečo má stať. Zároveň tvrdili, že pri vstupe do tunela videli akúsi hustú bielu hmlu a zvnútra sa vraj ozýval akýsi neprirodzený zvuk. Niekde sa zas uvádza, že muži z vlaku vyskočili, až keď zastavil priamo v tuneli, na čo kompletne zmizol. Tunel bol prehľadaný, no nenašla sa žiadna stopa po vlaku Zanetti. Železnice následne tunel radšej natrvalo uzavreli.

Kde sa však mohol podieť celý vlak? K tomuto zmiznutiu sa viaže mnoho ďalších podivných hlásení a pozorovaní, ktoré naznačujú, že vlak je teoretický chytený v časovej slučke. Mnísi z mesta Modena, neďaleko miesta zmiznutia, ešte kedysi v stredoveku zaznamenali nanajvýš zvláštne pozorovanie. Videli vraj "sane s rúrou" (lokomotívu s komínom), ktoré "ťahali tri menšie za sebou" (vagóny). Vlak Zanetti mal pritom presne tri vagóny. Mnísi tiež opisovali hustý dusivý dym, ktorý vychádzal z inej rúry, a celkový zjav ich značne vydesil. Opisovali tiež, že videli "poslov diabla", ktorý zo stroja vychádzali. Boli oblečení v čiernych šatách a muži boli oholení na hladko, čo bolo zjavne v ich dobre niečo netypické. Dostal sa teda vlak aj do minulosti?


Záhada sa ešte prehlbuje s ďalšími hláseniami. O nejakých 30 rokov po zmiznutí, kedysi v 40-tych rokoch sa vraj v Mexiku z ničoho nič objavilo 104 Talianov v neobvyklých šatách. Tvrdili vraj, že boli cestujúcimi vo vlaku Zanetti a správali sa hystericky a zmätene, čo nakoniec údajne viedlo k tomu, že boli umiestnení do psychiatrickej liečebne. Jeden muž mal pritom pri sebe krabičku s tabakom, na ktorej bol rok 1907.

V roku 1955 zas signalista na Ukrajine zbadal akýsi prízračný vlak, ktorý nápadne pripomínal model, ktorým bol aj Zanetti. Vlak bez svetiel smeroval od hory Gasfort k stanici, no šiel úplne mimo trať, a tak sa nemohlo jednať o skutočný stroj. Signalista tento zážitok vyrozprával autorovi Nikolajovi Čerkašinovi, pričom dodal, že šlo o starú lokomotívu z predvojnovej éry a tri vagóny. Toto pozorovanie sa udialo v deň, kedy loď Novorossiysk (ktorá predtým patrila Taliansku) vybuchla, čo vedie k rôznym úvahám o podivných náhodách.

Kdesi pod horou Gasfort bol pritom v 19. storočí cintorín, kde boli vo vojne pochovaní aj talianski vojaci. Neskôr na tom mieste postavili železnicu, no po revolúcii ju v roku 1917 odstránili, keďže už nebola potrebná. Inými slovami, vlak cestoval po prízračnej trati z minulosti. Vyzeralo to teda, že vlak ostal uviaznutý kdesi v čase a pokračoval vo svojej nadprirodzenej ceste na rôznych miestach. Či niečo z toho je skutočne tak, ako sa hovorí, je na individuálne uváženie. Tak či tak, legenda o vlaku Zanetti je dodnes známa a radí sa k ďalším mnohým iným prízračným vlakom folklóru.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára