15. februára 2020

Je v Aurore pochovaný mimozemšťan?

V priebehu rokov sa občas v médiách objavili senzačné príbehy o haváriách UFO, pri ktorých boli telá ich okupantov údajne zabavené neznámymi vládnymi silami. Nepochybne najznámejší z nich je prípad havárie UFO v Roswelli v Novom Mexiku, a hoci môže byť tým najznámejším v populárnej kultúre, existujú aj iné, menej známe správy o mimozemských bytostiach, ktoré na našej planéte vraj prišli o život.

Jeden z týchto príbehov sa údajne odohral v malom ospalom meste menom Aurora v Texase, kde mimozemský návštevník vtedy podľa správ prišiel o život pri havárii svojho stroja a bol následne pochovaný na miestnom cintoríne. Prípad sa odohral práve v dobe, kedy USA boli zmietané početnými správami o neznámych lietajúcich strojoch. V rokoch 1896 a 1897 sa objavovali mnohé správy o lietajúcich kovových "cigarách", ktoré sa po oblohe pohybovali pomaly a v noci osvetľovali okolie jasným svetlom. Tieto správy boli brané seriózne, keďže v tej dobe ešte lietadlá a ani vzducholode neboli úplne bežné, a tak podobné hlásenia vzbudzovali znepokojenie.

Jedným z miest, ktoré navštívila jedna z takýchto lodí, bolo malé vidiecke mesto Aurora v Texase. Bolo to nenápadné miesto, ktoré by za normálnych okolností bolo iba ďalším prašným mestom v nehostinnej krajine, a ktoré by človek mohol prejsť bez toho, aby si ho všimol. Podľa Dallas Morning News z 15. apríla 1897 sa však zdá, že jedna z týchto záhadných lodí údajne priletela z oblohy a vznášala sa nad centrom mesta. Spočiatku to pre svedkov bol udivujúci zjav, ale veci sa očividne rýchlo zmenili na ešte podivnejšie, keď sa stroj začal pohybovať chaoticky a zdalo sa, že má nejaké mechanické ťažkosti. UFO sa vraj potom zrazilo s veterným mlynom na pozemku sudcu J.S. Proctora, a spôsobilo "ohromnú explóziu", ktorá zničila nielen mlyn, ale aj vodnú nádrž a samotný stroj, s iskrami a sutinami lietajúcimi všade navôkol.


Keď trosky skúmali šokovaní miestni obyvatelia, zistili, že veľa z nich bolo zo zvláštneho ľahkého kovu, ktorý ešte nikto z nich nevidel, "niečo ako zmes hliníka a striebra". Podľa správ sa tiež našiel pilot stroja, ktorý ležal na zemi mŕtvy medzi troskami, a hoci neexistoval žiaden skutočne podrobný popis tejto bytosti, pilot bol opísaný ako drobná humanoidná postava a označený ako "marťan". Jeho telo bolo dokaličené, no všetkým bolo aj napriek tomu jasné, že nešlo o nikoho z tohto sveta. Na bytosti boli údajne listy materiálu podobného papieru, na ktorých boli nakreslené nejaké podivné symboly, ktoré pripomínali egyptské hieroglyfy. Ich význam však nikomu z prítomných nič nehovoril.

Vyzeralo to teda, že na mieste bola reálna havarovaná vesmírna loď a mimozemské telo; čo teda urobili miestni obyvatelia? Podľa príbehu hodili trosky do starej studne, zapečatili ju a potom nechali drobnému mimozemšťanovi vystrojiť kresťanský pohreb na neďalekom cintoríne v Aurore. Na malý náhrobok pritom dokonca vytesali jednoduchý obrázok vesmírnej lode. Noviny v tom čase mali z tohto príbehu senzáciu a onedlho sa o ňom hovorilo všade, kvôli čomu do mesta začali chodiť zvedavci, aby sa na oblasť a cintorín pozreli na vlastné oči. Aj keď by sa dalo ľahko povedať, že správa Dallas Morning News, ktorú napísal miestny z Aurory, musí byť určite len vtip, čoskoro prišlo na svedectvá ďalších svedkov. Tí vraj tiež videli plavidlo a mŕtvu bytosť, alebo boli dokonca svedkami havárie, čo dávalo správam väčšiu dôveryhodnosť.

Neskôr sa objavili aj tvrdenia nového majiteľa pozemku sudcu Proctora, pána Brawleyho Oatesa, ktorý v roku 1945 tvrdil, že našiel kúsky mimozemskej lode pochované v studni, z čoho dokonca ochorel a prinútilo ho to studňu zapečatiť cementom. Rovnako neobvyklé bolo aj to, že na príhodu sa akosi rýchlo zabudlo a po celé desaťročia bola potom len akousi nezrozumiteľnou historickou zvláštnosťou. Na miesto údajného hrobu sa zabudlo, kým sa k príbehu neskôr nedostali nadšenci pre UFO. Prípad sa rýchlo stal znova populárnym medzi lovcami UFO v neskorších rokoch, s mnohými vyšetrovaniami výrokov, ktoré kolovali v priebehu rokov. Jedným z prvých vyšetrujúcich bol Bill Case, letecký spisovateľ Dallas Times Herald a texaský štátny riaditeľ Mutual UFO Network (MUFON), ktorý robil pohovory s pozostalými svedkami a skontroloval cintorín.

V roku 1973 tvrdil, že našiel náhrobok, o ktorom veril, že označuje mimozemský hrob. Nešlo o nič viac ako len o malú polámanú skalu, na ktorej bol vyrytý obrázok, ktorý pripomínal lietajúci tanier. Použitím detektora kovov sa zistilo, že pod zemou sú pochované kusy kovu, a nadšený vyšetrovateľ sa pokúsil získať povolenie od mesta exhumovať hrob, no bez úspechu. Príbeh sa stal ešte podivnejším, pretože Case tvrdil, že pri jeho ďalšej návšteve kovové kusy z hrobu zdanlivo zmizli, prípadne ich niekto presunul. Krátko na to bol ukradnutý aj samotný náhrobný kameň a presné umiestnenie údajného mimozemského tela bolo znova neznáme.


Ďalšie pozoruhodné vyšetrovanie vykonala televízna šou UFO Hunters v roku 2008. Tím oslovil súčasného vlastníka pozemku sudcu Proctora Tima Oatesa, synovca Brawleyho Oatesa, ktorý zapečatil studňu. Oates im dal povolenie na to, aby sa studňa odkryla, no nenašli sa v nej žiadne kusy cudzích trosiek a testovaná voda bola celkom normálna, s výnimkou zvýšených hladín prítomného hliníka. Ak tam niekedy boli kúsky mimozemskej lode, boli odvtedy zrejme odstránené a následne stratené. Lovci UFO tiež preskúmali cintorín v Aurore a skúsili lokalizovať neoznačený hrob  pomocou detektoru. Zdalo sa, že nakoniec našli pravdepodobné miesto, a tak sa pokúsili získať povolenie na kopanie, no to im bolo zamietnuté. Bez toho, aby boli schopní exhumovať pozostatky z hrobu, nebolo možné určiť, či išlo o človeka alebo nie, a záhada tak naďalej pretrvala.

Poloha hrobu, ak vôbec nejaký existoval, teda nie je známa, aj keď na samotnom cintoríne je stále pamätná tabuľa, na ktorej je uvedený samotný mimozemšťan ako jeden z tých, ktorí sú tam pochovaní. Príbeh havárie UFO z Aurory a jej strateného mimozemského hrobu sa v posledných rokoch veľa rozoberal hlavne na internete. Jednou z prominentných hypotéz je tá, že všetko bol len reklamný ťah, ktorý mal prinútiť ľudí, aby kvôli turizmu mesto navštívili. Ďalšou myšlienkou je, že havária bola naozaj nehodou mimozemského plavidla a hrob stále čaká na odhalenie. Mnohí však veria, že mimozemské telo bolo už dávno zabavené vládou, podobne ako v prípade Roswellu. Prihliadajúc na to, že fakty sú pochybné a skutočné dôkazy neboli nikdy predložené, si nemôžeme byť istí, že k niečomu takému naozaj došlo. Je teda v Aurore pochovaný skutočný mimozemšťan? Ak áno, je zvláštne, že to dodnes ešte nikto neodhalil.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára