22. februára 2020

Tajomné zvuky a hlasy na Yellowstone Lake

Národný park Yellowstone v štáte Wyoming navštívia ročne tisíce milovníkov prírodných divov. Okrem veľkolepej a rozmanitej krajiny však park skrýva aj svoje tajomstvá. Jedným z najznámejších úkazov je šepot či neznáme hlasy a zvuky, ktoré návštevníci často počujú na jazere Yellowstone Lake a ktoré nemajú vysvetlenie.

Mnohí turisti a svedkovia, ktorí sa na jazero prídu pozrieť, spomínajú neobvyklé zvuky, ktoré sa v okolí jazera ozývajú. Niektorí zvuky prirovnávajú k zvoneniu telefónu či bzučaniu telefónnych stĺpov alebo včiel. Tieto zvuky sa pritom neustále pohybujú. Svedkovia najprv začujú niečo v diaľke, no zvuky postupne silnejú a približujú sa, až sa ľuďom zdá, že niečo neviditeľné visí priamo nad ich hlavami. Zdroj hluku sa potom rovnako nenápadne vzdiali, až nakoniec všetko utíchne a svedkovia počujú len typické zvuky okolitej krajiny.

Prvýkrát bol tento jav opisovaný verejnosti v roku 1892 profesorom biológie Edwinom Lintonom, ktorý v tom čase pobýval v okolí jazera. Krátko na to, v roku 1895, zas podobný jav, kde sa však objavovali zmienky o hudbe, spomínal Hiram M. Chittendon. Chittendon bol pritom uznávaným konštruktérom, ktorý sa v oblasti parku zaslúžil o stavbu mnohých ciest a mostov. Pozorovania, respektíve vypočutia, majú pritom podobné znaky. Zvuky a hlasy sa objavujú nielen v okolí Yellowstone Lake, ale aj jazera Shoshone Lake, počas jasných rán, kedy je hladina pokojná a nefúka žiaden vietor.

V roku 1930 venoval týmto úkazom pozornosť aj šéf úradu zaoberajúcim sa meteorologickými javmi, F. C. Marvin. Ten odkazoval na výrazné zmeny teploty, kedy teplý vzduch leží na chladnej vrstve, ktorá stúpa z hladiny. Táto inverzia podľa neho vyvoláva špecifické podmienky, ktoré takto môžu u ľudí vyvolávať zvukové preludy. Zvuky gejzírov a lodí, či hlasy ľudí z diaľky sa tak môžu javiť, že v skutočnosti sú oveľa bližšie. Ak by sme toto vysvetlenie brali vážne a prirovnali ho k fatamorgánam, ktoré sú bežné napríklad na púšti, celá záhada by mohla byť vysvetlená. 

Nie každý odborník či svedok je však s touto hypotézou spokojný. Už indiánske kmene, ktoré v oblasti žili dlho pred príchodom osídlovateľov, totiž spomínajú tieto javy, ktoré však vtedy považovali za svätú udalosť. Okrem neurčitého bzučania a hvízdania tiež svedkovia opisovali tlmenú organovú či harfovú hudbu, trepotanie krídel veľkého množstva vtákov či drsnejšie zvuky, ako napríklad škrípanie kovu. V mnohých ľuďoch, ku ktorým sa zvuky priblížia, pritom vyvolajú pocit nepokoja a dokonca aj hrôzy.

Nadprirodzené pokusy o vysvetlenia spomínajú duše pôvodných obyvateľov a iných nešťastníkov z modernejších čias, ktorí sa v jazere utopili a sú vraj príčinou tohto javu. Samotný Yellowstone sa totiž "pýši" viacerými miestami, na ktorých vraj straší. Niektorí sa zas domnievajú, že za zvukmi môžu byť skôr UFO, ktoré majú schopnosť zneviditeľniť sa, no zvukmi strojov sa takto následne prezradia. Čokoľvek sa však za týmto javom na jazere Yellowstone Lake skrýva, zatiaľ odporuje uspokojivému odbornému vysvetleniu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára