2. februára 2020

Slávne fotografie: neznáme tvory, 1. časť

Škótska Nessie, himalájsky Yeti či americký Mothman. Takmer každý kút sveta je miestom legiend o tajomných tvoroch, ktoré sa zakrádajú odľahlými oblasťami a objavia sa pred fotoaparátmi šokovaných svedkov len zriedka. Tieto stvorenia sa dodnes vymykajú zaradeniu k známym druhom, čo zoológom a vedcom komplikuje vysvetlenia, odkiaľ sa vlastne takéto tvory berú a prečo o nich stále nemáme presvedčivé dôkazy.






Kozí muž z Lake Worth

Oblasť jazera Lake Worth v Texase je už mnoho dekád známa ako miesto výskytu netvora, ktorý je opisovaný ako "kozí muž". Tento humanoidný tvor vraj vydesil viacerých svedkov, a po niektorých dokonca hodil aj pneumatiku z auta. Hlásenia boli časté najmä v roku 1969, kedy bola v miestnych novinách spolu s článkom o oblude zverejnená aj fotografia Allena Plastera, ktorá ako jediná má zobrazovať záhadného tvora. Na tmavej fotografii je niečo, čo pripomína mohutného humanoida so svetlou srsťou, ktorý stojí vo vysokej tráve. Po 40 rokoch však prišli správy o tom, že sa mohlo jednať len o žart miestnych stredoškolákov, no ani to, rovnako ako existencia obludy, nebolo preukázané.


_____________________________________________

Skunk ape – Bigfoot z Floridy

Nielen horské oblasti USA sú známe pre výskyt veľkých humanoidov podobných ľudoopom. Florida má taktiež svoju obludu, ktorá hlavne kvôli svojmu zápachu dostala pomenovanie Skunk ape. Pozorovaní a dokonca aj fotografií a videí je mnoho, a tie ukazujú mohutného tvora, ktorý vyzerá ako väčšia vzpriamená gorila. Nasledujúce fotky boli zaslané anonymne na policajné oddelenie v Sarasote v roku 2000. Svedok tohto tvora vídal často za svojím domom, až sa mu ho podarilo odfotiť. Niektorí veria, že ide o legendárneho tvora, experti zas, že je to v skutočnosti len orangutan.


_____________________________________________

Champ, obluda jazera Champlain

Lake Champlain na severe USA dostalo pomenovanie po jeho objaviteľovi, Samuelovi de Champlain. Už tento prieskumník vraj v jazere videl neznáme zviera, ktoré malo hrubú kožu a papuľu plnú ostrých zubov. Miestni Indiáni mu taktiež potvrdili, že v jazere žije niečo, čo nepatrí k bežnej faune. Najznámejšou fotografiou tohto údajného tvora, ktorý neskôr dostal prezývku Champ, je fotka, ktorú spravila žena menom Sandra Mansi v roku 1977. Táto fotografia sa dodnes objavuje v mnohých knihách ako ukážkový príklad jazerných oblúd a je považovaná za jeden z mála autentických dôkazov o existencii podobných tvorov.


_____________________________________________

Nessie na súši?

V roku 2017 britské médiá obletela podivná fotografia, ktorú spravil vtedy 66-ročný Jimmy Wright z obce Stirlingshire. Na kopci Crow Hill, kde Wright venčil svojho psa, vraj videl neznámeho tvora, ktorý pripomínal dinosaura, či dokonca legendárnu Nessie mimo svojho prirodzeného prostredia. Po zverejnení na Facebooku sa fotke dostalo veľa pozornosti, no aj keď Wright tvrdí, že išlo o živé zviera, mnohí na obrázku vidia skôr kus dreva ako britského dinosaura, čo dáva väčší zmysel. 


_____________________________________________

Chupacabra na strome

O tejto fotografii nie je veľa informácií, no údajne má ísť o legendárnu Chupacabru, známu hlavne z Portorika a okolitých štátov. Táto obluda má mať na svedomí smrť mnohých hospodárskych zvierat, prevažne kôz, ktorým vyciciava krv. Nie je známe, kto spravil túto fotografiu, ani či ide o reálneho tvora, vyrobenú bábku alebo len digitálne upravený obrázok. Údajný tvor však vyzerá desivo, s ostňami na chrbte a červenými očami.


_____________________________________________

Arizonský démon

Internet v roku 2017 obletela fotografia Richarda Christiansona z Arizony, ktorý na Facebook pridal naozaj zvláštny príbeh. Večer vraj na ulici vo svojom meste zbadal obrovskú tmavú postavu s krídlami, ktorú krátko na to ľudia začali nazývať démonom (alebo protichodne anjelom). Zatiaľ čo tvar na obrázku pripomína okrídlenú postavu, niektorí používatelia podotýkajú, že ide len o optický klam a predmet je v skutočnosti len palma v slabom osvetlení.


_____________________________________________

Obluda z jazera Windermere

Nielen Škótsko, ale aj Anglicko má svoje jazerné obludy. Jedna z nich vraj žije v jazere Windermere, ktoré predstavuje najväčšie jazero v Anglicku. Ellie Williams sa podarilo spraviť naozaj udivujúcu fotografiu domnelej príšery, ktorá jasne zobrazuje niečo podobné dinosaurovi, ktorý sa práve vynoril spod hladiny. Na druhej strane vzniká kontroverzia, pretože fotka je "príliš dobrá na to, aby bola skutočná". Podľa rozčerenej hladiny to však naozaj vyzerá, ako keby sa tvor práve vynoril. Skutočná jazerná obluda, alebo len šikovný podvrh?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára