20. marca 2022

Loď smrti na rieke Platte

Rieka s názvom Platte River je súčasťou rieky Missouri a preteká celkovo tromi americkými štátmi. Vo Wyomingu sa jej časť nazýva North Platte River a práva tam sa k nej viaže jedna strašidelná historka, a to konkrétne o „lodi smrti“. Podľa legiend tam totiž viacerí svedkovia zazreli prízračnú loď, ktorá zakaždým zvestovala smrť.

Legenda o tejto nadprirodzenej lodi sa vo Wyomingu rozpráva už od 19. storočia. Jej zjavenie sa pritom opakuje podľa rovnakého scenára. Loď zazrie osamelý svedok, ako sa postupne vynorí z hustej hmly na rieke. Na palube je vidieť prízračných námorníkov a blízku osobu svedka, ktorá však už nevyzerá, že by bola nažive. Celý zjav sa potom stratí rovnako rýchlo a záhadne, ako sa aj obavil. A podľa príbehov bolo týchto nešťastných svedkov hneď niekoľko.

Prvé nahlásené pozorovanie pochádza z jesene roku 1862 a týkalo sa lovca kožušinovej zveri menom Leon Webber. Ten sa jedného večera nachádzal na brehu rieky North Platte River, keďže si tam práve budoval drevenú chalupu. V jednom momente však rieku začala zahaľovať hustá hmla, z ktorej sa podľa výpovede svedka postupne sformoval tvar staromódnej lode. Webber dokonca údajne videl, ako sa námraza na sťažňoch leskne vo večernom svetle. Na palube potom spozoroval posádku, ktorá však vyzerala skôr ako zhluk duchov. Ani to však ešte nebolo to najdesivejšie, čo lovec toho dňa zbadal.

Podľa jeho slov sa loď priblížila k brehu a naklonila na stranu, a Webber zbadal mŕtve telo Margaret Stanley, ktorá bola jeho dlhoročnou priateľkou a s ktorou sa mal oženiť nasledujúceho roku. Zavolal na ňu a pritom sa rovno vrhol do vody, no loď odrazu zmizla v hmle. Muž ešte na brehu čakal až do zotmenia, avšak zjavenie bolo už nadobro preč. Neskôr sa teda vybral do domu Stanleyovcov, kde sa dozvedel strašnú správu – Margaret totiž medzitým zomrela, údajne toho istého dňa, kedy Webber pozoroval loď duchov na rieke.


V roku 1887 sa podobná udalosť zopakovala. Miestny rančer vtedy pásol svoj dobytok blízko mesta Casper, keď sa znova z ničoho nič na hladine z hmly vynorila ponurá loď. Muž videl posádku a postavu kapitána, ktorý vydal nejaký pokyn. Následne mu bola odhalená podoba jeho ženy, ktorá najprv vyzerala, že spí. Niektoré príbehy však spomínajú, že rančer na svoje zdesenie zbadal, že jej tvár je celá obhoretá. Po tom, čo zjavenie zmizlo, sa muž ponáhľal späť domov, kde našiel svoju mŕtvu ženu v ruinách ich domu po tom, čo ho zachvátil požiar.

Posledé zaznamenané pozorovanie pochádza z roku 1903. Muž menom Victor Heibe, žijúci pri rieke, jedného dňa pracoval na svojom pozemku a strihal kríky a stromy. Tak ako v predchádzajúcich prípadoch, z hmly na rieke znova vystúpila tá istá loď so svojou mŕtvou posádkou. Victor potom vypovedal, ako na palube zbadal telo muža, ktoré sa prevaľovalo s pohybmi lode. V jednom momente, kedy sa k nemu telo natočilo, v ňom spoznal svojho priateľa, ktorý však mal úplne tmavú tvár. Išlo vraj o jeho známeho Thomasa Horna, ktorého krátko predtým súd v hlavnom meste Cheyenne usvedčil z vraždy a obesil toho istého dňa, kedy Heibe loď na rieke videl.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára