12. marca 2022

Stretnutie pri dedine Emilcin

Emilcin je nenápadnou dedinkou na východe Poľska, kde sa však v roku 1978 stalo čosi nadmieru neobvyklé. Starší farmár menom Jan Wolski tam totiž začal šíriť naozaj podivnú historku o tom, ako sa jedného rána pri prechádzaní lesom na voze stretol s neznámym lietajúcim strojom a malými mužíkmi, ktorí podľa všetkého prišli z tohto stroja, avšak nepochádzali z nášho sveta.

Vtedy 71-ročný Wolski ráno 10. mája 1978 nasadol do svojho voza ťahaného koňmi a vydal sa na cestu popri dedine Emilcin za účelom rutinnej vidieckej práce. Pri prechádzaní lesmi si však odrazu na ceste pred ním všimol dve malé postavy. Keď sa k nim priblížil, obe odrazu naskočili na voz bez toho, aby mu čo i len povedali “dobré ráno”. Postavy, vysoké asi 1,5 metra, mali na sebe priliehavé tmavé obleky a ich tváre boli zelenej farby. Obe si teda k nemu prisadli a začali rozprávať akýmsi neznámym jazykom, aký farmár ešte nikdy nepočul.

Aj napriek tomu sa Wolski nedal zastrašiť a vo svojej ceste proste pokračoval ako obvykle. Wolski si najprv myslel, že ide o cudzincov, keďže mali šikmé oči, výrazné lícne kosti a nerozprávali poľsky. Ako sám spomínal: “Rozprávali tenkými hlasmi, ich reči som vôbec nerozumel. Keď som vyšiel spoza stromov, zbadal som akýsi vagón či vozidlo, ktoré sa vznášalo vo vzduchu. To mi prišlo zvláštne, že sa vozidlo môže vznášať a stúpať hore a dolu.”

Záhadný stroj bol podľa jeho opisu veľký asi ako menší autobus, bol bielej farby a boli na ňom viditeľné rôzne komponenty podobné vrtákom, ktoré sa točili a bzučali. UFO sa vznášalo asi 5 metrov nad zemou, pričom sa z neho po chvíli na zem vysunulo niečo ako výťah. Bytosti ho so sebou zaviedli do tohto “výťahu”, na čo naňho jedna z nich zamávala, aby vošiel dnu. Udivený farmár, zrejme z čistého prekvapenia, toto pozvanie prijal. V interiéri sa však nenachádzalo nič zaujímavé, okrem nejakých lavičiek a holých stien.

Následne bol Wolski posunkami prinútený vyzliecť sa a bytosti ho prehliadli pomocou akýchsi malých tanierikov. Keď sa potom znova obliekol, bolo mu ponúknuté akési jedlo podobné medu, ktoré však radšej odmietol. Na odchode sa farmár ešte bytostiam pozdravil a prikývol, na čo sa mu rovnako odzdravili posunkom. Niekde sa uvádza, že Wolski túto príhodu po návrate do dediny hneď vyrozprával svojej rodine aj susedom, ktorí sa na miesto stretnutia vydali. Na mieste potom našli pošliapanú trávu a stopy údajných mimozemských bytostí, ale inak žiadne ďalšie dôkazy.

Prípad sa do povedomia širšej verejnosti dostal až vtedy, keď ho asi o 2 mesiace na to Wolski vyrozprával novinárom, ale najmä ufológovi menom Zdzisław Blania. Ten stretnutie dôkladne zdokumentoval a údajne našiel ďalšieho svedka, 6-ročného chlapca, ktorý vraj spomínané UFO videl preletieť nad dedinou. Ako však overiť, čo z tohto príbehu bolo pravdou, je už ťažšie. Wolski zomrel v roku 1991 a Blania v roku 2003. Niektorí spomínali, že Wolski rád rozprával príbehy, a tak je možné, že tento bol jeden z nich, avšak vymyslený. Na mieste blízkeho stretnutia bol však v roku 2005 odhalený monument, ktorý tento príbeh pripomína.


                                                                                           Jan Wolski

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára