27. marca 2022

Deň, kedy sa v Norfolku pokazil čas

Román Joan Lindsay s názvom „Picnic at Hanging Rock“ je známou historickou fikciou, ktorá rozoberá mysteriózne zmiznutie študentiek v austrálskej divočine, pričom narába s témami cestovania v čase. Takéto prípady sa však v histórii údajne opakovali mnohokrát, a podobne to bolo aj v prípade rodiny Margolisovcov, ktorí kedysi v roku 1978 v dedine Horning v anglickom Norfolku zažili doslova chybu v čase.

 Zážitok Margolisovcov sa vraj udial v lete 1978 (niekde sa však spomína rok 1979), keď sa manželia spolu s ich 11-ročným synom vybrali na výlet do malebnej historickej dedinky Horning, ktorá leží na východe panstva Norfolk. Dedina je dodnes známa svojimi vodnými kanálmi a zachovalými starými budovami, čo predstavuje magnet pre turistov, avšak tento deň sa mal na počudovanie svedkov vyvinúť celkom inak, ako len typická voľnočasová prechádzka.

Pri prechádzaní ulicami sa totiž celá rodina v jednom momente začala cítiť neisto, takmer až nepríjemne. Okolie totiž odrazu celkom stíchlo a svedkovia z neznámych príčin dostali závrat. Dezorientáciu krátko na to vystriedalo zdesenie a rodina si uvedomila, že sa deje niečo veľmi neprirodzené. Všetci neskôr zhodne tvrdili, ako sa odrazu „krajina roztopila“, podobne ako keď počas horúcich dní stúpa z ciest teplo. Domy, ktoré ich obklopovali, sa vraj zrazu úplne zmenili na staré chalupy, z asfaltovej cesty bola už len zablatená cestička a autá vystriedali drevené vozy.

Na ulici sa potom objavil chudý muž v hnedých šatách, ktorý kráčal popri povoze s koňom, avšak zdalo sa, že si udivenú rodinu vôbec nevšimol. Táto surreálna scéna však netrvala dlho. O malú chvíľu totiž svedkovia znovu počuli zvuky typické pre Anglicko 70-tych rokov. Historická scéna sa v momente vytratila rovnako rýchlo, ako sa zjavila. Pani Margolis o tomto zážitku novinárom obšírnejšie hovorila až v roku 1997, kedy bol už jej manžel zosnulý. Ona jediná sa pritom z tejto anomálie spamätala prvá, pričom jej muž aj syn boli ešte chvíľu v meravom stave, podľa jej vlastných slov „ako keby boli pod vodou“.

Čo sa teda toho dňa rodine stalo ostáva samozrejme neobjasnené. Ak si svedkovia celú záležitosť nevymysleli (na čo by však museli mať dosť pádny dôvod), jednalo by sa teda o autentický sklz v čase. Podobných prípadov sa pritom len v Spojenom kráľovstve v minulosti aj v súčasnosti objavilo viac než dosť. Niektorí sa teda domnievajú, že práve krajiny ako Veľká Británia sú vďaka dlhej a bohatej histórii a mnohým tajomným miestam dobrým adeptom na podobné udalosti.


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára