21. marca 2020

Obluda z Lake Leelanau

Jazero menom Lake Leelanau sa nachádza v okrese Leelanau v štáte Michigan, a pozostáva z dvoch spojených vodných plôch. V jazyku pôvodných indiánskych kmeňov jeho názov znamená "potešenie zo života", pričom je tiež prezývané Jazero kaprov. Obe jazerá sú však podľa legiend miestom výskytu bizarného tvora, ktorý, ako inak, dostal meno Leelanau.

Severné jazero je na niektorých miestach hlboké až cez 40 metrov, južné maximálne okolo 20 metrov. Detailov o samotnej oblude, ktorá údajne v jazere žije, nie je veľa. Príbehy však tentokrát neopisujú typického "dinosaura", alebo tvora podobného prehistorickému plesiosaurovi, čo je prípad väčšiny jazerných príšer. Leelanau vraj vyzerá ako kus stromu, má veľké oči a rovnako dlhý krk a chvost. Podľa miestnych legiend sa tvor objavil kedysi v 19. storočí, kedy bola na jazere vybudovaná priehrada. Tým sa tiež uzavrel hlavný odtok vodnej plochy, a predpokladá sa, že obluda tak ostala zaseknutá v jazere, odkiaľ sa tam možno dostala zvonka.

Po postavení priehrady sa hladina zdvihla približne o 3 metre, čo malo za následok zatopenie brehov a vznik močiarov, a práve tam sa vraj tvor najčastejšie zdržiaval. Existuje vraj viacero historiek a príbehov, kedy svedkovia záhadnú obludu videli, no najpodrobnejšie a najpodivnejšie stretnutie sa odohralo v roku 1910. V lete toho roku sa na jazero vybral miestny teenager William Gauthier, ktorý pochádzal "z prominentnej rodiny". Ten tam chodil na lov okúňov, a toho dňa sa na jazero vybral znova na svojom člne. Po istej dobe, kedy sa mu nepodarilo nič chytiť, sa teda vybral trocha ďalej, do miest, kde ešte predtým nebol.

Táto oblasť bola plná borovicových kmeňov, ktoré trčali z vody, a tak sa Gauthier rozhodol, že svoj čln uviaže k jednému z nich a bude pokračovať v chytaní. Zašiel teda k jednému z nich, ktorý nad hladinou trčal asi do výšky asi 1,5 metra, a chystal sa uviazať lano, keď zažil šok, ktorý si mal zapamätať do konca života. Akonáhle sa totiž "kmeňa" dotkol lanom, zdanlivý kus dreva naňho otvoril oči. Vydesený teenager oblude pozeral do očí niekoľko sekúnd, čo sa mu mohlo zdať ako celá večnosť, až sa nakoniec tvor ponoril pod jeho čln. Gauthier opisoval, že tvor bol mohutný, a videl ako sa jeho hlava objavila pod hladinou na druhej strane člna, zatiaľ čo chvost stále trčal z vody na pôvodnom mieste.


Je zaujímavé spomenúť, že chlapcovi sa podarilo k oblude priblížiť a dokonca sa jej dotknúť bez toho, aby to vyvolalo akúkoľvek reakciu. Špekulovalo sa teda, že tvor v tej dobe odpočíval, alebo dokonca striehol na svojom mieste v snahe splynúť s okolím. To, že Gauthier na prvý pohľad ani len nerozlíšil kmeň stromu s hlavou obludy, hovorí za všetko. Zdalo sa teda, že tvor si takto vyvinul ideálne mimikry, teda schopnosť prispôsobiť sa svojmu okoliu v snahe ostať skrytý. O mnoho rokov neskôr Gauthierov pravnuk potvrdil, že jeho pradedo bol týmto zážitkom tak otrasený, že sa rybolovu na jazere vzdal po mnoho nasledujúcich rokov.

Objavili sa aj iné tvrdenia od svedkov, ktorí však boli na pochybách zdôveriť sa so svojimi neobvyklými zážitkami. Stretnutia s tak bizarným tvorom predsa len môžu vyznieť, ako keby si svedok takéto historky vymýšľal alebo bol rovno pomätený. Prešlo už však mnoho rokov, odkedy bol výskyt tvora naposledy hlásený, a tak sa niektorí odborníci z kruhov kryptozoológie domnievajú, že obluda je už mŕtva. Jedného dňa však ešte možno niekto z okolia Lake Leelanau príde s novým príbehom, no to ukáže len čas.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára