17. apríla 2020

Vlkodlak v Defiance

Viera vo vlkodlakov je v dnešnej dobe už v podstate na smiech a patrí skôr do stredoveku a dôb povier a legiend. Napriek tomu sa však aj v moderných dobách nájdu zmienky o týchto tvoroch, ako je to napríklad aj v prípade netvora menom Loup Garou. Podobné monštrum sa vraj objavilo aj v mestečku Defiance v štáte Ohio v 70-tych rokoch minulého storočia, čo medzi miestnymi spôsobilo značnú paniku.

Defiance je mestečko na severozápade Ohia, ktoré obýva okolo 17 000 obyvateľov. Toto pokojné miesto sa však v roku 1972 preslávilo pozorovaniami bizarného tvora, ktorý rýchlo dostal označenie "vlkodlak". Všetko sa to začalo a našťastie aj skončilo v lete, počas júla a augusta. Správy o výskyte hrozivo vyzerajúceho monštra sa rozšírili tak rýchlo, že okamžite spôsobili hystériu a rodičia svoje deti nechceli vôbec púšťať von. Polícia prečesávala každý kút mesta v snahe polapiť tvora alebo prinajmenšom vinníka tohto chaosu. Prvé stretnutie sa odohralo 25. júla v skorých ranných hodinách. Svedkom bol pracovník železníc, ktorý mal to "šťastie" tvora zazrieť počas prvých hodín svojej služby.

Muž práve prehodil výhybku na trati v oblasti Fifth Street, keď si všimol veľkú humanoidnú postavu, ktorá ho zjavne sledovala z tieňov. Postava bola pokrytá tmavou srsťou a údajne oblečená v roztrhaných šatách. Najšokujúcejšie však bolo, že tvor mal miesto ľudskej tváre hlavu vlka alebo psa podobného nemeckému ovčiakovi. Muž pri tomto pohľade ostal stáť na mieste, neschopný pohybu. Tvor v ruke taktiež držal tehlu, ktorou sa na svedka zahnal a udrel ho do ľavého ramena. Po tomto útoku našťastie obluda hneď z miesta činu ušla a zmizla v neďalekom poraste, zanechávajúc vydeseného muža schúleného na zemi. Zaujímavým detailom bolo aj to, že v tú noc bol spln.

Toto bol však ešte len začiatok neobvyklých udalostí. Ďalší pracovníci železníc mali podobné zážitky. Tom Jones a Ted Davis sa zdôverili aj novinárom z denníka The Blade. Davis pri jednej príležitosti prepájal káble medzi vagónmi, keď sa na zemi pred ním objavil pár veľkých chlpatých nôh. Keď sa pozrel hore, stál pred ním neznámy tvor s palicou na ramene. Keď chcel Davis prehovoriť, tvor sa bleskurýchle otočil a ušiel do lesa. Jones zas opisoval, že tvor bol doslova "vlnený", čím narážal na hustú srsť, ktorou bol pokrytý.


Na začiatku augusta 1972 sa o paniku postarali hlavne články, ktoré sa objavili v miestnych novinách. S titulkami ako "Hororový film na Fifth Street" alebo "Správy o vlčom mužovi pretrvávajú" sa niet čomu diviť, že medzi obyvateľmi sa rýchlo začal šíriť strach. 3. augusta sa tiež objavilo nové pozorovanie na South Clinton Street. Muž, ktorý sa okolo jednej ráno vracal do hotela Henry Hotel, mal zrazu pocit, že ho niekto sleduje. Jeho hrôza sa vystupňovala natoľko, že pribehol rovno na políciu a následne noc prečkal v hotelovom vestibule.

Ľudia začali prichádzať s novými príbehmi, ktoré mohli byť poháňané nielen ich predstavivosťou a strachom, no hlavne novinovými článkami. Istá žena polícii hlásila, ako sa po dobu troch po sebe nasledujúcich nocí niekto snažil dostať do jej domu. Každú noc totiž počula, ako sa jej kľučka na vchodových dverách divoko otáča. Mohlo ísť aj o zlodeja, no žena vraj popri tom stále za dverami počula tlmené vrčanie. Veliteľ polície Don Breckler bral vec veľmi vážne a ľuďom radil, aby si sami netrúfali na neznámeho tvora a radšej hneď vytáčali 911. Policajný zbor síce nevedel, čo si o celej záležitosti myslieť, no radšej nenechával nič na náhode.

Autority sa však zároveň domnievali, že môže ísť o zlodeja, ktorý sa oblieka do takejto odstrašujúcej masky, aby miestnych naschvál vydesil. Svedkovia, ktorí však tvora videli zblízka, sa zhodovali, že bol pokrytý hustou srsťou od hlavy až k päte. To by predstavovalo značnú námahu pre kohokoľvek, kto by sa chcel zamaskovať. Keď sa správy od neznámej ženy dostali do novín, začali prichádzať ďalší ľudia, ktorí tvrdili, že sa do ich domovov v noci snaží niečo dostať. Niektorí dokonca tvrdili, že netvor na ich dverách a verandách zanechal hlboké škrabance, čo mala vraj zdokumentovať aj
polícia.


Svedectvá sa stále stupňovali a objavili sa ďalší pracovníci železníc, ktorí tvrdili, že tvora už predtým zazreli, no doposiaľ sa báli niekomu o tom povedať. Podľa zozbieraných informácií od ľudí sa polícii podarilo dať dokopy profil "páchateľa". Tvor mal mať na výšku viac ako dva metre, bol pokrytý hustou, no krátkou srsťou a na sebe mal roztrhané šaty, čo mnohých viedlo k tomu, že mohlo ísť o človeka, ktorý sa menil na mýtické monštrum. To však už znie troška prehnane, keďže by muselo ísť o typický príklad "hollywoodskeho" vlkodlaka, ktorý sa z teenagera zmení na obludu. Mnohí nad touto hypotézou samozrejme len krútili hlavami.

Pozorovania pokračovali zhruba do polovice augusta, kedy sa tvor objavoval hlavne okolo trate, po čom sa odrazu vyparil. Objavili sa však ešte dodatočné pozorovania z jesene 1972, kedy sa vraj tvor presunul k mestu Toledo. V októbri ho videli manželia Millerovci, ako sa zakráda po poli. Ed Miller tvrdil, že tvor sa rozbehol k ich autu, po čom sa skrčil a skryl v poraste. Vydával pritom dlhé vytie a syčanie. Gary Moore s manželkou dodali, že keď tvora zazreli, mal vraj výrazné svietiace oči. Objavilo sa dokonca aj pozorovanie z roku 2004, kedy istý rybár zbadal "extrémne chlpatú postavu" skrčenú za kríkmi. Jej tvár vraj pripomínala kombináciu psa a človeka. Je teda možné, že táto legenda žije dodnes, no čo sa za ňou reálne skrýva, ostáva neobjasnené.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára