1. mája 2020

Bábika, ktorej rastú vlasy

K Japonsku sa viaže nespočetne veľa strašidelných príbehov, keďže ide o veľmi spirituálne založenú krajinu. Jedna z legiend hovorí aj o bábike menom Okiku, ktorá však okrem tradičného japonského výzoru skrýva jedno neobjasnené tajomstvo – hračke totiž rastú vlasy rovnako ako predtým jej zosnulej majiteľke.

Príbeh tejto neobvyklej hračky začína v roku 1918, kedy mladý muž menom Eikiči Suzuki navštívil mesto Sapporo a kúpil bábiku, ktorá sa mu hneď zapáčila. Suzuki si bol istý, že hračka bude perfektným darčekom pre jeho dvojročnú sestru Okiku, keďže bola oblečená v tradičnom kimone a mala výrazné čierne vlasy. Okiku si po jeho príchode samozrejme hračku obľúbila a mala ju so sebou na každom kroku. Dieťa bábku nakoniec pomenovalo podľa seba, a keď nebola priamo v jej rukách, bola stále minimálne nablízku. V roku 1919 však rodinu zasiahla tragédia, keď Okiku odrazu ochorela a vo vysokých horúčkach nanešťastie chorobe podľahla vo veku troch rokov.

Pôvodným plánom bolo, že bábka bude pochovaná aj s dieťaťom, no nakoniec sa tak nestalo. Hračka bola teda nakoniec na pamiatku vystavená na malom oltári v dome Suzukiovcov. Netrvalo však dlho a členovia rodiny zistili, že medzi hračkou a zosnulým dieťaťom je v skutočnosti silnejšie puto, ako sa spočiatku zdalo. Jedného dňa si totiž niekto z nich všimol, že bábika má akosi dlhšie vlasy. Pôvodne bola hračka vyrobená s typickým "okappa" účesom, s vlasmi maximálne po ramená a rovnou ofinou. Postupom času sa vlasy stále predlžovali, až nakoniec merali asi 30 centimetrov. Rodina tentokrát uverila, že duch ich dcéry žije ďalej priamo vo svojej obľúbenej hračke.

Bábika ostala v rodinnom dome asi po dobu 20 rokov. V roku 1938 sa však rodina rozhodla odsťahovať z Hokkaido, a všetci sa zhodli sa na tom, že bábka by mala ostať na mieste svojho pôvodného domova. Táto unikátna hračka bola teda nakoniec premiestnená do chrámu Mannenji, kde sa jej ujali mnísi a kde je na novom oltári uložená dodnes a predstavuje známu atrakciu. Mnísi v kláštore raz za čas vlasy skrátia do ich pôvodnej dĺžky a sú každému ochotní dosvedčiť, že vlasy naozaj rastú samé od seba. Jednému kňazovi sa vraj dokonca snívalo, ako ho bábka prosí o to, aby ju príležitostne ostrihali. Podľa odborníkov, ktorí bábiku preskúmali, ide naozaj o skutočné vlasy dieťaťa. Mnohí zvedavci sa na bábiku chodia každoročne pozrieť, no vyhotovovať jej fotografie je zakázané.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára