17. mája 2020

Slávne fotografie: neznáme tvory, 2. časť

Škótska Nessie, himalájsky Yeti či americký Mothman. Takmer každý kút sveta je miestom legiend o tajomných tvoroch, ktoré sa zakrádajú odľahlými oblasťami a objavia sa pred fotoaparátmi šokovaných svedkov len zriedka. Tieto stvorenia sa dodnes vymykajú zaradeniu k známym druhom, čo zoológom a vedcom komplikuje vysvetlenia, odkiaľ sa vlastne takéto tvory berú a prečo o nich stále nemáme presvedčivé dôkazy.







Raystown Ray


V Pennsylvánii leží jazero Raystown Lake, ktoré už desaťročia podľa miestnych obýva neznámy tvor, ktorý je už po rokoch známy pod prezývkou Raystown Ray. Prvú fotografiu obludy sa podarilo spraviť istému rybárovi kedysi v roku 2006, na čo sa hneď dostala aj do novín. Biológ Jeff Krause následne vyhlásil, že tvor je pravdepodobne vegetarián, keďže sa nikdy nenašli dôkazy o tom, že by lovil ryby či divé vtáctvo, a tak ľuďom odkazoval, že sa takmer určite nemusia báť zaplávať si v jazere. Či sa tak ľudia po zhliadnutí masívneho tvora na fotografii odvážia spraviť, však už bude len na nich samotných.


_____________________________________________

Zdochlina z Tecoluty

Na pláži v oblasti Tecoluta v Mexiku sa v marci 1969 objavila obrovská zdochlina hadovitého tvaru, ktorá vážila asi 35 ton. Z hlavy jej trčal veľký roh a telo bolo pokryté hustým "brnením". Biológovia najprv predpokladali, že ide o narvala, no čoskoro zmenili názor, keďže tvor sa nepodobal na žiaden známy druh. V apríli nakoniec vedci vyhlásili, že išlo o istý druh veľryby, no toto vysvetlenie bolo veľmi povrchné a mnohí ho neakceptovali. Verilo sa skôr, že išlo o nejakého prehistorického tvora, ktorý akosi prežil do dnešných dôb. 


_____________________________________________

De Loysov ľudoop

V roku 1917 výprava pod vedením Francoisa De Loysa na hranici Venezuely a Kolumbie zastrelila podivne vyzerajúceho ľudoopa, ktorý po De Loysovi následne dostal aj pomenovanie. Členovia výpravy boli skupinou týchto tvorov náhle napadnutí, pričom vraj mali oproti iným druhom značne ľudské črty a pohyby. Ľudoop na výšku meral asi 1,5 metra a podľa tvaru lebky a čela nepripomínal žiadne iné známe druhy. Tohto ľudoopa sa dodnes nepodarilo uspokojivo zaradiť, a tak je záhadou, čo vlastne na výpravu vtedy zaútočilo.


_____________________________________________

"Old Yellow Top"

Banícku oblasť Cobalt na sever od jazera Ontario údajne už začiatkom 20. storočia obchádzal veľký humanoidný tvor so svetlou hlavou, ktorý dostal prezývku Old Yellow Top. Prvé zmienky o tomto Bigfootovi podobnom tvorovi sa objavili v roku 1906 a posledné známe pozorovanie sa odohralo v roku 1970. Zvláštnym znakom bolo práve svetlé, až blond sfarbenie jeho hlavy, ktoré je viditeľné aj na fotografii od neznámeho svedka.


_____________________________________________

Nessie v Rusku

Dmitry Kim si šiel jedného rána v roku 2017 zabehať k jazeru Khanto v oblasti Okrug v Rusku, keď si na hladine všimol niečo netypické. Na fotke vyhotovenej jeho mobilom je v diaľke na jazere vidieť tvar podobný slávnej škótskej Nessie, avšak mýtický tvor je v tomto prípade biely. Niektorí skeptici namietali, že na jazere sa bežne vyskytujú labute, no muselo by ísť zrejme o gigantický exemplár, keďže tvar na obrázku podľa odhadu meria niekoľko metrov. 


_____________________________________________

Démon z Bahia

Nasledujúcu fotografiu údajne vyhotovilo 15-ročné dievča, ktoré bolo na dovolenke v oblasti Bahia v Brazílii v roku 2007. V hustom džungľovom poraste je v blate vidieť humanoidnú postavu, ktorá zrejme kľačí a drží niečo v rukách. Najpodivnejšie je však to, že z hlavy jej trčia akési rohy, čo mnohých viedlo k špekuláciám, že sa môže jednať o démona. Niektoré zdroje uvádzali, že šlo len o miestneho lovca, ktorý sa takto blatom maskoval, no fotka nie je dodnes uspokojivo vysvetlená.


_____________________________________________

Sasquatch pri rieke

Muž menom Jim O'Neil v roku 2014 zverejnil fotografiu, ktorú spravil jeho otec pri rybačke v štáte Virginia. Sám Jim tvrdil, že podobného tvora videl asi pred 20 rokmi prakticky na tom istom mieste, no vtedy o tom nemal žiaden dôkaz. Skeptici fotku komentovali s tým, že sa zrejme jedná len o peň alebo kus dreva, ktorý pripomína postavu, iní zas veria, že ide o slávneho Bigfoota, ktorý je inak nazývaný aj Sasquatch.


_____________________________________________

Monštrum z Braxton

V roku 2005 sa na internete objavila zvláštna fotografia akéhosi humanoida, ktorý dostal pomenovanie "monštrum z Braxton". Obrázok pochádza z lesnej kamery, ktorá je aktivovaná pohybom, kdesi z lesov Západnej Virgínie. V tejto oblasti bol v 50-tych rokoch minulého storočia známy prípad monštra z Flatwoods, a tak niektorí špekulujú, či sa nejedná o rovnakú bytosť, aj keď podoba nie je presná. Je táto postava duch, neznámy humanoid alebo mimozemšťan? Alebo ide len o optický klam a fotografia nezobrazuje nič neobvyklé?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára