20. júna 2020

Legenda Utsuro-bune

Na začiatku 19. storočia sa na brehoch japonskej provincie Hitači udiala zvláštna udalosť, ktorá bola aj historicky zaznamenaná. "Utsuro-bune" znamená v preklade "dutá loď", a toto pomenovanie aj legenda dostala. Vyzeralo to totiž, že do oblasti vtedy zavítala žena z iného sveta.

Niektorí tento príbeh dodnes považujú za mix rôznych starších mýtov, iní zas za jeden z prvých historických kontaktov s mimozemskou civilizáciou. Táto legenda bola spísaná v troch rôznych textoch v priebehu niekoľkých rokov po tom, čo sa údajne stala. Prvým záznamom bol Toen šōsetsu, ktorý predstavoval spis z roku 1825 a v ktorom sa detailne opisuje príchod neznámej ženy. Druhý, Hyōryū kišū, vznikol v roku 1835, a tretí s názvom Ume-no-čiri v roku 1844. V každom z nich sa však spomína rovnaký príbeh s minimálymi odchýlkami, pričom každý opisuje príchod ženy na lodi, ktorá nepochádzala z nášho sveta.

22. februára 1803 skupina rybárov z Hitači zbadala na hladine akúsi loď, ktorá mala na šírku asi 5,4 metra a na výšku 3,3 metra. Loď sa podobala na dutú nádobu podobnú miske na ryžu alebo na kadidlo. Bola vraj vyrobená z dreva a na spodku mala medené pláty, pričom kupola mala okenné tabule pretkané drevenými pásmi.. Rybári sa teda rozhodli loď odtiahnuť na breh a preskúmať ju. Vnútri našli na jej stenách nápisy v neznámom jazyku a v interiéri sa nachádzala aj voda, jedlo a jednoduché zariadenie s lôžkom a kobercom. Jedlo vraj pripomínalo mäso a chlieb a okrem týchto vecí sa na palube nachádzala aj neznáma žena.

Žena bola opisovaná ako mladá a krásna, mala vraj podľa vzhľadu asi 20 rokov a na výšku 1,5 metra. Jej pokožka bola bledá a vlasy a obočie sfarbené do červena. Na sebe mala dlhé šaty vyrobené z neznámej látky a v rukách držala akúsi krabičku. Udivení rybári ju teda oslovili, no žena hovorila neznámym jazykom a správala sa dosť zvláštne. Nedovolila vraj nikomu dotknúť sa krabičky, ktorú so sebou mala a vyzeralo to úplne, ako keby ju závistlivo chránila. Správy o jej príchode sa rýchlo rozšírili po okolí a vyvolali vlny otázok.


Miestni začali diskutovať o jej pôvode. Niektorí polemizovali, že ide o kráľovnú z nejakej vzdialenej krajiny, ktorú pre nejaké previnenie vyhostili. Iní zas tvrdili, že v krabici môže dokonca byť hlava jej milenca. Aj napriek pokusom o nadviazanie kontaktu však rybári boli z celej situácie zaskočení a trocha aj vydesení, a tak nakoniec loď aj s jej okupantkou navrátili späť na more. Príbeh o tomto neobvyklom stretnutí sa po rokoch dostal k viacerým antropológom, historikom, etnológom a nakoniec aj ufológom, čo dodnes vyvoláva zmiešané debaty.


Mnohí odborníci veria, že ide len o prerozprávanie iných, starších japonských mýtov. Nedostatok dôkazov a niektoré detaily by tomu skutočne mohli nasvedčovať. Existujú však aj názory, že sa mohlo jednať o kontakt s mimozemskou bytosťou. Zvláštny oválny tvar lode, neznámy jazyk a znaky v interiéri lode totiž skôr zapadajú k moderným správam o stretnutiach s UFO a ich posádkami. Keďže však, ak sa dá veriť historickým záznamom, miestni loď spolu s neznámou ženou poslali späť na more, celá udalosť ostáva záhadou. Rovnako ako to, že loď sa už neobjavila na inom mieste a obsah krabičky, ktorú žena pri sebe mala, ostal neodhalený.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára