15. augusta 2020

Loftus Hall

Na juhovýchode Írska sa nachádza polostrov Hook, ktorý priťahuje množstvo turistov vďaka divokej prírode a jednému z najstarších majákov. Okrem toho je tam však aj atrakcia iného druhu, a tou je sídlo menom Loftus Hall. Mnohé legendy a desivé príbehy nakoniec domu vyslúžili povesť jedného z najstrašidelnejších domov Írska.

História Loftus Hall sa začala okolo roku 1350, kedy bolo sídlo postavené rodinou Redmondovcov. Pôvodne sa teda nazývalo Redmond Hall a predstavovalo jeden z najatraktívnejších domov na polostrove. Pod Cromwellovou vládou však bolo v roku 1649 zabavené a o rok na to ho už vlastnili Loftusovci, čím sa aj názov domu zmenil na Loftus Hall. Podivné príbehy sa začali objavovať až v 18. storočí, kedy sa dom dostal do rúk Sira Charlesa Tottenhama. Ten sa oženil s Anne Loftus, dcérou vikomta Loftusa. Tá však v roku 1768 náhle zomrela, no Tottenham sa oženil znova a v dome ostal spolu so svojimi dvoma dcérami.

Legenda hovorí, že jedného večera, kedy vonku zúrila búrka, prišiel do domu istý cudzinec a požiadal o nocľah. Rodina ho teda pozvala dnu, poskytla mu suché oblečenie a pozvala ho zahrať si s nimi karty. Bolo však zjavné, že Tottenhamova dcéra Anne sa do pohľadného cudzinca zaľúbila, keďže oňho prejavovala záujem a chcela sa aj napriek svojmu mladému veku do hry zapojiť. Skupinka teda hrala karty neskoro do noci, keď v jednom momente Anne spadla karta na zem. Keď sa po ňu zohla, pozrela sa pod stôl, kde zbadala, že cudzinec má miesto nôh kopytá. Zdesením potom vykríkla, na čo sa diabolský hosť rozzúril a v plameňoch vyletel priamo cez strop, zanechávajúc po sebe dieru.

Anne po tomto incidente vraj ochorela a bola umiestnená do izby s tapisériami menom "Tapestry room". Nakoniec údajne v roku 1775 chorobe podľahla. Existuje však viacero verzií tejto legendy. Niekde sa spomína, že Anne mala s cudzincom dieťa, no jej rodičia verili, že ide o splodenca samotného diabla, a tak novorodenca zavraždili a telo zamurovali do steny Tapestry room. Vraví sa totiž, že pri neskorších renováciách sa práve v stenách tejto izby našli pozostatky malého dieťaťa. Žiadna verzia tohto (mnohokrát aj inde spomínaného) príbehu nie je oficiálne potvrdená. Odvtedy sa však Loftus Hall stalo miestom strašidelných historiek.

Niektorí veria, že práve smrť Anne spustila mnohé prejavy nadprirodzených síl. Sluhovia vraj začali vídať postavu mladej ženy, ako sa po zotmení zakráda chodbami a ktorú nazývali "pani domu Anne". Tento prízrak sa pred úsvitom potom stále vracal do Tapestry room. Mnohí sluhovia a slúžky boli zo zjavenia takí vydesení, že radšej podali výpoveď a odišli. Duch Anne pritom údajne nebol vždy neutrálny a útočil na kohokoľvek, kto sa rozhodol stráviť noc v jej izbe. V druhej polovici 19. storočia sa tam ubytoval istý mladý muž so skupinou poľovníkov. Keď sa hneď prvú noc uložil po posedení s priateľmi do postele, v noci ho odrazu zobudil zvuk dverí, ktoré sa otvorili. 

Na jeho prekvapenie zbadal pri posteli mladú ženu, ktorá sa naňho chvíľku pozerala a následne vošla do šatníka v rohu izby. Svedok si myslel, že si z neho jeho kamaráti uťahujú, a tak tomu spočiatku nevenoval pozornosť. Druhej noci sa však scéna opakovala. Tentokrát sa muž snažil neznámu osloviť, no tá ho ignorovala a znova vošla do šatníka, no tentokrát celkom jasne prešla priamo cez dvere a rozplynula sa vo vzduchu. Svedok sa teda schoval po prikrývky, avšak onedlho ho začalo rušiť desivé vrčanie v izbe, ako keby sa tam zakrádal nejaký netvor. Prikrývky mu boli tiež pravidelne sťahované z postele a ráno sa zistilo, že závesy ostali roztrhané. Muž uprostred noci z izby teda ušiel.

Sluhovia mu na druhý deň len sucho oznámili, že mal tú česť s "pani domu Anne", a poradili mu, aby celú záležitosť nechal tak. Dom si po podobných správach dokonca prešiel exorcizmom, ktorý vykonal miestny kňaz Thomas Broaders. To vraj na istú dobu neznáme sily upokojilo, no Anne sa svojho obydlia zjavne nemienila vzdať. Loftus Hall dnes funguje ako atrakcia pre turistov a konajú sa tam ghost tours. Sprievodcovia však z bezpečnostných dôvodov návštevníkov neberú na horné poschodie. Niektorí turisti okrem správ o prízračných postavách a iných javoch totiž zažili aj niečo, čo sa dá opísať ako posadnutie, a tak si personál dáva pozor a skupinu pri prehliadke drží radšej pokope. Nedávno sa tiež objavila presvedčivá fotografia, ktorú vyhotovil jeden návštevník a ktorá zobrazuje dve prízračné postavy priamo pri vchode do domu:

 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára