21. augusta 2020

Čierny anjel z Oakland Cemetery

Na severe mesta Iowa City v štáte Iowa sa nachádza cintorín menom Oakland Cemetery. Ten je okrem iného známy v USA aj pre legendu o soche čierneho anjela. Tento konkrétny monument totiž podľa historiek disponuje naozaj zlovestnými silami, a niektorí miestni veria, že je prekliaty.

Čierny anjel predstavuje sochu vysokú približne 2,4 metra, ktorá stojí nad hrobom rodiny Feldevertovcov. Najznámejší príbeh hovorí, že socha záhadným spôsobom zmenila farbu z oslnivej bronzovej na čiernu, a akékoľvek pokusy o prinavrátenie pôvodnej farby boli doposiaľ neúspešné. Vraví sa tiež, že anjel je dokonca každým rokom tmavší, a tak je jeho odtieň stále znepokojivejší. K tejto zmene sa viaže hneď niekoľko historiek. Jedna verzia spomína, že matka rodiny, Teresa Feldevert, bola počas života zlou čarodejnicou. Jej temné sily vraj mali potom za následok, že aj rodinný monument zmenil farbu do tmava. Druhá verzia zas hovorí, že keď Teresu jej manžel pochoval, posmrtne jej sľúbil, že už nebude mať inú ženu. Tento sľub však dlho netrval a po jeho porušení sa monument následkom toho zmenil.

Nie je však jasné, či sú tieto historky aspoň čiastočne pravdivé alebo nie. Miestni aj návštevníci však hovoria, že socha vskutku môže mať akési tajomné sily a môže byť prekliata. Hlavný prejav neznámych síl sa vraj môže ukázať, keď sa pred sochou ľudia pobozkajú. Ak je pobozkané dievča, ktoré je stále pannou, socha sa údajne zmení späť na svoju pôvodnú farbu. Iná verzia tejto miestnej legendy však paradoxne vraví, že akákoľvek žena po bozku pred sochou zomrie do 6 mesiacov. Špeciálne varovanie tiež patrí tým, ktorí by chceli pobozkať samotnú sochu – tí vraj pri tomto pokuse zomrú rovno na mieste.

 

Legendy o kliatbe spomínajú, že už len dotyk alebo pohľad do očí anjela môže spôsobiť nešťastie alebo neznámu chorobu. Ktokoľvek, kto sa sochu pokúsi zneuctiť, sa rovnako stretne so zlým koncom, ako to vraj bolo aj v prípade jednej partie mužov, ktorí na sochu močili. Keď sa však z cintorína ešte tej noci vracali autom domov, havarovali a prišli o život. Samotná socha (mínus všetky desivé historky) taktiež predstavuje netypický zjav. Pohľad anjela smeruje k zemi a jeho krídla sú taktiež zvesené, čo ako keby naznačovalo, že patrí symbolicky skôr na zem ako do neba, pripomínajúc ľuďom bolesť a smrť.

Všetci miestni túto sochu dobre poznajú a pre mládež je nočná návšteva cintorína doslova skúškou odvahy. Nikto však presne nevie, odkiaľ sa vzali historky o zlomyseľnej povahe anjela. Predpokladá sa, že je to hlavne vďaka jeho vzhľadu, nadrozmernej veľkosti a netypickému tmavému odtieňu. Výraz tváre taktiež u mnohých ľudí vyvoláva skôr nepríjemné pocity a nervozitu. Podľa miestnej legendy tiež pohľad do očí anjela presne o polnoci prinesie danému zvedavcovi prekliatie. Či však existujú reálne prípady, kedy by socha anjela mohla mať pre niekoho takéto následky, ostáva otázne, a tak sa tieto príbehy radia skôr k miestnemu folklóru. Zaujímavým faktom je, že na náhrobku je v skutočnosti český nápis "Rodina Feldevertova".

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára