29. augusta 2020

Diablova veža v meste Alpine

V nenápadnom meste menom Alpine v štáte New Jersey stojí jedna zvláštna pamiatka, ku ktorej sa viažu rôzne historky. "Diablova veža", ako monument miestni nazývajú, bola postavená v prvej polovici 20. storočia a patrila k sídlu Rio Vista, ktoré vlastnil Manuel Rionda. Ten ju nechal postaviť pre svoju manželku, čo však so sebou prinieslo tragédiu a údajne aj následné strašenie či dokonca kliatbu.

Majiteľ pozemku Rionda dal monument postaviť pre svoju ženu Harriet, aby mala výhľad na New York ponad rieku Hudson. Miestna legenda následne spomína, že Harriet jedného večera vyšla hore, aby si obzrela okolie, keď odrazu neďaleko zbadala Manuela v intímnej chvíľke s nejakou inou ženou. Tento pohľad bol pre ňu taký ničivý, že sa v momente rozhodla z vrcholu veže skočiť. Po jej smrti sa jej manžel rozhodol, že práce na veži a tuneli na pozemku zastaví. Už vtedy sa však povrávalo, že vo veži sa dejú podivné veci. Po smrti Manuela v roku 1943 mesto rozhodlo, že stavba bude zdemolovaná, no pri prácach vraj došlo k niekoľkým smrteľným nehodám, kedy robotníci z veže spadli, a tak bola demolícia zastavená.

Od tej doby, kedy monument od miestnych dostal vďaka svojej reputácii pomenovanie Diablova veža, sa historky začali doslova hrnúť. Hovorilo sa o satanistických kultoch a ich krvavých obetách priamo vo veži, a nechýbali ani správy o pomstychtivom duchovi, ktorým mala byť Harriet Rionda. Niektorí verili, že veža slúžila temným praktikám už od jej postavenia, keďže v prvých dekádach storočia mesto zažívalo ťažké časy, čo bolo zvalené na satanistické kulty a ich rituály. V 70-tych rokoch potom vežu navštevovali hlavne znudení teenageri, a tí taktiež prichádzali so zvláštnymi správami. Niektorí vraj vnútri cítili chladný vietor a v oknách videli tmavé tiene, aj keď vo veži práve nikto nebol. 



Jeden svedok sa s priateľmi do veže vybral večer, kedy okolie obklopila hustá hmla. Už pred vstupom však spozoroval tiene a neobyklé záblesky svetla, ktoré nemali žiaden známy pôvod. Jeho tep sa pritom rapídne zvýšil a prišlo mu nevoľno, a tak radšej z miesta rýchlo odišiel. Čo je však ešte podivnejšie, po návšteve miesta mal svedok odrazu v osobnom živote smolu a prestalo sa mu dariť. Rozhodol sa teda, že sa k veži ešte raz vydá. Po druhej návšteve potom vraj nešťastné udalosti prestali. 

Mnohí dodnes tvrdia, že vo veži straší. V miestnostiach počuť neznáme zvuky a svedkovia niekedy náhle zacítia ženský parfém. Hovorí sa, že niekedy je dokonca počuť výkriky Harriet a aj robotníkov, ktorí pádom z veže prišli o život. Zvláštny jav hlásili aj viacerí vodiči, ktorí pri prechádzaní popri veži tvrdili, že cítili neznámu silu, ktorá sa snaží prevziať kontrolu nad vozidlom. To údajne vyústilo do niekoľkých nehôd a dokonca jedného úmrtia. Historky dokonca spomínaju, že ak sa niekto autom k veži vyberie v noci a trikrát ju obíde spiatočkou, stretne sa s duchom Harriet. Ak to niekto spraví pešo, stretne sa vraj so samotným diablom. To už však necháme len na miestny folklór.

Autor: Ray Dwyer 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára