4. septembra 2020

Blízke stretnutie s kovovým mužom

Nestáva sa často, aby svedkovia pozorovaní UFO a mimozemských bytostí prišli s dôkazom o ich tvrdeniach, a už vôbec nie často, ak ide o rešpektovaných jedincov z policajných kruhov. To sa však v roku 1973 údajne podarilo policajnému náčelníkovi menom Jeff Greenhaw z mesta Falkville v Alabame. Ten sa totiž vtedy stretol s podivným "kovovým mužom", ktorý prišiel z paluby UFO a ktorého Greenhaw pri tejto príležitosti aj vyfotografoval.

26-ročný Greenhaw sa 17. októbra 1973 večer pomaly chystal do postele, keď zrazu okolo desiatej večer obdržal telefonát od neznámej ženy. Tá znela hystericky a oznámila mu, že práve videla, ako na poli za mestom pristálo UFO. Greenhaw mal v ten deň už po službe, no ako poctivý strážca zákona sa predsa nachystal a vyrazil na miesto pozorovania. Na poslednú chvíľu mu tiež napadlo, že si so sebou vezme svoj Polaroid, keďže si myslel, že možno niečo z tohto neobvyklého hlásenia bude stáť za fotografiu. To však ešte netušil, že toto rozhodnutie mu doslova zmení život.

Keď Greenhaw dorazil autom na miesto, nenašiel spočiatku nič neobvyklé. Rozhodol sa teda ešte autom obísť celé pole a vrátiť sa domov. Keď nakoniec zabočil na úzku štrkovú cestu s cieľom vzdať tento prieskum, jeho zrak padol na niečo nadmieru zvláštne. Po niekoľkých metroch sa v reflektoroch jeho auta zjavila humanoidná postava, ktorá stála mierne mimo cesty. Greenhaw teda vystúpil a vydal sa smerom k nej v domnienke, že ide o niekoho, kto potrebuje pomoc. Keď na postavu zavolal, nedostal žiadnu odpoveď. Po chvíli však mladému policajtovi došlo, že niečo nie je v poriadku. Postava totiž vôbec nevyzerala ako človek.

Bytosť mala na sebe akýsi lesklý strieborný oblek, ktorý pripomínal hrubú alobalovú fóliu, pričom sa zdalo, že jej hlava a krk sú spojené. Skafander bol pritom veľmi jasný a pri rôznych uhloch vydával iný odlesk. Postava bola nízka, až detská, niekde uvádzané aj ako "opičieho vzrastu". Z hlavy bytosti trčala rovná anténa a jej pohyby boli trhavé a mechanické. Keď si Greenhaw uvedomil, že sa pozerá na niečo úplne mimo jeho porozumenia, potlačil narastajúcu paniku a v momente vyhotovil 4 fotografie tohto humanoida. Jedna z nich zobrazovala len neurčitý odlesk v tme, no ostatné sa celkom vydarili.

Na fotografiách vidieť opisovanú postavu v pokrčenom lesklom obleku, ktorý materiálom pripomína kov. Po vyhotovení fotiek sa však bytosť zjavne naľakala, keďže sa v momente otočila a dala sa na útek priamo cez pole. Rýchlosť, ktorou sa dala do behu, pritom prevyšovala aj najrýchleších bežcov. Greenhaw neváhal, naskočil do svojho auta a v návale adrenalínu vyrazil smerom, ktorým kovový muž utiekol. Terén mu nedovolil ísť rýchlejšie ako zhruba 60 kilometrov za hodinu, no aj tak mu bytosť s ľahkosťou unikala. Jej pohyb a skoky pritom naznačovali, že je schopná odporovať pozemskej gravitácii. Jedným skokom vraj vedela bez problémov uraziť aj 3 metre, ako keby mala na nohách pružiny.

Počas tohto zúfalého prenasledovania však Greenhaw dostal šmyk a skončil so svojím autom v priekope. Neznámy humanoid teda nakoniec zmizol v tme, po čom ho už nikto iný nezazrel. To však ešte jediný svedok netušil, ako mu toto stretnutie a dôkazy zmenia život. Hneď po tom, čo Greenhaw so svojím zážitkom vyšiel na verejnosť, ho okolie začalo zosmiešňovať a ľudia boli  aj napriek predloženým fotografiám skeptickí. O niekoľko mesiacov kvôli tomu dokonca dostal výpoveď, jeho manželstvo sa rozpadlo a finálnou ranou bola udalosť, pri ktorej jeho dom vyhorel. Niet sa teda čomu diviť, že mnohí svedkovia podobných udalostí chcú radšej ostať v utajení a zdráhajú sa s nimi niekomu zdôveriť.

Ufológovia, ktorí sa prípadom zaoberali, verili, že mohlo ísť o akéhosi "robotického skauta", ktorý prišiel z paluby UFO vykonať na Zemi prieskum. Skeptici však verili, že sa jednalo o podvrh, kedy Greenhaw obliekol do lesklého kostýmu nejakého svojho známeho, alebo dokonca dieťa, vzhľadom na vzrast bytosti. Fotografie boli analyzované riaditeľom skupiny MUFON (Mutual UFO Network) Waltom Andrusom, no jeho vedikt bol nejasný, a tak sa väčšina prikláňala k názoru, že ide o vymyslený scenár. Je však zjavné, že Greenhaw zo svojho príbehu nevyťažil žiadne peniaze ani úspech, skôr naopak, stálo ho to v osobnom živote veľa a tento zážitok následne ľutoval. Mnohí však dodnes veria, že sa príbeh naozaj udial podľa slov jediného svedka, a že jeho fotografie ukazujú mimozemskú bytosť.


Jeff Greenhaw

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára