23. októbra 2020

Najšťastlivejší smoliar na svete

Niektorí ľudia sa počas života preslávia vskutku neobvyklými schopnosťami či dokonca náhodami. Ten druhý prípad sa týka chorvátskeho učiteľa hudby menom Frane Selak. Tento muž z ľudu sa totiž do dejín zapísal ako najväčší smoliar a šťastlivec zároveň, pričom mu smrť hrozila minimálne sedemkrát, no ani raz ho nedostala.

Selakov príbeh je dnes už svetoznámy a niektorí ľudia si nad ním stále škrabú hlavu. Udalosti, ktoré sa mu počas života od jeho narodenia v roku 1929 prihodili, sa totiž niekedy zdajú byť také podivné, ako keby nešlo ani o náhody. Selakove známe stretnutia so smrťou sa začali v januári roku 1962. Istého dňa vtedy cestoval vlakom cez údolie počas silného dažďa, čo nakoniec vyústilo do vykoľajenia. Vlak sa zrútil do rieky a pri nehode prišlo o život 17 ľudí. Selaka však vtedy niekto našťastie odtiahol do bezpečia, pričom utrpel zlomeninu ruky a podchladenie, no inak nebol v kritickom stave. 

Hneď nasledujúceho roku nastúpil do lietadla na rutinný let. Išlo o jeho prvú cestu vzduchom, no nastali technické problémy a lietadlo začalo padať. Selak vyskočil z dverí, ktoré mali poruchu, a neskutočne šťastnou náhodou pristál v kope sena. Lietadlo následne spadlo a pripravilo o život 19 ľudí na jeho palube.

O tri roky neskôr, v roku 1966, sa Selak viezol v autobuse, ktorý zrazu dostal šmyk a podobne ako v prvom prípade skončil v rieke. Pri tejto nehode sa utopili štyria ľudia, no Frane znova ako zázrakom utrpel len modriny a škrabance a doplával do bezpečia na breh.

1968 – Frane ukazoval svojmu najmladšiemu synovi, ako správne držať zbraň, keď zistil, že poistka nie je na mieste. Nešťastne sa teda postrelil do semenníku a v nemocnici oň nakoniec prišiel.

V roku 1970 zas jeho auto počas jazdy začalo z nejakých dôvodov horieť. Selak vystúpil a utiekol akurát načas, keďže krátko na to benzínová nádrž explodovala. O tri roky na to sa odohrala podobná nehoda, kedy zlyhalo palivové čerpadlo v jeho aute, motor skončil obliaty olejom a po vznietení prešli plamene priamo vetracími otvormi do interiéru. Frane bol popálený a prišiel o vlasy, no inak bol v poriadku.

1995 – Selaka zrazil v Zahrebe autobus. Skončil s malými zraneniami, ale mal znova šťastie, že sa mu nič horšie nestalo. 

1996 – Selak sa takmer čelne zrazil s nákladiakom na nebezpečnej horskej ceste. Strhol volant a vrazil do zvodidiel, ktoré však pod nárazom povolili. Frane vtedy nebol pripútaný, dvere jeho auta sa pri náraze otvorili a on vypadol von. Auto sa potom zrútilo z útesu do rokliny z výšky 90 metrov.

Popri týchto desivých únikoch o vlások sa však o Selakovi dá povedať, že je najväčším šťastlivcom. Krátko po jeho 73. narodeninách, v roku 2003, dokonca vyhral v lotérii celkovú sumu 900 000 €. V tom čase sa tiež piatykrát oženil. Za výhru si kúpil dva domy a jachtu. V roku 2010 sa ešte rozhodol zvyšné peniaze z výhry venovať rodine a známym a viesť prostý život. Po všetkých udalostiach, ktorými si počas života prešiel, sa teda ani niet čomu diviť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára