27. novembra 2020

Váza plná zloby

V Taliansku je dodnes známa legenda o váze zvanej Basano, o ktorej sa hovorí, že je určite prekliata a prinesie nešťastie a smrť každému vlastníkovi. Tento ozdobný predmet vznikol kedysi v 15. storočí a bol vyrobený z vyrezávaného striebra ako svadobný dar. Legendy však hovoria, že nevesta, ktorej bola váza venovaná, zomrela za záhadných okolností v deň jej svadby, čo zrejme na vázu uvrhlo zlovestný tieň.

História vázy a jej príbeh nie sú úplne jasné, no podľa najznámejšej historky vázu dostala nevesta v istej dedine pri Neapole. Niekde sa spomína, že bola v deň svojej svadby zavraždená, inde len, že ju našli mŕtvu a údajne mala vázu stále v rukách. Váza sa teda po tejto tragédii dostala do rúk rodine, avšak krátko na to, čo sa jej jeden člen zhostil, taktiež náhle zomrel. Prevzal ju teda niekto iný, no toho čakal taký istý koniec. Rodine potom došlo, že predmet musí byť prekliaty, a tak sa ho rozhodli zbaviť. Niekde sa uvádza, že rodina vázu zakopala, inde zas, že ju skryl kňaz v nemenovanom kostole. Zlovestná nádoba potom ostala po stáročia bezpečne mimo dosah kohokoľvek iného. To sa však zmenilo v roku 1988, kedy bola znovu nájdená.

Ani tentokrát nepoznáme meno nálezcu či lokáciu, no vraví sa, že ju našiel a vykopal nič netušiaci mladý muž. V nej sa údajne tiež nachádzal tajomný odkaz: "Pozor, táto váza prináša smrť." Mládenec však zjavne neveril na povery a ignoroval toto ponuré varovanie, a v snahe privyrobiť si ju predal. Váza sa onedlho kvôli jej historickej hodnote dostala na dražbu, kde ju nakoniec za vtedajšie 4 milióny talianskych lír kúpil miestny lekárnik. O tri mesiace bol mŕtvy. Nádoba sa následne dostala do rúk doktora, ktorý taktiež o pár mesiacov po nešťastnej kúpe zomrel vo veku 37 rokov. Rodina ju potom predala archeológovi, ktorý zbieral historické predmety a artefakty. Do troch mesiacov však aj on zomrel na infekciu z neznámych príčin.

Z nejakých dôvodov sa váza znova dostala na dražbu, kde ju znova kúpil nový záujemca, o ktorom však nie je nič známe. Až na to, že ten zomrel do mesiaca po tom, čo si ju doniesol domov. To však už bolo pre mnohých zúčastnených príliš a ľudia začínali byť presvedčení, že nádoba je prekliata, čím sa stala nepredajnou. Príbuzný jej posledného majiteľa ju teda nakoniec v snahe zbaviť sa kliatby a samotnej vázy bez okolkov vyhodil von z okna. Vtedy však nádoba takmer pristála na hlave okoloidúceho policajta, ktorý ju hneď išiel majiteľovi vrátiť aj s pokutou za vandalizmus. Ten pokutu zaplatil, no vázu odmietol prijať a povedal, že sa radšej nechá zatknúť.

Po tomto incidente nie je úplne jasné, čo sa s vázou Basano stalo. Niekto vravel, že polícia sa ju snažila umiestniť do múzea, no keďže každý v okolí vedel, o aký predmet ide, nikde ju nechceli prijať. Na záver ju teda policajti znova zakopali na neznámom mieste, aby sa k nej nikto znova len tak ľahko nedostal. Bola však vraj uzavretá v oceľovej schránke a zakopaná na vysvätenej pôde, zrejme na nejakom cintoríne. Odvtedy je (našťastie?) váza mimo dosah verejnosti. Keďže však existuje veľmi málo detailov a iba jediná fotografia predmetu z nejakého zahraničného časopisu alebo novín, je takmer nemožné overiť, čo všetko z tohto príbehu je aspoň z polovice pravda. Jedine ak by sa váza znova našla.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára