6. decembra 2020

Mauzóleum rodiny Vanderbiltovcov

Staten Island v New Yorku je miesto, ktoré je známe pre viac než len jednu mrazivú historku. Nachádza sa tam aj cintorín Moravian Cemetery, ktorý je stále považovaný za jedno z najzaujímavejších pohrebných miest v USA. Na ňom stojí taktiež jedna legendárna stavba, a tou je ohromná hrobka rodiny Vanderbiltovcov, ku ktorej sa viažu rôzne strašidelné príbehy.

Moravian Cemetery ľudia radi navštevujú kvôli úchvatnej architektúre, jazierkam a udržiavaným záhradám, čo miestu spočiatku dodáva upokojivý vzhľad. O spomínanej hrobke sa to však už nedá povedať a mnohí miestni či paranormálni vyšetrovatelia tvrdia, že návštevníci sa tam celkom reálne môžu stretnúť s niečím z iného sveta. Cornelius Vanderbilt zanechal školu vo veku 16 rokov a otvoril si vlastný obchod s vodnou a železničnou dopravou. Netrvalo dlho a vďaka úspechu sa z neho už v mladom veku stal milionár. Neskôr tiež venoval asi 12 akrov pôdy samotnému cintorínu, kde bol aj v roku 1877 pochovaný a neskôr sprevádzaný na večnosť siedmimi ďalšími členmi jeho rodiny. 

Mauzóleum Vanderbiltovcov bolo vystavané priamo do menšieho kopca a architektovi Richardovi Morrisovi Huntovi jeho návrh a výstavba trvala viac než rok. Hrobka má tri poschodia a predstavuje jednu z najväčších pohrebných stavieb v celom štáte. Vchod je dnes uzamknutý masívnou kovovou bránou, a má to svoj dôvod. Kedysi v minulosti sa totiž dovnútra chcela pozrieť istá mladá žena, ktorá cintorín navštívila. Brána však z nejakých príčin povolila a spadla na ňu, čím ju hneď usmrtila. Svedkovia následne tvrdili, že na mieste videli svietiacu postavu, ktorá pripomína ženu s dlhými vlasmi.


Tento príbeh potvrdili napríklad aj teenageri, ktorí sa na cintorín prikradli zo zvedavosti. Prvej noci okrem ducha ženy vraj pri jednom náhrobku tiež počuli výrazný detský plač, z čoho spanikárili. Tí istí svedkovia sa inej noci potom dostali rovno pred mauzóleum Vanderbiltovcov, keď si odrazu všimli, že majú spoločnosť. Pri jednom chlapcovi zo skupiny totiž zrazu stál muž v obleku, no zmizol hneď na to, čo ho zazreli. Skupinka teda znovu v panike z cintorína utiekla a späť sa už nikto z nich nevrátil. Podivným fenoménom sú aj fotografie, ktoré pri hrobke vzniknú. Objavujú sa na nich vraj rôzne anomálie, niekedy ľudia na fotke zmiznú, alebo naopak, objavia sa ďalší, ktorí však neboli prítomní.

Fotky často odhalia svetelné orby a iné tvary, niektorí ľudia majú na nich zdeformované tváre, a spomínajú sa aj vznášajúce sa hlavy bez ich majiteľov. V okolí mauzólea už počas rokov okrem spomínanej tragickej nehody mladej ženy došlo k viacerým nešťastiam a údajne aj úmrtiam, čo niektorých vedie k špekuláciám, že hrobka je prekliata a každý, kto sa pokúsi narušiť pokoj Vanderbiltovcov, skončí zle. Bezpečnostné opatrenia a ostraha cintorína sú však dnes našťastie na vysokej úrovni, a tak sa tam nelegálne už nedostane hocikto. Samotná hrobka sa otvára približne každé 4 roky, a aj to len pre potomkov Vanderbiltovcov. Každý, kto ju však navštívi, hlási akési neznáme zvuky a iné javy, čo svedčí o tom, že miesto je stále nadprirodzene aktívne.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára