27. marca 2021

Mimozemský mních v Pournoy-la-Chétive

50. roky minulého storočia boli na výskyt UFO vo svete a zvláštne pozorovania tohto druhu bohaté, a nevyhlo sa im ani Francúzsko. V októbri 1954 noviny "Le Républicain Lorrain" zverejnili netypický článok o stretnutí troch detí z dedinky Pournoy-la-Chétive s bytosťou, ktorú označili za "mimozemského mnícha".

Článok sa v novinách objavil 10. októbra 1954 s titulkom "Lietajúce taniere sú stále predmetom debaty" a názvom "Tri deti z Pournoy-la-Chétive tvrdia, že videli zvláštny stroj a malého muža, ktorý k nim prehovoril". 12-ročný Gilbert Calba, 9-ročný Daniel Hirsch a jeho 5-ročný brat Jean-Pierre sa jedného piatkového večera vybrali korčuľovať na kraj vojnou stále poničenej dedinky Pournoy-la-Chétive v oblasti Seille. Bolo už asi pol ôsmej večer a na krajinu padla tma. Vtedy si však trio v blízkosti neďalekého cintorína všimlo niečo neobvyklé. Gilbert a Daniel neskôr celú situáciu opísali týmito slovami:

"Na oblohe sme zbadali nejaký svietiaci predmet, ktorý bol oválny a v priemere mohol mať 3,5 metra. Pristál na troch nohách v neveľkej vzdialenosti priamo pred nami a videli sme, že má čierne, žlté a biele pásiky. Po minúte alebo dvoch z neho odrazu vyšiel muž. V jednej ruke pritom držal lampu, z ktorej vychádzali svetelné lúče, a v druhej žiariaci objekt, ktorý pripomínal kríž. Postava mala veľké oči, veľmi zarastenú tvár, a mohla merať asi 1,2 metra na výšku. Oblečená bola v tmavej sutane, podobne ako mnísi. Muž sa nám pozeral priamo do očí, čo nás vydesilo, ale pritom sme sa nemohli pohnúť. Povedal niečo v jazyku, ktorému sme nerozumeli. Akonáhle vypol lampu, utiekli sme. Na oblohe sme krátko na to videli svetlo, ktoré rýchlo odletelo."

Gilbert tiež dodal, že im nejde o žiadnu publicitu a že prisahá, že udalosť videl tak, ako ju opísal. Samotný článok tvrdil, že nejde o zlý vtip a deti sa domov toho večera vrátili vystrašené a na pokraji paniky. Následne po rozhovoroch s novinármi boli chlapci celou záležitosťou doslova otrávení, čím tiež viacerých presvedčili, že sa niečo zvláštne predsa len stalo. Objavil sa dokonca ešte jeden svedok, 15-ročný Robert Magnin, ktorý tiež tvrdil, že videl akýsi stroj na oblohe. K správam sa váhavo vyjadril aj vtedajší starosta obce, pán Delacour: "Úprimne, neverím na žiadne lietajúce taniere. V tomto som trochu ako svätý Tomáš. Ale nakoniec, niečo tam predsa mohlo byť."

Čo si teda verejnosť môže o takejto výpovedi myslieť: skeptici ju zmietnu zo stola už len preto, že svedkami boli tri deti, a racionálne zmýšľajúci ľudia, ktorí síce pripustia, že chlapci niečo videli, môžu tvrdiť, že pozorovaný bol predsa len kňaz alebo pastier s baterkou na večernej prechádzke. Chýba však vysvetlenie o lietajúcom stroji a svetlách na oblohe, čo sa však tiež dá prisúdiť prehnanej predstavivosti a mnohým populárnym príbehom o UFO z tej doby. Ak chlapci reálne videli mimozemskú bytosť, aká je spojitosť s náboženkou povahou opisovaných detailov? Možno aj iné mimozemské rasy vyznávajú kresťanstvo, ktovie. Podľa popisu to však viac sedí na akéhosi cudzokrajného kňaza s hustou bradou, ktorý sa po vojne zatúlal k Pournoy-la-Chétive a postaral sa o menší rozruch. To sa už ale nedozvieme.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára