21. mája 2021

Incident v Moneymore

V ospalej dedine Moneymore, nachádzajúcej sa v Londonderry v Severnom Írsku, sa v roku 1956 prihodila nezvyčajná vec. Jedného dňa tam totiž z oblohy spadol objekt, ktorý miestni nevedeli zaradiť k ničomu pozemskému. Nešlo však o žiaden Roswell, keďže po krátkom zápase so svedkom tejto udalosti sa objektu nakoniec podarilo z miesta znovu odletieť.

7. septembra 1956 okolo poludnia odrazu niečo pristálo pri dome manželov Hutchinsovcov. Objekt mal vajcovitý tvar, avšak s plochou základňou, na výšku meral necelý meter a bol červenej farby, s čiernymi pásmi a nejakými tmavými znakmi na okrajoch. Svedkovia tiež opisovali, že povrch pripomínal plátno, čo je v prípade UFO veľmi neobvyklý detail. Thomas Hutchinson sa teda priblížil a predmet nohou prevrátil. Ten sa však otočil späť a po chvíli sa začal krútiť. Thomas sa rozhodol, že ho vezme na neďalekú policajnú stanicu, avšak keď sa ho pokúsil schytiť, objekt sa začal brániť. Thomasova manželka Maud novinárom neskôr povedala: "Tá obluda sa odrazu zdvihla a takmer môjho muža odniesla, keď sa ju snažil udržať. Utekala som do domu a začala sa modliť."

Thomas teda tento zápas s neznámym strojom prehral a objekt sa znova vzniesol na oblohu a po chvíli zmizol na obzore. Prípad bol nahlásený a veľmi rýchlo sa dostal do pozornosti médií. Jedny americké noviny rovno zverejnili ironický článok, kde opisovali, že stretnutia s UFO a ich posádkou už začínajú byť časté, no nikto sa ešte nepokúsil o súboj s UFO. Autority však už toto vtipkovanie veľmi neakceptovali. Vyhlásenie od kráľovského letectva znelo, že šlo takmer iste, ako inak, o meteorologický balón. Policajné sily Severného Írska s názvom Royal Ulster Constabulary (RUC) taktiež zdieľali podobný názor.  

Nešlo však dokonca ani o prvé takého hlásenie. Len rok predtým chlapec menom Leo Penrose z panstva Westmeath nahlásil, že na jednom poli pristál lietajúci tanier. Pri tejto príležitosti sa znova polícia k veci vyjadrila, že objekt bol len meteorologickým balónom. Nikto však v prípade objektu z Moneymore nevysvetlil, prečo by sa balón začal krútiť a odrazu znova vzlietol. Taktiež žiadna meteorologická stanica a ani letecká základňa nehlásila, že by prišla o svoj balón alebo iný stroj. Dokonca ani strážnik na policajnej stanici, kde manželia udalosť nahlásili, neveril, že by si Thomas zmýlil balón s niečím úplne iným. Prípad bol znova spopularizovaný aj v známom časopise o neznámych javoch Fortean Times v roku 2014.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára