27. augusta 2021

Ropuchy z Wuhnanu

V odľahlých kútoch čínskej provincie Hubei sa nachádzajú husté lesy a mnohé jazerá a rokliny zaliate vodou. Z týchto končín pochádzajú aj znepokojivé správy o nebezpečných obojživelných tvoroch, ktoré dostali pomenovanie "ropuchy z Wuhnanu". Okrem historiek miestnych rybárov existujú minimálne dva zdokumentované prípady, kedy sa tieto tieto obludy prejavili hrozivým správaním voči ľuďom.

Podľa správ mnohých miestnych rybárov a dedinčanov je domovom tvorov jazero menom Bao Fung, no vyskytujú sa aj na iných miestach. Svedkovia ich opisujú ako ropuchám podobné živočíchy, avšak značne väčších rozmerov ako iné známe druhy. Ich koža je z nejakých dôvodov biela, ako keby šlo o albinizmus. Najdesivejším aspektom sú však správy o tom, že tieto tvory agresívne obraňujú svoje teritórium a neváhajú sa vrhnúť na akéhokoľvek narušiteľa ich pokoja. Tento fenomén sa zrejme prvýkrát objavil na verejnosti v roku 1962, kedy sa skupinka rybárov odhodlala vyčistiť svoje obľúbené jazierko od týchto netvorov, a to pomocou dynamitu. Nielen že boli rybári v ich zámere neúspešní, ale boli dokonca odohnaní a prenasledovaní jednou obludou, ktorá z jazera vyliezla. Z nejakého dôvodu jej tiež dali prezývku "Čan". 

Legenda hovorí, že Čan sa mohutnými skokmi prihnala na breh a prenasledovala mužov, ktorí sa prirodzene okamžite dali na ústup, ešte asi 30 metrov po súši. Po tomto neúspechu sa muži báli k jazeru vrátiť a následné správy spomínali, že obludy vyliezali z vody stále, keď sa k nemu niekto priblížil, čím si úspešne bránili svoj vodný brloh. Po tejto epizóde sa dlhšie neobjavili žiadne nové hlásenia, čo sa zmenilo až v roku 1995, kedy isté austrálske noviny zverejnili správy o vedeckej expedícii ešte z augusta 1987, ktorá však skupinke vedcov priniesla nejedno nepríjemné prekvapenie.

Profesor Čen Mok Čun sa toho roku spolu so skupinou deviatich vedcov z univerzity v Pekingu do oblasti vydal s cieľom skúmať miestnu faunu. Len čo sa však jedného dňa chystali rozložiť tábor pri istom neurčitom jazere, z vody sa odrazu vynorili tri mohutné tvory a začali plávať k brehu. Vedci neskôr opísali, že tvory pripomínali ropuchy s bledou kožou, pričom šírka ich úst mohla mať až 1,8 metra. Pri pohľade na nich bolo mužom zrejmé, že ide o predátory a zrejme sa chystajú zaútočiť. Udivení svedkovia sledovali, čo sa stane, keď zrazu jedna obluda otvorila papuľu a dlhým jazykom schmatla stojan na fotoaparát a zmizla s ním vo vode. 

Následne na šok všetkých prítomných stojan zhltla akoby nič. Po chvíli zvyšné dva tvory vydali ohlušujúce škriekanie a pomaly ustúpili a vrátili sa do jazera. Zdá sa však, že po svedectve týchto vedcov sa už ďalšie podobné stretnutia v oblasti neudiali. Nie je teda vôbec dokázané, že podobné ropuchovité obludy žijú v odľahlých oblastiach Číny a čím by v skutočnosti mohli byť. Podobné zvieratá totiž zrejme neboli pozorované nikde inde na svete, a tak ostávajú ropuchy z Wuhnanu stále iba legendou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára