14. októbra 2021

Duch, ktorému zachutilo pečivo

Na začiatku 20. storočia v mestečku Beverley v anglickom Yorkshire žila istá rodina Websterovcov. Manželia spolu so svojimi siedmimi deťmi žili na farme, kde však, ako sa zdalo, straší. Okrem prejavov neznámych síl rodina ešte k tomu žila chudobným životom, a duch, ktorý v ich dome prebýval, im to mal ešte viac sťažiť, keď jedného dňa začal vyjedať zásoby chleba.

Už nejakú dobu rodina v dome počula neobvyklé zvuky a dokonca aj spev podobný chorálu, ktorý sa ozýval po nociach. V roku 1903 sa však javy vyeskalovali nepríjemným spôsobom, kedy duchovi (či viacerým duchom?) zrazu zachutil chlieb. Ten však pre rodinu predstavoval jeden z najdôležitejších zdrojov obživy, ktorá bola v ich prípade už aj tak biedna. Jedného rána však rodina zistila, že chlieb sa počas noci zmenšil a zdalo sa, že sa k nemu dostali hlodavce. Websterovci sa teda následne snažili predísť podobnej situácii a chlieb dôkladne uskladňovali. Bochník stále dávali do uzavretého hrnca, pričom vnútri aj na vrchu nechávali pasce na myši a potkany.

Aj napriek tomu však vyjedanie chleba pokračovalo. Pristúpilo sa teda k prísnejším opatreniam. Okrem pascí bola na podlahe kuchyne rozsypaná múka a cez zamknutú miestnosť natiahnuté vlákna z bavlny, ktoré mal prípadný zlodej narušiť a odhaliť svoju prítomnosť. To však taktiež nepomohlo, a keď nebol niekedy chlieb nasledujúceho rána zjedený do polovice, zmizol rovno úplne, zanechávajúc len omrvinky. V múke na zemi však neboli ani len stopy po hlodavcoch, a tak bolo záhadou, kto sa k chlebu mohol dostať. Rodina však o týchto udalostiach nikomu nepovedala počas ďalších troch mesiacov.

Situácia sa však iba zhoršovala. Jedného dňa pán Webster nechal kus chleba na stole, no keď sa po hodine vrátil, neostalo po ňom nič. Rodina sa teda nakoniec obrátila na policajta vo výslužbe menom Berridge. Ten sa im rozhodol pomôcť a prišiel rovno so svojím vlastným experimentom. Na farmu doniesol dva bochníky chleba, ktoré zamkol v neprístupnej komore špeciálnou kladkou, ktorú sám vyrobil. Druhého dňa, ako sa zdalo, bol chlieb nedotknutý, avšak na tretí deň sa po rozrezaní chlebov zistilo, že bochníky niečo vyjedlo zvnútra a boli vlastne duté. Strážnik najprv predpokladal, že museli byť zle upečené, avšak po chvíli sa jeden chlieb začal priamo na stole zmenšovať a diera sa v ňom zväčšila.

Berridge ešte skúsil chleby skryť na rôznych uzavretých miestach v dome, no stále keď sa k nim neskôr dostal, boli znova zjedené. Na konci teda musel uznať, že ho tento prípad zmiatol a nemal preň žiadne vysvetlenie. Nastalo teda seriózne vyšetrovanie a o niekoľko dní už na farmu dorazila skupina vedcov z Beverley a Hull, ktorí chlieb analyzovali. Nenašli však žiadne plesne alebo mikróby, ktoré by mohli spôsobiť takýto úbytok. Z vedeckého hľadiska išlo o úplne normálny chlieb, a tak vedci ostali rovnako zaskočení. Podivným veciam však ešte stále nebol koniec.

Onedlho pani Webster napiekla koláče, ktoré boli umiestnené vedľa chleba. Tie spočiatku nezmizli ako v predošlých prípadoch. Keď však znova chlieb postupne skončil v žalúdku neviditeľného vandala, prišli na rad aj koláče. Nenažraná bytosť sa teda neštítila posunúť hranice a ochudobniť rodinu ešte viac. Jedna vec sa však preukázala – keď bol ten istý chlieb mimo farmu, ostal vo svojej pôvodnej veľkosti. To niektorých svedkov presvedčilo, že strašenie a javy s ním spojené sú lokalizované priamo na farmu, prípadne konkrétne na samotnú rodinu. Správy o týchto javoch sa nakoniec dostali aj k známemu vyšetrovateľovi menom Nandor Fodor. 

Doktor Fodor bol v tej dobe uznávaným psychoanalytikom, parapsychológom a novinárom. Po tom, čo sa stretol s Arthurom Conanom Doylom, ktorý bol sám nadšencom pre neznáme úkazy, sa o podobné prípady začal zaujímať viac. Fodor sa špecializoval hlavne na prejavy duchov a poltergeistov, o ktorých dával často aj prednášky verejnosti. Jeho záujmom bolo hlavne prepojiť racionálnu psychologickú stránku každodenného života s parapsychológiou a neobvyklými javmi. V 60-tych sa jeho článok o tomto prípade s názvom "Goblin Of The Loaf" objavil v tlači, avšak ani tento odborník nemal pre javy na farme v Beverley žiadne uspokojivé vysvetlenie. Ako však tento unikátny prípad nakoniec dopadol, sa už zrejme nedozvieme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára