10. októbra 2021

Monštrum zo Spottsville

Severná Amerika je známa predovšetkým pre výskyt viacerých tvorov, ktoré sa všeobecne označujú ako Bigfoot, avšak pomaly každý stát USA sa pýši svojím vlastným neznámym humanoidom. Nie každý takýto tvor, ktorého svedkovia opisujú, však vyzerá rovnako či disponuje rovnakými vlastnosťami. Existujú totiž aj bizarnejšie príbehy, kedy chlpatí humanoidi vôbec nepôsobia ako tvory z mäsa a kostí, ale niečo úplne iné.

Spottsville je malé mestečko v Kentucky a na prvý pohľad vyzerá ako zabudnuté miesto, kde sa dokopy nič nedeje. Toto pôvodne banícke mestečko má zhruba okolo 400 obyvateľov, ktorí sa navzájom poznajú a preto nechávajú dvere svojich domov odomknuté. Cestujúci by sa na tomto mieste dnes zrejme ani nezastavili, avšak v roku 1975 sa v Spottsville udiali dramatické udalosti a stretnutia s podivnou obludou, ktoré si miestni stále nevedia vysvetliť. V tej dobe tam mal rozľahlú farmu istý Red Nunnely, kde žil spolu so svojou manželkou a 6 deťmi. Rodina si nažívala jednoduchým vidieckym životom, ďaleko od ruchu veľkomiest, čo vlastne bol ich zámer, keď sa do Spottsville presťahovali z mesta. Ich pokoj však onedlho mal narušiť príchod niečoho desivého, čo so sebou prinieslo ešte viac otázok.

Všetko sa začalo jedného večera, kedy jeden z mladších synov Robert pribehol do domu s plačom. Chlapec bol úplne hysterický a najprv ani nevedel ostatným povedať, čo sa stalo. Keď sa trocha upokojil, tvrdil, že na dvore v jednom momente zbadal as 2,5 metra vysokú chlpatú bytosť, ktorá stála na kraji ich pozemku. Spredu bola postava tmavá, no zozadu údajne svetlejšia. Rodičia toto tvrdenie pokladali len za chlapcovu fantáziu, avšak ich názory sa mali onedlho zmeniť. Krátko na to totiž všetky deti postupne prisahali, že postavu videli ako sa zakráda okolo domu a pozoruje ich. Rodičia bytosť začali vídať tiež, no kým sa k nej priblížili, tvor utiekol a zmizol medzi stromami. Ich psy taktiež často štekali smerom k lesu a skrývali sa pod prednou verandou v strachu z niečoho neznámeho. 

Veci sa onedlho vystupňovali, keď viaceré hospodárske zvieratá zmizli. Len počas toho leta rodina prišla o 16 sliepok a jednu kozu, avšak celkovo na konci zmizlo cez 200 sliepok, koza, kôň, a rodina našla roztrhané telá ich psov, prasaťa a kozy kdesi na poli. Vyzeralo to tiež, ako keby zvieratá niečo brutálne zmrzačilo, no zvláštne bolo, že v okolí nebola krv alebo akékoľvek stopy nejakého votrelca. V noci tiež rodina počula vrčanie a zavýjanie, ktoré zrejme tvor vydával, čo malo za následok, že nikto po zotmení nevychádzal von, keďže vtedy bola obluda najviac aktívna.

Spočiatku si tieto pozorovania všetci nechávali pre seba, avšak Red v tom čase trpel zeleným zákalom a nemal dobrý zrak, a tak sa obával, že svoju rodinu nebude vedieť proti neznámej hrozbe obrániť. Jedného dňa z lesa vyšiel lovec veveričiek, ktorý im oznámil, že v lese zbadal "niečo veľké, čo kráčalo na zadných nohách". To aspoň rodine potvrdilo, že si celú veci len nepredstavujú a tvor sa skutočne zakráda po okolí. Krátko na to sa jedného dňa jedna z mladších dcér prihnala do domu s krikom, pričom najstarší syn Harold vybehol von a zbadal obludu neďaleko v tieni a dokonca na ňu vystrelil z brokovnice. Na miesto bola tiež privolaná polícia, avšak po votrelcovi sa nenašli žiadne stopy a policajti príbehu rodiny neuverili.

Nočné návštevy obludy sa však postupne stávali pravidelné a zúfalá rodina volala políciu toľkokrát, až im nakoniec prestali zvíhať a ich tvrdenia o chlpatom netvorovi ignorovali. V tom čase však už viacerí ľudia z okolia tvrdili, že bytosť videli. Niektorí ju opisovali ako tmavozelenú, pričom im často nazerala oknami do domov. Onedlho sa správy o "monštre zo Spottsville" dostali do médií a mesto odrazu zaplavili lovci so zbraňami, ktorí strieľali na všetko, čo sa v lesoch pohlo. Niektorí z nich tvrdili, že obludu videli, no z nejakého dôvodu neboli schopní vystreliť. Jeden lovec povedal, že tvora videl v opustenom dome v lese, ako naňho pozerá z okna. Keď naňho však vypálil z krátkej vzdialenosti, tvor odrazu zmizol pred jeho očami.

Práve tam sa zrazu objavili aj isté paranormálne aspekty týchto pozorovaní. Istý sused Nunnelyovcov mal totiž s tvorom podobné stretnutie, ktoré si Red vypočul a zapísal do svojho denníka. Muž bol v tom čase vo svojej stodole, avšak netušil, že obluda je tam s ním. Keď sa s nepríjemným vnútorným pocitom otočil, pozeral sa odrazu na chlpatý trup ohromnej postavy. Svedok bol sám vysoký, avšak aby sa pozrel oblude do tváre, musel zvrátiť hlavu úplne dozadu. Jej tvár bola čierna a pôsobila desivo, s krátkym ňufákom, špicatými hornými aj dolnými zubami a hypnotickými červenými očami. 

Muž chcel z ramena zvesiť svoju pušku, avšak odrazu bolo jeho telo paralyzované pohľadom tvora. Ten naňho potom údajne prehovoril, avšak telepatickou cestou, pričom ústa sa vôbec nehýbali: "Neboj sa, neublížim ti." Následne obluda vybehla von zo stodoly priamo naproti čerstvo pooranému poľu. Muž sa chvíľu ešte spamätával a snažil sa dostať preč z pamäti ohnivo červené oči tvora. Po tom, čo sa konečne mohol hýbať, vyšiel von a snažil sa nájsť stopy tvora v blate na poli, avšak tie tam neboli. Po tomto stretnutí sa teda zdalo, že nejde len o "obyčajného" chlpatého humanoida, ktorý by predstavoval neznámeho primáta s animalistickým správaním, ale o čosi zložitejšie.

Na pozemok Nunnelyovcov sa medzitým taktiež začali hrnúť novinári a často si z nich v médiách robili srandu. To na nich nakoniec doľahlo tak, že sa celá rodina z mesta odsťahovala. Ani tam sa však ešte prípad monštra zo Spottsville nekončí. O niekoľko rokov sa k nemu totiž jeden zo synov, Bart Nunnely, vrátil a našiel ďalšie podivné detaily. Vyhľadal totiž ich suseda, ktorý zažil spomínané stretnutie, a dozvedal sa, že výskyt tvora pokračoval aj po ich odsťahovaní. Ten mu následne vyrozprával ešte bizarnejšie zážitky. Nielen že tvora videl ešte mnohokrát, no bol vraj svedkom udalostí, ktoré boli doslova nepozemské. 

Jedného dňa šiel popri poli, keď si všimol niečo ako horúci vzduch, ktorý sa vlnil ako keď v lete z cesty stúpa teplo. Oblasť tohto javu bola široká len pár metrov a okolie bolo pritom normálne. Odrazu však z toho miesta "vystúpila" jedna chlpatá bytosť, ako keby vyšla z dverí. Keď si muža všimla, zavrčala a zakričala priamo v jeho hlave, aby jej dal pokoj. Následne sa vrátila do tohto portálu a zmizla. Po tomto bizarnom stretnutí svedok pole pozoroval ďalekohľadom z istej vzdialenost. Tvrdil, že minimálne trikrát videl, ako z tohto portálu vychádzajú rôzne obludy a zas v ňom miznú. Tvory sa pritom vydávali aj na jeho pozemok a často pri tom spustili detektory pohybu. 


Objavili sa aj správy o tom, že sa v oblasti objavili autority, ktoré chceli celú vec nakoniec utajiť, z čoho sa odrazu stáva akási konšpirácia. Red spomenul, že jeho sused bol potom často obťažovaný týmito vládnymi autoritami a štátnou políciou, a dokonca sa mu vyhrážali a zabavili mu dôkazy o existencii obludy v podobe sadrových odliatkov stôp. Oznámili mu tiež, že ak svoje zážitky vyrozpráva médiám, okamžite ho prídu zatknúť a svoju rodinu už neuvidí. Muž sa spočiatku obraňoval, že v Amerike mu toto nemôžu spraviť, no nátlak od týchto činiteľov bol nakoniec aj naňho príliš, a tak musel verejnosti oznámiť, že v skutočnosti videl len medveďa, ktorého si zmýlil s obludou. 

Počas toho sa však svedok snažil od nich dostať svoje dôkazy späť. Jedného dňa rodina našla pred domom v taške odliatky stôp údajnej obludy, avšak rozbité na kusy. V novinách sa potom objavil článok o tom, že záhada monštra zo Spottsville je vyriešená. Objavili sa aj tvrdenia, že celá oblasť je známa pre výskyt UFO, čo znova chlpaté humanoidy spája práve s mimozemským životom. Viaceré domy v meste boli vraj taktiež postihnuté prejavmi strašenia, čo prípadu dodáva ešte podivnejší aspekt. Bart sa neskôr objavil v rôznych televíznych reláciách, kde o týchto veciach hovoril, a vydal tiež 3 knihy o neobvyklých javoch v Kentucky. Zdá sa teda, že Spottsville a jeho okolie bolo ďalšie "miesto okien" (window area), ako ich opisoval známy bádateľ John Keel, kde sa sústredilo veľa nadprirodzenej aktivity. Kde však je skutočne pravda, sa už asi nedozvieme.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára