11. decembra 2021

Hinduistický mliečny zázrak

Hlavné mesto Indie Naí Dillí sa v roku 1995 stalo svedkom netypickej udalosti, ktorá sa postupne rozšírila aj do iných krajín. 21. septembra vraj totiž jeden veriaci ponúkol soške Ganéšu lyžicu mlieka, ktorú priložil k ústam slonieho boha. Na jeho veľké prekvapenie však soška zrazu jeho dar prijala a mlieko z lyžice zmizlo.

Svedok si bol istý, že boh na znamenie svojej prítomnosti na svete vskutku mlieko vypil, a tak sa tento príbeh začal bleskovo šíriť okolím. Mnohí veriaci teda prirodzene pristúpili k rovnakému pokusu, kedy ponúkli lyžicu mlieka rôznym soškám hinduistických bohov. Na veľký údiv svedkov začali sošky skutočne mlieko prijímať. Takmer každý, kto tento pokus zrealizoval, zrazu zbadal, ako soška doslova vcucla mlieko z lyžice. Správy o tomto "zázraku" sa začali šíriť aj do iných krajín ako Nepál, Kanada či Spojené kráľovstvo, a všade v týchto krajinách taktiež veriaci potvrdili, že jav funguje na hinduistických modlách.

Indická organizácia Vishva Hindu Parishad následne verejne vyhlásila, že sa jedná o náboženský zázrak. V USA bol jav pozorovaný a zdokumentovaný v Ganéšovom chráme pod záštitou Hindu Temple Society. Zároveň so senzačnými novinkami sa však spustil menší chaos, kedy sa najmä v okolí chrámov v Naí Dillí začali kvôli príchodu zvedavcov tvoriť dopravné zápchy, ktoré trvali hodiny. Samotné chrámy taktiež nedokázali zvládnuť nával veriacich. Štvrte a mestá s vyšším počtom hinduistov odrazu zaznamenali rekordné predaje mlieka, často v tisícoch litrov. Objavili sa však aj racionálne vysvetlenia, ktoré mali túto udalosť vysvetliť a vyvrátiť tak takzvaný zázrak. Ani to však nezastavilo veriacich na púti do chrámov, kde znova a znova modlám ponúkali mlieko.

Samotní indickí vedci navrhovali vysvetlenie, ktoré zahŕňa fyzikálny jav zvaný "kapilarita", alebo "vzlínanie". Pri tomto jave sa stáva, že kvapalina sa úzkymi priestormi vďaka povrchovému napätiu pohybuje proti smeru gravitácie a je doslova vysatá, podobne ako sa striekačkou naberajú tekutiny. Následne vraj kvapalina povolí a stečie dolu. S týmto vysvetlením však bol problém, a to už len kvôli množstvu mlieka, ktoré ľudia soškám ponúkali. Keby počas mnohých hodín a dní neustáleho "napájania" modiel šlo len o fyzikálny klam, kde sa reálne podeli litre a litre mlieka? Na videách totiž nikdy nebolo pod sochami vidieť mláky, ako keby mlieko naozaj zmizlo v útrobách.

Mnohí svedkovia taktiež spomínali, že sošky pili mlieko len doobeda a potom prestali. V októbri 1995 nakoniec modly prestali piť mlieko úplne, a ďalšie snahy o tento dar bohom už neboli úspešné. Skeptici aj napriek tomu verili, že sa jednalo skôr len o masovú hystériu. Fenomén však bol skúmaný mnohými reportérmi a objavoval sa v médiách po celom svete. Mnohí z nich, aj napriek vedeckému vysvetleniu, nakoniec sami uznali, že nemajú logické vysvetlenie a že zrejme naozaj išlo o zázrak a znamenie od bohov, že sa zrodil svätý duch a zostúpil na zem. Či skutočne šlo o podobné zvestovanie, alebo za udalosťami bolo iné vysvetlenie, sme sa však už nedozvedeli. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára