18. decembra 2021

Strašidelná Británia: Manifestácie daných miest, 1. časť

Spojené kráľovstvo a britské ostrovy majú dlhú históriu plnú známych osobností, významných udalostí a samozrejme aj folklóru a legiend. V článkoch zameraných výhradne na tieto kraje sa v skratke pozrieme na mnoho miestnych historiek a netypických hlásení, pri ktorých sa ľudia ocitli tvárou v tvár prízrakom, neznámym tvorom, nepozemským úkazom a celkovo čomukoľvek, čo si nevedeli logicky vysvetliť.

 V tejto časti bude pozornosť zameraná na rôzne prejavy paranormálnych síl, ktoré však často vybočujú spomedzi „typických“ duchárskych historiek. Tieto zdokumentované udalosti sa väčšinou viažu k jednému konkrétnemu miestu, kde sa svedkovia dostali do situácií, ktoré sa zdali byť nemožné. Čo všetko z týchto hlásení je skôr iba miestnou legendou, a čo sa reálne mohlo prihodiť, je na zváženie každého z nás.

Podivná hmla

Lokácia: Allen (Kildare), močarisko Bog of Allen, Írsko

Čas/dátum: ?

Predtým, než sa táto lokalita odvodnila, bola známa pre rôzne nadprirodzené historky o hmle podivnej povahy. Niektorí videli tvary podobné ľudským postavám, ktoré sa objavovali v noci. Jeden svedok, ktorý raz oblasťou prechádzal, bol vraj odrazu obklopený hustou hmlou. Mrak naňho zosadol a naplnil ho pocitom hrôzy, na čo následne po chvíli odletel preč.

_____________________________________________

Dom na Tan Hill a pohrebný sprievod

Lokácia: Aldington (Wiltshire), Tan Hill, Anglicko

Čas/dátum: 1962/1963, okolo 1940

Mladé dievča pri prechádzke na kopci Tan Hill narazilo na dom, ktorý vyzeral byť opustený. Neskôr sa však od iných miestnych dozvedela, že dom bol v skutočnosti už dávno zbúraný. Asi 20 rokov predtým zas traja pastieri pozorovali prízračný pohrebný sprievod, s truhlou na voze ťahanom koňmi a postavami s horiacimi fakľami. Na truhle bola tiež položená zlatá koruna.

_____________________________________________

Meče v akcii

Lokácia: Cranborne Chase, Ashmore (Dorset), Anglicko

Čas/dátum: 31. október, kedysi v 20-tych rokoch minulého storočia

Člen miestneho „Ghost Club“ a jeho spoločník boli na danom mieste podľa ich slov zrazu obklopení zvukmi mečov, bojujúcich mužov a bolestných výkrikov. Okrem toho je podľa legiend v oblasti ukrytá aj zlatá rakva a iný poklad.

_____________________________________________

Horiaci zámok

Lokácia: Baginton (West Midlands), Anglicko

Čas/dátum: kedysi počas 20. storočia

V dedine Baginton kedysi stál menší zámok, avšak na začiatku 20. storočia náhle vyhorel. Asi o 10 rokov po tejto udalosti jeden svedok hlásil, že na tom istom mieste videl horiaci dom. O niekoľko rokov neskôr sa k nemu pripojil ďalší svedok s tým istým príbehom. Vyzeralo to teda, že šlo o reziduálne strašenie po nešťastnej udalosti.

 ____________________________________________

Budovy na fotografii

Lokácia: Balnakeil (Highlands), pláž, Škótsko

Čas/dátum: august 1980

Istá žena bola na výlete v Balnakeil, no po tom, čo spravila polaroidovú fotografiu miestnej pláže, sa na obrázku objavili nejasné obrysy budov a stĺpov, ktoré tam reálne vôbec neboli. Analýza fotografie čiastočne odhalila, že mohlo ísť o podexponovaný obraz akejsi farmy.


 

 

 

 

 

 

_____________________________________________

Jazero s mečom

Lokácia: kdesi pri Beaulieu (Hampshire), Anglicko

Čas/dátum: 1951

Rodina, ktorá autom prechádzala národným parkom New Forest, si odrazu všimla jazierko obklopené hmlou. Len niekoľko metrov od brehu tiež z vody trčala skala, v ktorej bol zaseknutý meč. Keď sa potom svedkovia tou istou cestou vracali späť, žiadne jazierko už na danom mieste nebolo.

_____________________________________________

Zástup mníchov

Lokácia: Bilsington (Kent), miestny kláštor, Anglicko

Čas/dátum: ?

Povráva sa, že v okolí kláštora v dedine Bilsington je niekedy vidieť zástup prízračných mníchov, ktorí pochodujú okolo bývalej budovy. Ruiny sú vraj vtedy zázračne obnovené do pôvodnej podoby kláštora. Svedkom tohto javu bola raz aj žena spisovateľa Josepha Conrada.

_____________________________________________

Neobvyklé stromy a kroky

Lokácia: Blackburn (Lancashire), lesy Billinge a Crow, Anglicko

Čas/dátum: súčasnosť

Miestni tvrdia, že v týchto lesoch pri meste je často počuť kroky v lístí, aj keď vôkol nie je nikto v dohľade. Ďalšie komentáre spomínajú, že stromy v lesoch „dramaticky menia svoj vzhľad“.


 

 

 

 

 

 

 ____________________________________________

Prízračné trhy

Lokácia: Blackdown Hills (Somerset), kopec Blagdon Hill, Anglicko

Čas/dátum: 17. storočie

Jeden muž, ktorý šiel na koni cez kopce, zbadal v diaľke akési trhovisko s ľuďmi. Keď sa však priblížil, celá scéna akosi vybledla a zmizla. Pri prechádzaní cez dané miesto však muž „cítil“, že sa okolo neho trhy stále dejú.

_____________________________________________

Chalupa a drevorubač

Lokácia: Blaenavon (Gwent), hora Blorenge, Wales

Čas/dátum: cca 1973

Dievča, ktoré bolo na prechádze s rodinou, v jednom momente odbehlo a narazilo na muža s bielou bradou, ktorý práve rúbal drevo pred kamennou chalupou. Obaja si na chvíľu vymenili pár slov, no dievča sa zrazu cítilo neisto, a tak sa vrátilo k rodine. Keď však všetci spolu dorazili na dané miesto, stáli tam už len základy menšej budovy, ktorá bola dávno preč.

_____________________________________________

Viktoriánska scéna

Lokácia: Brighton (Sussex), Anglicko

Čas/dátum: 2000+

Dve sestry sa neskoro večer prechádzali pri nábreží v Brightone, keď si všimli viacero postáv vo viktoriánskom oblečení. Okolo nich bolo pritom počuť hudbu a smiech a celé nábrežie bolo zrazu osvetlené ako počas dňa. Z vody potom po lanovom moste vyšiel muž s menším chlapcom. Onedlho však bola nad vodou znova úplná tma. Jedna zo sestier neskôr zistila, že spomínaný most naozaj na mieste bol do roku 1896.

_____________________________________________

Chata v bažinách

Lokácia: Buckfastleigh (Devon), Anglicko

Čas/dátum: ?

Kedysi pri jednej príležitosti v bažinách Devonu zablúdili tri dievčatá. Po zotmení nakoniec narazili na chatu, ktorá stála pri ceste. Keď nahliadli oknom dnu, stačili si ešte všimnút starší manželský pár, ktorý sedel pri krbe. Celá chata spolu s jej okupantmi však bez varovania odrazu zmizla.

_____________________________________________

Zvuky boja

Lokácia: hrad Burgh Castle (Norfolk), Anglicko

Čas/dátum: 27. apríl, opakovane

Vraví sa, že raz za rok, presne 27. apríla, je na hrade Burgh Castle a v okolí počuť prízračné rinčanie mečov a výkriky vojakov. Iným známym zjavením na hrade je aj postava, ktorá padá z hradieb počas temných nocí.


 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________

Zvon z minulosti

Lokácia: Burton on Trent (Staffordshire), Anglicko

Čas/dátum: apríl 2012

Dvaja pracovníci, ktorí sa starali o zvony v meste, jedného večera začuli neobvyklé zvonenie, ktoré ani jeden z nich nespoznal. Zvuk sa ozval z miesta, kde je postavený supermarket. Na tomto mieste totiž pôvodne stál iný kostol, ktorý disponoval mohutným zvonom s podobným zvukom, ktorý muži vtedy počuli.

_____________________________________________

Dom mŕtvych

Lokácia: Callow (Hereford & Worcester), kopec Callow Hill

Čas/dátum: ?

Na kopci Callow Hill sa údajne nepravidelne zjavoval dom, ktorý však bol už dávno zdemolovaný. Povráva sa, že sa v ňom udialo viacero znepokojivých vrážd.

_____________________________________________

Podivná hustá hmla

Lokácia: Carrigaline (Cork), lesy Currabinny Woods, Írsko

Čas/dátum: 2007

Partia kamarátov sa za súmraku nachádzala v lesoch, keď na miesto odradzu zostúpila hustá hmla. Skupinka odrazu počula kroky a iné neprirodzené zvuky, ktoré ich obklopili. Bežali teda smerom k parkovisku, a akonáhle sa dostali z lesa von, zvuky stíchli a hmla sa znova zodvihla a zmizla.


 

 

 

 

 

 

_____________________________________________

Chaty z neznáma

Lokácia: Chagford (Devon), Anglicko

Čas/dátum: Zhruba každých 10 až 12 rokov

V dedine Chagford koluje historka, že raz za niekoľko rokov sa náhle v obci objaví viacero prízračných chatiek. Nikto však nevie, či tieto chaty reálne na mieste v minulosti skutočne stáli.

_____________________________________________

Komorník

Lokácia: Cold Ashton (Gloucestershire), Anglicko

Čas/dátum: 30-te roky minulého storočia

Istá žena, ktorá sa v oblasti stratila, zastavila auto pri miestnej vile a spýtala sa komorníka, ktorý pri dome stál, na inštrukcie k svojej destinácii. Ten jej ich ochotne poskytol, avšak žena sa onedlho od niekoho dozvedela, že daný dom bol už roky opustený. Keď sa teda osobne na miesto vrátila, budova bola v schátranom stave a vyzerala úplne inak, ako keď sa pri nej nedávno zastavila.

_____________________________________________

Ďalšia neviditeľná bitka

Lokácia: Cotgrave (Nottinghamshire), Colston Gate – opustená cesta, Anglicko

Čas/dátum: 10. február 1994

Dvaja kamaráti šli pustou cestou počas mrazivej noci, keď sa z ničoho nič zodvihol vietor. Nasledovali zvuky cválajúcich koní, výkriky mužov a rinčanie zbraní. Obaja boli z tohto zážitku značne otrasení.

_____________________________________________

Miznúca chalupa

Lokácia: Dartmoor (Devon), Anglicko

Čas/dátum: 50-te alebo 60-te roky minulého storočia

Poľný pracovník si počas rutinnej pochôdzky bažinami v diaľke všimol chatu, ktorej z komína stúpal dym. Keď sa na ňu chcel pozrieť bližšie, odrazu ju už nevedel nájsť. Stretol pritom ďalšieho svedka, ktorý chatu taktiež najprv zbadal, no krátko na to mu zmizla z dohľadu.


 

 

 

 

 

 

 

 ____________________________________________

Bubnovanie a pokriky

Lokácia: Ditchling (Sussex), kopec Clayton Hill, Anglicko

Čas/dátum: 7. marec 2015

Nemenovaný svedok, ktorý venčil svojho psa na kopci, údajne počul bubnovanie a mužské hlasy. Tento jav trval asi 15 až 20 minút, kým postupne utíchol. Navôkol však nebolo v dohľade nič, čo by zvuky mohlo spôsobiť. Svedok opísal, že mu scéna pripomínala filmový set, na ktorom sa mala čoskoro natáčať veľká bitka.

 ____________________________________________

Domáca oslava

Lokácia: Downend (Isle of Wight), oblasť pri Knighton Gorges, na juh od Anglicka

Čas/dátum: 20. storočie

V oblasti Knighton Gorges na ostrove Wight bolo občas videné panské sídlo, kde svedkovia cez okná videli bujarú oslavu s mnohými ľuďmi. Spomínaný dom bol však v tej dobe už dávno zdemolovaný. Niektorí taktiež z miesta počuli hudbu, aj keď žiaden dom nevideli. Neďaleko tiež ľudia raz za rok podľa historiek vídajú čierneho rytiera na koni.

____________________________________________

Lietadlá budúcnosti

Lokácia: Drem (Lothian), Letisko v dedine Drem, Škótsko

Čas/dátum: 1934

Tento známy prípad časovej anomálie bol pozorovaný skúseným pilotom Victorom Goddardom. Ten sa počas búrky dostal so svojím lietadlom nad spomínané letisko, ktoré bolo v tej dobe nepoužívané. Aj napriek tomu však jasne videl, ako na dráhe stoja žlté lietadlá spolu s mechanikmi v neznámych kombinézach. Až o niekoľko rokov neskôr sa letisko skutočne spojazdnilo a letecké sily začali lietadlá natierať na žlto. Goddard teda videl udalosti, ktoré sa odohrávali v budúcnosti.


 

 

 

 

 

 

____________________________________________

Bojujúce armády

Lokácia: East Lulworth (Dorset), kopec Grange Hill, Anglicko

Čas/dátum: počas vojny

Na kopci Grange Hill sa vraj pravidelne objavovali prízračné bojujúce postavy kedykoľvek, keď bola Veľká Británia vo vojne. Podľa legendy sa táto prízračná bitka naposledy odohrala počas druhej svetovej vojny.

____________________________________________

Bitka na Edgehill

Lokácia: Edgehill (Warwickshire), Kineton, Anglicko

Čas/dátum: 23. október – opakovane, taktiež 23. december 1642

Spomienka na krvavú anglickú občiansku vojnu sa na tomto mieste opakovala počas viacerých nocí. V roku 1642 ju údajne pozorovali desiatky šokovaných svedkov. Novšie hlásenia spomínajú, že zvuky bitky je niekedy počuť okolo 23. októbra.

____________________________________________

Záblesk minulosti

Lokácia: Glasgow (Lanarkshire), ulica High Street, Škótsko

Čas/dátum: 1996, 1997

Počas troch rozličných príležitostí v rokoch 1996 a 1997 traja rôzni svedkovia hlásili, že keď sa pozreli z okien svojich bytov, na ulici zbadali celý zástup ľudí vo viktoriánskych šatách. Medzi nimi boli dámy v dlhých kostýmoch, muži robotníckeho výzoru a kone s vozmi. Tieto scény vraj trvali okolo 10 minút, kým nakoniec zmizli.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________

Neviditeľná potýčka

Lokácia: Grafton Regis (Northamptonshire), Anglicko

Čas/dátum: 23. december 1943

Šiesti robotníci tvrdili, že v obci Grafton Regis odrazu pri práci začuli dupot koní, zvuky zbraní a paľbu, aj keď okolo seba nevideli nič neobvyklé. Miestny historik potvrdil, že na mieste sa v minulosti odohrala menšia bitka počas občianskej vojny.

____________________________________________

Miznúci obchod

Lokácia: Great Yarmouth (Norfolk), Anglicko

Čas/dátum: 1973

Zberateľ mincí sa jedného dňa vybral do obce Yarmouth, kde navštívil starožitnícky obchod a nakúpil v ňom obálky do dvojej kolekcie. Samotný obchod aj obsluhujúca pani naňho pôsobili staromódne, avšak nepripadalo mu to príliš zvláštne. Keď sa na miesto vrátil asi o týždeň, obchod tam už však nebol a vyzeralo to, ako keby ani nikdy neexistoval.

____________________________________________

Georgiánsky dom

Lokácia: Hadleigh (Essex), Anglicko

Čas/dátum: 1946

Dvaja súrodenci, brat so sestrou, boli na rutinnej prechádze v lesoch pri Hadleigh, keď narazili na podivný georgiánsky dom, ktorý nikdy predtým na tomto mieste nevideli. Z príjazdovej cesty k nim taktiež prišlo naproti dievča so psom, ktoré pokračovalo svojou cestou. Ani jeden z nich neskôr už nevedel dom znova nájsť, a to ani na historických mapách.


 

 

 

 

 

____________________________________________

Dedinka Radley

Lokácia: Halam (Nottinghamshire), údolie na juh od obce, Anglicko

Čas/dátum: 24. december, opakovane

Na juh od Halamu je v údolí zasypaná dedinka menom Radley, ktorú už vôbec nie je vidieť. Na Vianoce sa však často údajne z tohto miesta ozýva zvonenie kostolnej veže, ktorá je už dávno zdemolovaná.

____________________________________________

Edwardiánsky večierok

Lokácia: Hare Hatch (Berkshire), Anglicko

Čas/dátum: ?

Istá žena, ktorá bola ubytovaná v dome ako hosť, raz vošla do prázdnej miestnosti, kde zrazu zbadala ľudí oblečených v šatách edwardiánskej doby, ktorí zjavne mali večierok. Skupinka si ju dokonca všimla a pozrela na ňu prekvapeným výrazom, na čo však zrazu zmizla. Majitelia domu jej neskôr potvrdili, že miestnosť bola kedysi využívaná ako jedáleň.

____________________________________________

Hrad Hastings

Lokácia: Hastings (Sussex), Anglicko

Čas/dátum: ?

Miestni údajne viackrát videli obraz hradu Hastings, ktorý sa objavil nad morom. Na ňom boli viditeľné vejúce vlajky a stavba pripomínala pôvodný hrad, ktorý bol v tomto stave pred stovkami rokov.


 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________

Dav s pochodňami

Lokácia: Havenstreet (Isle of Wight), na juh od Anglicka

Čas/dátum: 4. január 1969

Po ceste autom do dediny bol istý manželský pár odrazu obklopený stovkami ľudí, ktorí pribehli z poľa a niesli horiace pochodne. Po ceste im jedna postava skočila rovno pod kolesá, avšak ich auto cez ňu iba hladko prešlo.

____________________________________________

Chatka v lese

Lokácia: Haytor (Devon), lesy pri dedine, Anglicko

Čas/dátum: ?

V lesoch pri Haytor sa vraj nepravidelne objavuje chatka, ktorú však nikto z miestnych nespoznával a zdá sa, že podobná stavba tam nikdy ani nebola.

____________________________________________

Horiace okná

Lokácia: Inchiquin (Clare), hrad Inchiquin, Írsko

Čas/dátum: 19. storočie

V oknách rozpadajúceho sa hradu Inchiquin vraj niekedy ľudia z diaľky pozorovali modré plamene. Akonáhle sa však niekto priblížil, plamene zmizli.

____________________________________________

Boj na oblohe

Lokácia: Inveraray (Argyll and Bute), hrad Inveraray Castle, Škótsko

Čas/dátum: 10. júl 1758

Piati svedkovia svorne tvrdili, že toho dňa pozorovali boj medzi škótskymi highlanders a francúzskymi vojakmi, ktorý bol priemietnutý na oblohe nad hradom v Inveraray. To bol údajne zjav, ktorý premietal skutočné udalosti v Amerike, kedy 300 Škótov prišlo o život pri útoku na francúzsku pevnosť.


 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________

Sklz v čase

Lokácia: ostrov Iona, Mull (Argyll and Bute), Škótsko

Čas/dátum: asi 40-te roky minulého storočia

Istý duchovný, ktorý ostrov navštívil, videl zrazu miestne opátstvo v dokonalom stave. Keď sa však k nemu približoval, takmer sa utopil. Zdalo sa mu totiž, že kráča po hrádzi, ktorá tam už, rovnako ako opátstvo, dávno nebola. Miestni tiež vraj na mori v okolí ostrova niekedy vídali neexistujúce vikingské lode, ktoré, ako sa zdalo, chceli na budovu zaútočiť.

____________________________________________

Ostrov pokrytý budovami

Lokácia: Isle of Sanday (Orkneje), Škótsko

Čas/dátum: 1840, 1857

Pri pobreží ostrova sa dvakrát v 19. storočí na oblohe objavil nový ostrov pokrytý bielymi budovami. V jednom prípade bol viditeľný skoro celý deň. Mnohí však verili, že šlo len o fatamorgánu a obraz len vďaka špeciálnym podmienkam reflektoval pobrežie oproti.

____________________________________________

Hrad pri Kilsyth

Lokácia: Kilsyth (Lanarkshire), Škótsko

Čas/dátum: kedysi koncom 20. storočia

Jeden pasažier, ktorý sa viezol v aute pri meste Kilsyth, si z okna neďaleko všimol hrad. Otočil sa, no keď si sám uvedomil, že v tejto oblasti žiaden hrad nie je, pozrel sa ešte raz. Tentokrát tam už však žiaden hrad nestál.

____________________________________________

Muž v reflexnej veste

Lokácia: Kimberley (Nottinghamshire), opustené budovy pri Main Street, Anglicko

Čas/dátum: 2002

Skupinka teenagerov skúmala opustené búdy v meste, keď si jeden z nich všimol muža vo výraznej reflexnej veste, ktorý stál vo dverách jednej z nich. Keď na to upozornil ostatných, nikto z nich muža nevidel, a tak sa radšej pobrali preč. Asi o mesiac sa ten istý jedinec na miesto vrátil s kamarátom, no obaja zistili, že na budove neexistujú ani len dvere, kde bol muž videný. Ktosi ďalší spomenul, že pri týcho búdach tiež raz videl „normálne vyzerajúceho“ muža, ktorý však náhle zmizol.

____________________________________________

Írska Atlantída

Lokácia: Lahinch (Clare), Írsko

Čas/dátum: tesne pred katastrofou, opakovane

Podľa legiend bolo mestečko Kilstiveen zaplavené obrovskou prívalovou vlnou, ktorá strhla jeho obyvateľov aj s ich príbytkami do mora. Historky hovoria, že rybári niekedy zahliadnu toto mesto duchov na vode tesne predtým, než sa má stať nejaké nešťastie.


 

 

 

 

 

 

____________________________________________

Vyplienená budova

Lokácia: Langley Park (Durham), budova Langley Hall, Anglicko

Čas/dátum: ?

Počas posledných 200 rokov vraj mnohí ľudia hlásili zjav horiacej budovy menom Langley Hall, pričom okolo nej pobehovali vojaci. Po priblížení však celá scéna zmizla. Iná legenda z tejto oblasti spomína bezhlavého kočiša, ktorý riadi svoj prízračný koč.

____________________________________________

Bitka pri Lewes

Lokácia: Lewes (Sussex), kopec Offham Hill, Anglicko

Čas/dátum: 25. máj, opakovane

V oblasti sa kedysi v 14. storočí odohrala bitka, pri ktorej padlo asi 3000 vojakov. Zvuky tohto boja je vraj stále niekedy počuť, stále koncom mája.

____________________________________________

Aktivita na letisku

Lokácia: Lindholme (Yorkshire), pôvodné vojenské letisko, Anglicko

Čas/dátum: 1962

Dvaja svedkovia sa jednej noci prechádzali starým nefunkčným letiskom, keď si všimli svetlo v riadiacej veži. Obaja však dobre vedeli, že tam nikto nemá byť. Odrazu počuli zvuky v blízkom hangári, škrípanie dverí, štartovanie motorov a dupot nôh. Ani jeden z nich však nevidel nič, čo by zvuky mohlo spôsobiť.

____________________________________________

Zvony katedrály

Lokácia: jazero Llangorse Lake (Powys), Wales

Čas/dátum: sviatky, opakovane

Na mieste súčasného umelo vytvoreného jazera kedysi dávno stála katedrála. Zvony z pôvodnej veže je však raz za čas vraj počuť dodnes, hlavne počas sviatkov.

____________________________________________

Izolovaná chatka

Lokácia: vodná nádrž Loch Mullardoch (Highland), Škótsko

Čas/dátum: koniec 20. storočia

Niekoľko svedkov sa jedného dňa prechádzalo pri nádrži Loch Mullardoch, keď si všetci všimli menšiu chatku, ktorá sa im však o chvíľu vyparila pred očami. Podľa historických záznamov kedysi na brehu podobná chatka stála, avšak bola neskôr postupne potopená po tom, čo hladina nádrže stúpla. 


 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára