28. decembra 2021

Morgawr

Britské ostrovy boli odjakživa okrem historických mýtov a historiek o duchoch a bájnych tvoroch spájané aj so svedectvami o vodných príšerách. Okrem mnohých jazerných oblúd sa však nájde aj zopár, ktoré majú skôr pôvod v oceáne, a jednou z nich je aj takzvaný Morgawr, ktorý je už dlho podľa viacerých svedkov pravidelným návštevníkom zálivu Falmouth Bay pri grófstve Cornwall.

V starovekom jazyku Cornwallu slovo "morgawr" doslova znamená "morský obor". To však môže klamať, keďže história pozorovaní tohto tvora vôbec nesiaha do dávnej minulosti. Obludu údajne miestni začali vídať ešte len kedysi na začiatku 20. storočia. V roku 1975 napríklad dvaja nemenovaní svedkovia tvora zahliadli, ako sa vynoril z vody. Opisovali, že zviera bolo masívne, malo dlhý zježený krk a hlavu pokrytú viacerými výčnelkami, pričom z vody trčalo tiež niekoľko hrbov, ktoré tvorili chrbát. Ponorilo sa pod hladinu a o malú chvíľu sa znova vynorilo, tentokrát s úhorom v papuli. Február 1976 taktiež priniesol pravdepodobne prvé fotografie tvora. Pani Mary F. sa jedného dňa podarilo spraviť dve fotky, ktoré potom anonymne zaslala miestnym novinám:

Spoločne s fotografiami Mary taktiež zaslala krátky popis toho, čo sa jej vlastne podarilo zachytiť: "Vyzeralo to najprv ako slon, ktorý máva chobotom nad vodou, avšak chobot bol v skutočnosti dlhý krk s malou haďou hlavou na konci. Na chrbte malo zviera niekoľko hrbov, ktoré sa zvláštne pohybovali. Farbou bolo čierne alebo tmavohnedé a koža pripomínala uškatca. To zviera ma vystrašilo. Nechcela by som ho vidieť zblízka. Nepáčilo sa mi, akým spôsobom sa vo vode pohybovalo." Spolu s tým Mary spomenula, že tvor mohol mať na dĺžku asi 5 až 6 metrov, avšak videla ho len pár sekúnd, na čo zmizol vo vlnách. Ospravedlnila sa tiež za kvalitu fotografií, keďže slnko vtedy svietilo oproti a ona sama nemala dosť času na správne nastavenie fotoaparátu.

Aj napriek tomu, že pani Mary F. ani negatívy fotiek sa nikdy nepodarilo vystopovať, sú dodnes tieto fotografie považované za jedny z najlepších dôkazov o existencii neznámych, prehistoricky vyzerajúcich zvierat z hlbín jazier a oceánov. V júli 1976 sa zas o slovo prihlásil známy umelec a "zabávač" v oblasti nadprirodzených javov Tony "Doc" Shiels, ktorý tvrdil, že sa mu podarilo spraviť vlastnú fotku obludy. Keďže však táto fotka z nejakého dôvodu nie je dostupná, a keďže Shiels už predtým prezentoval viacero podobných "dôkazov", jeho tvrdenia veľa ľudí zamietlo.

Svedectiev a pozorovaní však bolo už v predošlých dekádach viac. V roku 1906 bol tvor videný na známej vyhliadke Land's End. V roku 1985 zas na dovolenke istá pani Waldon sledovala svojho manžela, ako pláva neďalko pláže, keď si vo vode tiež všimla veľkú tmavú siluetu s niečím, čo vyzeralo ako dlhý krk. O dva roky na to zas jeden potápač hlásil, že sa pred ním z vody vynoril asi meter dlhý krk. Neskôr, v roku 1999 sa dokonca objavilo krátke video, ktoré vraj Morgawra zobrazuje. Zároveň sa však tvrdilo, že šlo o posledné pozorovanie, a že tvor zrejme krátko na to zdochol. V nedávnych rokoch sa tiež objavila fotka akejsi veľkej zdochliny na pláži v oblasti Cornwallu, čo však mohol byť ktorýkoľvek väčší morský živočích. Otázkou teda ostáva, je Morgawr stále nažive a darí sa mu úspešne unikať zraku ľudí, alebo, ak skutočne tento tvor existoval, už svoju púť pri brehoch Cornwallu ukončil?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára