12. februára 2022

Slávne fotografie: duchovia a prízraky, 9. časť

V histórii nadprirodzených javov sa okrem nespočetných príbehov a výpovedí svedkov často objavujú i rôzne dôkazy, ktoré tieto príbehy podporujú. Fotografií, ktoré zachytávajú paranormálne javy, je mnoho, no veľa z nich je falošných či upravených, čo často znižuje vierohodnosť týchto neznámych javov. Existujú však i také, ktoré sú stále považované za autentické a presviedčajú nás o tom, že "tam vonku" skutočne niečo je. Niečo, čo je stále za hranicami našej reality.

 

 

 

Duch kostola St. Botolph


Kedysi v roku 1982 sa Chris Brackley spolu so svojou ženou vybral do kostola St. Botolph v anglickom Lincolnshire. Okrem iného v ten deň vyfotil aj interiér kostola v momente, kedy sa v ňom nenachádzal nikto okrem nich dvoch. Aj napriek tomu sa však na balkóne v pravom rohu fotky objavila priesvitná postava ženy v staromódnych šatách. Odborná analýza taktiež vyvrátila dodatočnú manipuláciu a experti sa zhodli, že jediným vysvetlením je, že sa v tom momente na balkóne postava skutočne nachádzala. O pár rokov Chrisa kontaktoval istý stavbár, ktorý vraj tvár ducha spoznal. Pri renovácii krypty totiž omylom pri búraní steny narušil truhly, pričom jedno zachovalé telo v jednej truhle pripomínalo prízrak z fotografie.

_____________________________________________

Tvár v ruinách


Táto fotografia pochádza zo Škótska a spravil ju nemenovaný svedok v roku 2016 svojím starožitným fotoaparátom Rolleiflex. Pri prechádzke v parku, kde sa aj kamenná stavba nachádzala, sa nakoniec na negatíve fotky objavila zreteľná prízračná tvár. Park sa pritom nachádza blízko starovekého pohrebného miesta, čo môže mať so zjavením nejakú súvislosť. Špekulovalo sa, či nejde len o optický klam, a obraz nie je v skutočnosti len vzor múru, avšak muselo by ísť o príliš dobrú ilúziu, aby bola tvár takto viditeľná.

_____________________________________________ 

Mátoha hradu Heidelberg

 

Hrad Heidelberg je v Nemecku populárnou turistickou atrakciou s bohatou históriou. V roku 2009 sa tam turistke menom Erica podarilo odfotiť aj niečo, čo vyzeralo ako typická mátoha alebo čarodejnica zo strašidelného filmu. Keď už z miesta večer pri zotmení odchádzala, spravila ešte posledné zábery, z ktorých bol jeden značne neobvyklý. Toho dňa vraj bola navyše najdlhšia noc roka a na hrade a v okolitých lesoch bolo dosť ľudí so sviečkami, ktorí praktizovali seansy. Na hrade niekedy tiež popravovali čarodejnice, a tak je možné, že fotka zobrazuje jednu z nich, i keď podľa odhadov má postava nad hradbami na výšku viac než 2 metre.

_____________________________________________  

Zvláštne javy na univerzite

 

Táto záhadná fotografia pochádza z roku 1931 a vznikla na univerzite v Cambridge. Okrem jasne viditeľnej polopriesvitnej postavy pred dverami sa totiž aj v zrkadle na schodisku naľavo objavuje prízračná tvár, a niečo čo pripomína muža stojaceho viac vzadu. Ide teda o starú fotomanipuláciu, alebo autentické zjavenia?

_____________________________________________   

Prízračná žena v chate


Obyčajné skúšanie fotoaparátu v slabšom svetle sa zmenilo na podivné zjavenie na fotografii, ktorá vznikla v roku 1997 na chate v New Yorku. Žena, ktorá vtedy skúšala odfotiť psa na chate, ostala udivená, keď sa na obrázku nečakane zjavila aj vysoká postava ženy. Nikto taký tam však v tej dobe nebol a svedkovia nakoniec ani nedokázali prísť na identitu prízraku.

_____________________________________________    

Duch Jima Morrisona


Slávny spevák The Doors a básnik Jim Morrison svet opustil v mladom veku, avšak aj dávno po jeho odchode sa zdalo, že nie je úplne preč. V roku 1997 bol novinár Brett Meisner na návšteve cintorína Père Lachaise, kde sa nechal odfotiť priamo pred Jimovým hrobom, rovnako ako to dodnes robia mnohí fanúšikovia. Meisner si spočiatku nevšimol nič zvláštne, avšak v pozadí je viditeľná postava v bielej košeli, s typickou pózou podobnou jednej z najznámejších fotiek Morrisona. Mnohí teda veria, že išlo o jeho pozdrav zo záhrobia niekoľko dekád po jeho smrti.

_____________________________________________     

Strašidelný mlyn Fanham Wood

 

Ďalšia z “klasických” fotografií duchov pochádza z roku 1929 a vznikla v mlyne Fanham Wood Mill. Fotograf Robert D. Walsh si údajne pri fotení nevšimol nič zvláštne, až na to, že po vyvolaní sa na obrázku objavuje postava ženy, ktorá sa zjavne drží zábradlia. Walsh v tom čase prerábal schodisko a potreboval obrázok, z ktorého mohol pri práci vychádzať. Aké však muselo byť jeho prekvapenie, keď nakoniec získal svoj materiál aj s nadprirodzeným bonusom.

 _____________________________________________     

Dievča zo školy El Paso High

 

Stredná škola El Paso High je známa pre viaceré strašidelné historky, čo môže potvrdzovať aj fotografia z 80-tych rokov. Na skupinovej fotografii absolventov si totiž niekto všimol aj postavu navyše, ktorá tam nemala čo robiť. Dievča v bielom je zjavne mladšie než ostatní študenti, a ide vraj o žiačku, ktorá len pár rokov pred vyhotovením fotografie spáchala v škole samovraždu, kedy si podrezala zápästia a skočila zo štvrtého poschodia. Ide teda o jej prízrak, alebo je celý príbeh len miestnou legendou?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára