27. februára 2022

Sheepsquatch

Región Appalachia, ktorý sa tiahne naprieč mnohými štátmi na východe USA, je už mnohé roky známy pre výskyt bizarného kryptida, ktorého ľudia nazývajú Sheepsquatch (spojenie „sheep“ – ovca, a mena iného kryptida – Sasquatch). Táto rozsiahla oblasť je známa pre husté lesy a hory, ktoré podľa viacerých svedkov a historiek tento odstrašujúci tvor obýva.

Obluda je tiež známa pod menom „White Thing“, a predstavuje štvornohého tvora veľkosti medveďa, ktorý je pokrytý hustou svetlou vlnou či srsťou. Podľa opisov má tvor dlhú zašpicatenú hlavu podobnú psovi, avšak s dlhými zubami pripomínajúcimi kly.  Na hlave má vraj tiež výrazné rohy podobné capovi či baranovi. Jeho laby sú vyzbrojené pazúrmi, a nechýba taktiež dlhý chvost, avšak bez srsti, ako ich majú potkany. Pri stretnutí svedkovia tiež často opisujú smrad podobný síre, ktorý obluda vydáva.

Nie je úplne jasné, kto túto bytosť videl prvý, avšak jedno z prvých pozorovaní bolo nahlásené v roku 1994, aj keď história stretnutí môže siahať aj o niekoľko dekád do minulosti. Muž menom Edward Rollins bol vtedy prepustený z námornej služby a vrátil sa domov do svojho rodného mesta Gallipolis v štáte Ohio. Už ako malý chlapec bol Rollins fascinovaný príbehmi o legendárnom Mothmanovi, keďže býval neďaleko miest, kde sa tento tvor dávnejšie vyskytoval. Toho roku sa teda rozhodol vybrať do Point Pleasant a do oblasti zvanej TNT area, kde sa Mothman vyskytoval často. To však ešte netušil, že sa stretne s trocha iným netvorom.

Pri prechádzaní lesom si Rollins všimol pohyb v kríkoch. Zdalo sa, že zviera sa pohybuje jeho smerom, avšak v oblasti nikdy nežili nebezpečné šelmy, a tak sa nenechal odstrašiť. Pre istotu sa však skryl za strom, na čo zbadal, ako z lesa vyšla „biela vec“ veľkosti medveďa, s rohami a enormne dlhými zubami. Tvora sa pobral k potoku, kde dlho pil. Rollins tvrdil, že zviera malo laby ako medvedík čistotný, avšak oveľa väčšie a s ostrými pazúrmi. Sheepsquatch sa po napojení potom len pokojne vrátil do lesa.

Toho istého roku tvora znova pozorovali dve deti, ktoré sa doma hrali na dvore v Boone County. Deti hlásili, že videli robustného „bieleho medveďa“, ktorý sa postavil na zadné nohy a na výšku meral asi 1,8 metra. Keď si však tvor deti všimol, splašil sa a utiekol do lesa, pričom polámal mnoho vetiev. V tej istej oblasti tvora videl v roku 1995 istý pár, ktorý tam autom prechádzal, ako si sedí v priekope pri ceste. Zastavili teda, aby sa na tvora pozreli bližšie, pričom tvrdili, že mal 4 oči. Tentokrát sa však tvor na nich rozbehol a zaútočil na ich auto. Keď sa im podarilo bezpečne doraziť domov, na aute ostali výrazné škrabance.

Iné dramatické stretnutie sa vraj odohralo v roku 1999, takisto v Boone County. Partia táborníkov v tom čase stanovala v lese, keď večer pri vatre z okolitej tmy začuli fučanie nejakého zvieraťa. Obluda onedlho bez varovania vyskočila z lesa a vrhla sa na vydesených svedkov, ktorí sa okamžite dali na útek. Sheepsquatch ich vraj prestal prenasledovať, až keď vybehli z lesa, a vydal „hrôzostrašný rev“. Potom sa len vrátil späť do lesa. Nasledujúceho rána sa partia vrátila do ich kempu, kde našli svoje veci rozhádzané a okolitú pôdu „rozhrabanú ako v záhradke“.

Zrejme posledné známe pozorovanie pochádza z roku 2015, kde znova obluda ohrozila skupinu výletníkov v oblasti Fulks Run vo Virgínii. Jeden svedok počas večera tvora zahliadol na neďalekom kopci, na čo sa zviera postavilo na zadné, a následne rozbehlo priamo k partii. Medzi nimi však tiekla rieka, a tak tvor najprv zvažoval, ako ju prekročiť. Nakoniec ju však prebrodil a svedkovia si všimli, že vyzerá ako vzpriamený pes s hustou srsťou. Z diaľky sa následne ozvalo škriekanie iného zvieraťa, a keď sa Sheepsquatch vzpriamil, mesačný svit mu zasvietil priamo do tváre. Vtedy vraj zakňučal a dal sa na okamžitý útek. Svedkovia však túto historku povedali len miestnym, keďže verili, že autority by sa im iba vysmiali. Čo skutočne títo svedkovia videli, ostáva stále otázne. Pozorovania tvora však údajne sporadicky pokračujú dodnes.


 Autor: Rob Morphy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára