3. septembra 2021

Slávne fotografie: neznáme tvory, 3. časť

Škótska Nessie, himalájsky Yeti či americký Mothman. Takmer každý kút sveta je miestom legiend o tajomných tvoroch, ktoré sa zakrádajú odľahlými oblasťami a objavia sa pred fotoaparátmi šokovaných svedkov len zriedka. Tieto stvorenia sa dodnes vymykajú zaradeniu k známym druhom, čo zoológom a vedcom komplikuje vysvetlenia, odkiaľ sa vlastne takéto tvory berú a prečo o nich stále nemáme presvedčivé dôkazy.







Skutočný diabol z Jersey?

Internetové správy priniesli v októbri 2015 neobvyklé novinky spolu s fotografiou niečoho, čo určite nevyzerá ako žiadne známe zviera. Istý Dave Black z New Jersey totiž vraj odfotil legendárneho tvora, ktorý je už dlhé roky známy ako diabol z Jersey. Pri prechádzaní popri golfovom ihrisku Dave zrazu zbadal "lamu", ako si spočiatku myslel. Tvor však odrazu roztiahol mohutné krídla a odletel do lesov. Dave stihol spraviť fotografiu, ktorá vraj legendárnu obludu zobrazuje, i keď mnohým pripomína skôr kozu s krídlami. Mnohí si však myslia, že ide o podvod, aj keď Dave trvá na tom, že to tak nie je. Špekulovalo sa, či nejde len o akúsi halloweensku ozdobu.


_____________________________________________

Dogman z Michiganu

Asi najznámejšia legenda o príšere v Michigane je tá o "dogmanovi", čiže psom mužovi. Svedectvá o výskyte tohto vlčieho netvora trvajú dodnes a sporadicky sú sprevádzané aj rôznymi fotografiami. Nasledujúcu fotku spravilo dievča na istej farme v roku 2008. Dve dievčatá jedného večera začuli, že sa popri stodole zakráda nejaké zviera, a tak vyšli na verandu spolu s fotoaparátom. Obe zbadali niečo, čo pripomínalo psa, no keď naň jedna z nich namierila fotoaparát, "pes" sa odrazu vztýčil do neprirodzenej výšky. Dievčatá samozrejme hneď utiekli späť do domu. Či sa však naozaj jedná o dogmana, alebo ide o digitálnu úpravu či len optický klam, ostáva nejasné.


_____________________________________________

Vodný had menom Nahuelito

Jazero Nahuel Huapi v Argentíne sa podobne ako mnohé iné po svete vraj pýši svojou vlastnou obludou, ktorú miestni už poznajú pod menom Nahuelito. Má ísť o hadovitého tvora, ktorý sa občas vynorí na hladinu a zmätie kohokoľvek, kto ho zbadá. Istý anonymný svedok pred pár rokmi poslal miestnym novinám fotografiu, ktorú však spravil na jazere Mascardi. Spočiatku si myslel, že ide len o vydru alebo podobného tvora, avšak obrázok ukazuje skôr krk a hlavu nejakého plaza, o ktorom si myslel, že je to Nahuelito. Ľudia sú však skeptickí a skôr si myslia, že ide len o kmeň trčiaci z vody, na ktorý len niekto digitálne pridal oči a zuby, keďže obluda vyzerá tak trocha komicky.


_____________________________________________

Mothman či podobný okrídlený humanoid

Niet známejšej legendy o okrídlenom humanoidovi, než je tá o Mothmanovi zo Západnej Virgínie. Od 60-tych rokov, kedy sa v Point Pleasant odohrali nanajvýš bizarné udalosti spojené s výskytom tohto tvora, sa o ňom mnoho správ neobjavilo. V novembri 2016 však anonymný svedok zverejnil niekoľko fotiek, ktoré vraj Mothmana zachytávajú. Poslal ich pritom miestnej redakcii správ, ktorá ich predstavila verejnosti. Obrázky ukazujú nejasnú siluetu podobnú človeku, avšak s výraznými krídlami, ako plachtí popri korunách stromov. Zdá sa teda, že legenda žije dodnes, avšak je otázne, nakoľko sú podobné dôkazy autentické.

_____________________________________________

Bigfoot na večernej prechádzke

Tim Kedrowski ani jeho rodina z Minnesoty neboli nikdy presvedčení o existencii Bigfoota, čo sa však náhle zmenilo v roku 2009. V októbri toho roku po siedmej večer totiž ich nastražený lesný fotoaparát, ktorý používali na zaznamenanie lesnej zveri, zachytil niečo zvláštne. Na obrázku sa po spustení pohybového senzora objavila mohutná chlpatá postava, ktorá určite nepatrila k miestnej faune. Špekulovalo sa, že mohlo ísť napríklad o lovca v maskovaní či dokonca vzpriameného medveďa, avšak ani to sa nedalo s istotou overiť. V oblasti však mnohí iní svedkovia Bigfoota už viackrát videli, a tak je možné, že fotka zachycuje práve tohto humanoida.
 

_____________________________________________

Lovelandský žabí muž

Minimálne od 50-tych rokov koluje v Ohiu iná legenda, tentokrát o žabích netvoroch, ktoré sa majú zdržiavať hlavne v rieke Ohio River a okolí. Objavili sa aj mnohé svedectvá, a to aj od policajtov, ktorí tieto tvory stretli. Asi v roku 2016 sa však objavili fotografie, ktoré tieto tvory majú zachytávať. Sam Jacobs spolu s priateľkou vtedy v oblasti hrali Pokemon Go, keď zrazu zbadali obrovskú žabu. Tvor sa po chvíli vzpriamil a odkráčal po dvoch nohách a Jacobsovi sa podarilo spraviť fotky a aj krátke video celej udalosti. Vo vode je vidieť niečo so svietiacimi očami, čo však zrejme spôsobil blesk Jacobsovho mobilu.
 

_____________________________________________

Lietajúci praveký jašter

Internetom koluje akýsi podivný trend, pri ktorom sa objavujú fotky pravekých lietajúcich dinosaurov, ktoré boli údajne skolené a vyfotografované za čias občianskej vojny. Vo väčšine prípadov sa už preukázalo, že išlo len o podvody. Jeden z týchto obrázkov však ešte nie je úplne vysvetlený, keďže sa objavil v istej knihe už kedysi v 70-tych rokoch minulého storočia, kedy ešte profesionálne editovacie programy neexistovali. Stará fotka zobrazuje muža držiaceho tvora, ktorý veľmi pripomína pterosaury z poddruhu rhamphorhynchoidea, dokonca s rovnakým chvostom. Špekuluje sa, že fotografia je z 50-tych rokov a pochádza z Texasu (kde sa počas minulých dekád objavilo viacero správ o podobných jašteroch). Je však možné, že ide len o model, ak teda vskutku nejde o digitálnu úpravu. 


_____________________________________________

Dogman, znova?

O tejto desivej fotografii neexistuje veľa detailov, no je spájaná so spomínaným dogmanom z Michiganu. Dopátral som sa iba ku "creepypasta" príbehu o tom, ako fotografiu našla polícia u obete, ktorá bola týmto netvorom usmrtená. Späť do reality.. Vyzerá to, že na obrázku je tvor pripomínajúci vlka či veľkého psa, avšak v netypickej vzpriamenej polohe. Je otázne, či ide o reálne zviera (medveď?), či svedka toto zviera následne napadlo a prežil to, alebo ide len o chybnú identifikáciu. Zatiaľ však nemáme viac info, čo však na "strašidelnosti" fotke neuberá.


_____________________________________________

Filipínsky démon Manananggal

Filipíny sú dodnes miestom plným folklóru a hrôzostrašných legiend o celom zástupe príšer a prízrakov. Jednou z najznámejších je aj legenda o Manananggalovi, oblude, ktorá počas dňa vyzerá ako človek, no v noci sa horná polovica tela oddeľuje od dolnej a odlieta na nočný lov. Obluda si vraj zgustne hlavne na tehotných ženách a ich nenarodených deťoch, ktoré požiera jazykom (istým radšej nemenovaným spôsobom). Netvora sa vraj však dá zničiť, keď sa podarí nájsť dolnú časť jeho tela a posypať ju soľou alebo cesnakom, čím sa horná polovica za svitania nebude môcť pripojiť. Toľko k legendám. Objavili sa však aj fotografie, ktoré vraj tohto tvora zobrazujú v reálnom svete. "Niečo" na fotkách vyzerá presne ako horná polovica tela s masívnymi krídlami. Fotky vznikli v rezorte Mambukal pri meste Bacolod, avšak nikto nevie, či zobrazujú skutočnú mýtickú obludu (ktorá by podľa zdravého rozumu a z biologického hľadiska vôbec nemala existovať).

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára