12. januára 2020

Tajomné stretnutie Ellen Austin

Loď menom Ellen Austin vyplávala v roku 1881 z rodného Anglicka s cieľovou stanicou New York. Ničím neobvyklá plavba s cieľom doručenia tovaru sa však mala onedlho zmeniť na záhadné stretnutie s inou, opustenou loďou, pre ktoré sa dodnes nenašlo vysvetlenie a ktoré sa do námorných dejín zapísalo ako jedna z najpodivnejších udalostí na mori.

Po niekoľkých týždňoch na oceáne, kdesi v oblasti bezbrehého Sargasovho mora, náhle posádka v hustej hmle zbadala inú loď, ktorá sa bezcieľne plavila nepravidelným smerom. Kapitán Baker teda námorníkom nariadil, aby neznámu loď sledovali. Na palube totiž neboli žiadne známky života a kapitán si najprv myslel, že môže ísť o pascu. Po dvoch dňoch, kedy sa nič nestalo, sa nakoniec rozhodol k lodi priblížiť a preskúmať ju bližšie. Ellen Austin sa teda priblížila a pokúsila sa loď kontaktovať. Posádka však nedostala žiadnu odpoveď, a tak sa niekoľkí námorníci nakoniec na člne vybrali priamo na palubu.

Pri prieskume lode sa zistilo, že loď je v dobrom stave, a nič nenaznačovalo nejaké známky násilia alebo nešťastia, ktoré by sa na lodi mohlo prihodiť. Po samotnej posádke však nebolo ani stopy. Kniha záznamov taktiež záhadne chýbala, a tak nebolo možné zistiť, čo sa predtým na lodi dialo. Prepravovaný tovar tvorilo mahagónové drevo a kapitán predpokladal, že loď vyplávala z Hondurasu, zrejme s cieľovou stanicou v Anglicku alebo Stredozemnom mori. Kapitán však nechcel loď v dobrom stave so vzácnym tovarom nechať napospas osudu, a tak skupinke asi 6 svojich mužov nariadil, aby neznámu loď viedli po boku Ellen Austin.

Niekoľko dní sa obe lode plavili bez problémov, až nakoniec udrela silná búrka, čo malo za následok ich oddelenie. Po búrke sa po niekoľkých dňoch nakoniec posádke Ellen Austin nakoniec podarilo stratenú loď nájsť, no tentokrát sa znova iba bezcieľne plavila po hladine. Keď sa k nej teda priblížili, kapitán zavolal na svojich mužov, ale nedostal žiadnu odpoveď. Ďalšia skupinka sa teda na loď vybrala s pripravenými zbraňami. Po šiestich mužoch z predošlej skupiny však na palube nebolo ani stopy. Zásoby jedla boli na svojom mieste a loď znova vyzerala nedotknuto, pričom v posteliach nikto medzitým nespal. Vyzeralo to teda, ako keby k prvému stretnutiu s loďou vôbec ani nedošlo.

Neochotní námorníci, pod neoblomnými príkazmi kapitána, museli na lodi ostať aj tentokrát. Boli už však presvedčení, že loď je prekliata, a tak ostali len pod podmienkou, že si ponechajú svoje zbrane. Ellen Austin teda znova vyplávala s druhou loďou v závese. Netrvalo však dlho, kedy oblasť znovu pokryla hmla, ktorá skomplikovala podmienky. V jednom momente potom námorník na hliadke vykríkol, že "loď je preč". Kapitán vyšiel na palubu a pokúsil sa cennú loď vyhliadnuť, no tentokrát bola natrvalo preč, spolu s ďalšou skupinou jeho mužov. Malý detail: celý tento podivný príbeh sa odohral v oblasti známej ako Bermudský trojuholník, alebo aspoň v jej blízkosti. Ide teda zrejme o jedno z prvých hlásení neznámych javov z tejto zradnej časti Zeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára