18. septembra 2020

Draky na polostrove Filey Brigg

Kamenistý polostrov Filey Brigg leží pri dedine Filey v anglickom North Yorkshire. V miestnom folklóre má tento zhruba míľu dlhý pás skál okrem iného významné miesto a viažu sa k nemu známe legendy a dokonca aj modernejšie pozorovania tvorov, ktoré si spolu s historickými príbehmi vyslúžili označenie "draky".

Najznámejšia legenda hovorí, že polostrov vytvoril samotný diabol, aby spôsoboval stroskotania lodí. Iný príbeh zas spomína, že polostrov je v podstate kostrou ohromného draka, ktorého skolil odvážny krajčír menom Billy Biter. V dávnych dobách kolovali historky, že záliv pri polostrove, ktorý miestni nazývali Gulley, je miestom výskytu morského draka. Ten vraj ľuďom kradol koláče, ktoré boli nazývané "parkin" a predstavovali niečo ako perníky. Drak si však kvôli cukru stále musel potom opláchnuť papuľu vo vode pri brehu, čo jedného dňa nebojácni dedinčania využili a obludu zabili. Niekde sa však uvádza, že drak sa proste sladkého prejedol a zdochol. 

Nech už legendy spomínajú akúkoľvek verziu, zdá sa, že na nich predsa mohlo byť čosi pravdivé. Presuňme sa teda do 20. storočia, kedy známy vyšetrovateľ a lovec lochnesskej príšery Tim Dinsdale vydal v roku 1966 knihu s názvom "The Leviathans". Ten v nej okrem Nessie zozbieral a spísal viacero stretnutí s rôznymi sladkovodnými ale aj morskými plazmi a neznámymi zvieratami. Jeden takýto prípad, ktorý Dinsdale spomínal, sa objavil v novinách Daily Telegraph v roku 1934. Jeho názov znel: "Pobrežná stráž sa v noci stretla s príšerou – oči ako taniere, dva veľké hrby."

V článku sú následne opísané hneď dve pozorovania podivných tvorov, ktoré podľa správ boli dokonca obojživelné. Prvý prípad zahŕňal nemenovaných rybárov z Filey, ktorí sa po svojej výpovedi stretli s výsmechom a skepticizmom. Tí jedného dňa asi 3 míle od pobrežia zbadali neznáme zviera úctyhodných rozmerov, ktoré pomenovali "obludou". K pozorovaniu však už nechceli dodávať detaily a po počiatočnom výsmechu ostali odradení, a tak sa predpokladalo, že tvor proste zmizol tam, odkiaľ prišiel. Ich tvrdenia však onedlho malo vystriedať ešte dramatickejšie stretnutie, ktoré zažil člen pobrežnej stráže.


Zaujímavé na druhom spomínanom stretnutí je to, že sa odohralo na súši, čo je v prípade správ o morských obludách naozaj výnimkou. Svedkom bol tentokrát muž menom Wilkinson Herbert, ktorý sa toho večera práve prechádzal po pláži. Noc bola tmavá a nesvietil žiaden mesiac, a tak mal Herbert so sebou aj baterku, keďže povrch Filey Brigg bol nestabilný a kamenistý. V jednom momente však pred sebou odrazu začul "vrčanie podobné celému tuctu psov", a tak po chvíli radšej zapol svoju baterku. Vo svetle sa pred ním odrazu objavil ohromný krk, ktorý od zeme siahal asi do výšky 2,5 metra.

Herbert potom novinárom opísal tvora, ktorý sa s ním toho večera na tmavej pláži ocitol. Na hlave mala obluda posadené dve veľké oči podobné korytnačke, no oveľa väčšie. Papuľa mohla mať na šírku 30 centimetrov a obvod krku mohol merať necelý meter. Podľa veľkosti opisovaného tvora sa zdalo, že zviera môže s ľahkosťou Herberta schytiť a stiahnuť do mora, no naštastie opak bol pravdou. Obluda bola zjavne z tohto stretnutia vyľakaná a prekvapená rovnako ako svedok. Keď si Herbert posvietil na zem, telo zvieraťa mohlo mať na dĺžku podľa jeho slov zhruba 10 metrov. 

Miesto okamžitého úteku však muž spravil niečo iné – začal na tvora hádzať kamene, aby ho odstrašil. Ten sa potom stiahol za sprievodu silného vrčania a Herbert si všimol, že má na chrbte dva hrby a jeho končatiny pripomínali 4 široké plutvy. Tvor sa teda nakoniec svižným kymácavým pohybom dal na ústup a zmizol vo vlnách. Svedok potom rýchlo vyliezol na najbližší útes, odkiaľ na mori ešte chvíľu pozoroval pár svetielkujúcich očí, ktoré sa pohybovali na hladine asi 300 metrov od brehu. Je zaujímavé spomenúť, že opis tvora nápadne pripomína opis Nessie a iných neznámych zvierat, ktoré pripomínajú plesiosaura. Bol teda podobný tvor vinníkom aj v historických legendách? Jasné je teda len to, že sa nejednalo o žiaden známy druh morskej fauny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára