26. septembra 2020

Slávne fotografie: duchovia a prízraky, 8. časť

V histórii nadprirodzených javov sa okrem nespočetných príbehov a výpovedí svedkov často objavujú i rôzne dôkazy, ktoré tieto príbehy podporujú. Fotografií, ktoré zachytávajú paranormálne javy, je mnoho, no veľa z nich je falošných či upravených, čo často znižuje vierohodnosť týchto neznámych javov. Existujú však i také, ktoré sú stále považované za autentické a presviedčajú nás o tom, že "tam vonku" skutočne niečo je. Niečo, čo je stále za hranicami našej reality.

 

 

 

 Strašenie v Somersete


Táto udivujúca fotografia sa už objavila v mnohých známych knihách o nadprirodzených javoch a predstavuje už akýsi ukážkový príklad fotografie ducha. Fotku spravil A. S. Palmer v nemenovanom dome v anglickom panstve Somerset asi v roku 1908, kde vraj strašilo. O svojom prieskume vtedy informoval aj známeho vyšetrovateľa Elliotta O'Donnella, ktorého fotografia zaujala, až sa neskôr do domu sám vydal. Palmer vraj tej noci spolu s iným svedkom v dome pozoroval zvláštne svetlo, na čo miestnosť vyfotil bleskom. Po vyvolaní sa na obrázku objavila priesvitná postava, ktorá podľa niektorých pripomína mnícha. O'Donnell bol spočiatku skeptický, no údajne jednej noci v dome sám zbadal neznáme svetlo, a to v rovnakom čase, kedy Palmer vyhotovil fotografiu, asi o 2:45 ráno, čo dáva príbehu viac autenticity.

   _____________________________________________

Dievča bez tváre

Na internete sa táto stará fotografia z roku 1943 objavila kedysi v roku 2016, kedy ju zverejnil muž menom Szigeti Gyöngyi z Maďarska, odkiaľ aj obrázok pochádza. Na ňom je vidieť jeho matku, ktorú v ten deň zachytil jeho otec v meste Kaposfüred. Okrem nej je však v pozadí vidieť ďalšie postavy, a to konkrétne aj strašidelne vyzerajúce dievča v šatách, ktorému chýba tvár a dokonca aj ruky. Je zjavné, že fotka pochádza zo starých čias, keďže bola vyvolaná na malom formáte, ako to kedysi bolo bežné. Na zadnej strane sú tiež akési poznámky v maďarčine, ktoré sa však nikomu nepodarilo prečítať, a tak identita prízračného dievčaťa ostáva neznáma.

 _____________________________________________

Topánky bez majiteľa

V roku 2014 sa na Reddite objavila zvláštna fotografia, ktorú zverejnil známy jej autora. Nemenovaný svedok bol v tom čase na výlete v Japonsku so svojou dcérou, pričom jeden deň strávili aj na pláži v meste Zuši. Dievča robilo grimasy, a tak sa ju jej otec snažil zachytiť viackrát. Na jednej z viacerých fotografií, ktoré boli zachytené za sebou, sa však za ňou objavil pár nôh a kúsok modrej látky bez zvyšku ich majiteľa. Na ostatných fotkách z toho istého miesta však v okolí nie je nikto iný. Je možné, že ide len o optický klam a niektoré detaily boli zamlčané, čo však musí posúdiť každý osobitne.

_____________________________________________
 
 Prekvapenie v múzeu verejnej dopravy
 

Stránka "Belfast Live" zverejnila 3. novembra 2017 zaujímavú fotografiu, ktorú spravil istý Jonathan Hanna v oblasti Cultra v Severnom Írsku. Hanna bol 31. októbra na návšteve múzea verejnej prepravy, kde v istom momente vyfotil interiér starodávneho vozňa. Onedlho si však pri prezeraní obrázkov práve na tejto fotografii všimol na sedadlách prízračné postavy. Tvrdil však, že v tom momente sa vo vozni nenachádzal nikto iný, a že nejde o digitálnu úpravu, keďže podľa jeho vlastných slov toho nie je schopný. 

_____________________________________________

Pes z Tingewicku

 
Kedysi v roku 1916 bol práve bývalý inšpektor Scotland Yardu Arthur Springer v Tingewicku v Anglicku, kde spravil aj túto fotografiu. Pôvodný príbeh hovorí, že v zábere v tom čase nebol žiaden pes, no aj tak sa po vyvolaní fotky v dolnom rohu objavuje nejasná silueta, ktorá až nápadne pripomína psa. Skeptici tvrdia, že ide o dvojitú expozíciu, alebo len o vadu fotografie, keďže je možné, že sa pes hýbal a tým vznikol následný efekt. Niektorí však veria, že fotka zobrazuje prízračné zviera.

_____________________________________________
 
Niekto navyše v truhle
 
 

Väznica Crumlin Road Gaol v Belfaste dnes slúži ako turistická atrakcia, a tak sa niet čomu diviť, keď sa raz za čas návštevníkom podarí spraviť zvláštne fotografie. Táto pochádza od nemenovaného svedka, ktorý sa v tom čase nachádzal v cele číslo 13, kde odsúdení väzni počas aktívnej prevádzky väznice vyčkávali na popravu. Muž na obrázku bol jedným z maliarov, ktorí v tej dobe budovu prerábali kvôli otvoreniu, a nechal sa zo srandy vyfotiť v truhle, ktorá v cele stála. To však ešte nikto z prítomných netušil, že na fotke sa priamo v truhle následne objaví neznáma prízračná tvár, ktorá teoreticky mohla patriť jednému z odsúdených na smrť.

_____________________________________________
 
Biela pani z Worstead Church
 
 
Peter Berthelot sa v roku 1975 spolu so svojou manželkou Diane vybral do kostola menom Worstead Church v anglickom Norfolku. To však ešte netušil, že sa mu toho dňa podarí vyfotiť ducham, ktorého miestni poznajú pod menom Biela pani. Diane bola na tom vtedy zdravotne zle, a tak si v prázdnom kostole sadla dopredu, kde sa modlila, pri čom ju Peter vyfotil. Na obrázku sa však za ňou na druhej lavičke objavuje zreteľná ženská postava v dobových šatách, aj keď tam vtedy okrem nich nikto iný nebol. Mnohí dodnes veria, že je to dôkaz o existencii Bielej pani, ktorá vraj v kostole straší už mnoho rokov.
_____________________________________________
 
Selfie z výletu


V roku 2017 bola 13-ročná Haley Ogletree spolu s rodinou na výlete a rybačke v štáte Georgia, kde si toho dňa pri odchode ešte spravila v aute selfie. V pozadí je vidieť jej brata, ktorý akurát balil veci, no hneď pri ňom sa tiež objavuje na pohľad priesvitná postava, ktorá pripomína muža afroamerického pôvodu. Ten vraj v ten deň určite podľa výpovede rodiny na výlete nebol, a nikto ho taktiež na fotke nespoznal. Je jeho obraz teda nadprirodzeného pôvodu, alebo ide o podvod či dokonca veľmi neobvyklý optický klam?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára