5. marca 2021

Duchovia Antarktídy

Mnohí ľudia považujú Antarktídu za nehostinné miesto, kde nie sú vhodné podmienky pre život ako v iných krajoch. Preto sa teda môže zdať, že sa tam nenachádza nič zaujímavé, no opak je pravdou. Výskumníkov, vedcov a dobrodruhov tento zamrznutý kus sveta stále lákal, čo však často pri drsných podmienkach končilo ich smrťou. Aj preto sa ani tento ľadový svetadiel nevyhol strašidelným príbehom a nevysvetleným udalostiam.

Drsné rozľahlé oblasti Antarktídy sa už pokúsilo zdolať veľa ľudí, čo sa mnohým na druhej strane vypomstilo, keď podcenili neskrotnú prírodu. Pocit bezútešnosti a osamelosti, ktorý Antarktídu jednoznačne sprevádza, sa niekedy dopĺňa aj zvláštnymi príbehmi o nepokojných duchoch tých, ktorí tam tragicky prišli o život. A strašidelných miest je v ľadovej krajine hneď niekoľko.

Nenápadný historický dom menom Wordie House na ostrove Winter Island bol postavený v roku 1947 a slúžil mnoho rokov, kým sa expedície nepresťahovali do väčšej základne neďaleko. Nikto však presne nevie, prečo v ňom straší. Viacerí svedkovia však rozprávali príbehy o predmetoch, ktoré v dome lietajú z poličiek, trieskajúcich dverách, tmavých postavách a dokonca aj svetlách pozorovaných vnútri domu, aj keď k nemu už dávno nie je privedená elektrina. V budove však ľudia cítili negatívnu energiu, čo vraj môže byť následok tsunami, ktorá sa ostrovom prehnala a zničila predošlú základňu ešte pred vybudovaním domu.

Wordie House

Na ostrove Deception Island stoja pozostatky veľrybárskej stanice, kde vyšetrovatelia zaznamenali svetelné orby, hlasy, hlasné rany a prízračné postavy. Niekto dokonca počul ťukanie, ktoré pripomínalo signál SOS, avšak nemalo žiaden známy pôvod. Ešte slávnejším miestom v oblasti neznáma je Ross Island, kde sa v roku 1979 stala veľká tragédia. V tej dobe sa na miesto vydávali odvážni turisti, ktorí chceli zažiť niečo iné než obvykle. V novembri toho roku sa na Ross Island z Nového Zélandu blížilo lietadlo s 257 pasažiermi, no piloti zjavne nemali dosť skúseností s antarktickými podmienkami, a spolu s nesprávnymi údajmi a nízkou viditeľnosťou sa stalo presne to, čo sa dalo očakávať. Lietadlo v plnej rýchlosti vrazilo do sopky Erebus. Nehodu nikto neprežil.

Mnohé telá boli potom dočasne uložené na najbližšej základni McMurdo Station, kým boli prevezené späť na Nový Zéland. Niet sa čomu diviť, že na základni po tomto incidente straší. V budove ale aj okolí svedkovia videli potulujúce sa postavy obetí nehody, počuli kroky a hlasy a dokonca aj stonanie a mrazivé výkriky. Iným miestom na Ross Island je aj Scottova chata. Tú postavil britský výskumník Robert Falcon Scott spolu so svojou výpravou kedysi v roku 1910. Táto výprava pod menom Terra Nova však bola od začiatku odsúdená k záhube, až napokon všetci členovia postupne umreli hladom a vyčerpaním v teplotách nízko pod nulou. Krátko na to ostala chatrč opustená a vraví sa, že nadprirodzenej aktivity je v nej dosť.

 Interiér Scottovej chaty

Niektorí tvrdia, že hneď po vstupe do chaty prichádza pocit hrôzy. Objavujú sa tam aj neznáme tienisté postavy a svedkovia počujú zvuky, ktoré nemajú žiaden pôvod, ako kroky, hlasy a čosi, čo pripomína ťahanie po podlahe. Okolie pamätného kríža, ktorý bol pri chate vytýčený na počesť troch zosnulých, taktiež údajne priťahuje nepokojné duše. Okrem obetí Scottovej chaty kríž vraj priťahuje aj duchov iných prieskumníkov, ako keby išlo o akýsi záchytný bod pre mŕtvych. Iným známym strašidelným miestom je aj Shackletonova chata. Tá bola postavená v rokoch 1907-9 a dodnes ostala v zachovalom stave. Stretnutie so záhrobím tam nezažil nikto iný ako svetoznámy prieskumník Sir Edmund Hillary. Ten tam podľa vlastných slov zbadal Shackletonovho ducha hneď čo otvoril dvere. Zdalo sa, že ho Shackleton priamo víta, avšak jeho postava v sekunde hneď zmizla.

Viacero týchto primitívnych historických príbytkov a staníc dodnes stojí na svojich miestach a sú považované za historicky významné stavby, no ako je zjavné, medzi ich stenami stále ostávajú aj ich pôvodní obyvatelia. Vzhľadom na pomer medzi osídlením a stopami po ľudskej činnosti by sa teda celkom ľahko dalo povedať, že Antarktída paradoxne môže byť jedným z najstrašidelnejších kútov sveta. 

 

Shackletonova chata


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára