11. júna 2021

Prízračná jama v Yealmptone

V článku z novembra 2013 sme si priblížili veľmi podivnú záhadu dier, ktoré sa v rôznych prípadoch objavujú z neznáma a za zvláštnych okolností. Tento nedefinovateľný jav sa objavil aj v anglickej dedine Yealmpton v roku 1947 a svedkom v tomto prípade bol miestny vikár Alfred Byles. Správy o tomto jave sa následne dostali do tlače a neskôr aj do televízie.

Podľa informácií dostupných na internete sa táto neobvyklá príhoda prvýkrát objavila v časopise "Reports and Transaction of the Devonshire Association" v roku 1975, kedy Byles svoj zážitok opísal v liste zaslanom redakcii. Ešte v roku 1947 slúžil Byles ako farský vikár v kostole Sv. Bartolomeja v obci Yealmpton. Jedného obyčajného sobotňajšieho odpoludnia však zrazu narazil na jamu, ktorá sa objavila na cestičke vedúcej priamo k dverám kostola. Diera mohla mať v priemere zhruba meter, avšak bola nepravidelného tvaru. Jeho prvým odhadom bolo, že ide len o náhly prirodzený pokles pôdy, zrejme vďaka dažďom alebo podzemnej vode. Šiel teda do kostola, aby to povedal svojej žene, avšak po príchode späť ho čakalo prekvapenie.

Jama sa totiž behom chvíle značne zväčšila. Zavolal teda na miesto svoju ženu a zvažoval, či sa má do jamy spustiť, aby ju preskúmal. Ani jeden z nich však nevedel odhadnúť, aká môže byť hlboká. Byles teda do nej skúsil hodiť kameň, ktorý na ešte väčšie prekvapenie oboch svedkov narazil na akési murivo. Vikár opisoval, že sa mu zdalo, že kameň v hĺbke dopadol na umelo vystavaný múr. Praktický rozum mu však kázal zájsť do mesta pre nejaké dosky, ktorými by dieru prekryl, aby do nej nik nespadol. Tam stretol pána Knighta, ktorý bol známy ako miestny staviteľ a hrobár. Stalo sa však niečo, čo nikto nečakal. Keď sa muži na miesto vrátili, diera bola kompletne preč.

Cestička a tráva okolo vyzerali znova neporušene a vyzeralo to celkom ako keby na mieste nikdy žiadna jama nebola. Byles to nedokázal pochopiť ani nijak vysvetliť, a tak pán Knight nakoniec odišiel, zrejme s vlastným názorom na celú vec. Vikár si bol však stopercentne istý, že obaja spolu s manželkou dieru videli na vlastné oči, a tak jediným vysvetlením mohla byť akási spoločná halucinácia, čo však neznie veľmi presvedčivo. Zhruba o 10 rokov po zverejnení článku a Bylesovej príhody sa príbeh objavil aj v populárnom seriáli "Arthur C. Clarke's World of Strange Powers". V televízii však akosi vynechali detail o tom, ako Byles do jamy hodil kameň, čo však bolo určite spomenuté v jeho liste. Vikár si napriek tomu za svojím príbehom neoblomne stál, a tak sa v prípade tejto nanajvýš mätúcej záhady musíme spoliehať len na jeho slovo.

 Alfred Byles pred kamerami ukazuje, kde sa objavila podivná jama

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára