31. októbra 2021

Monštrum z Pope Lick: Legenda, ktorá zabíja

V americkom Kentucky sa už minimálne od 40-tych rokov minulého storočia rozpráva miestna legenda o netvorovi z Pope Lick. Ide vraj o koziu obludu s humanoidným výzorom, ktorá podľa niektorých historiek dokonca so sebou nesie sekeru a napáda ľudí. Podivným zvratom osudu má však táto legenda vskutku na svedomí už viaceré ľudské životy.

Takzvané monštrum z Pope Lick dostalo svoje meno podľa potoka Pope Lick Creek neďaleko mesta Lousville, nad ktorým sa týči mohutný železničný most. Práve pod týmto mostom údajne obluda prebýva, ako hovoria miestne historky, a práve kvôli tomu už viacero ľudí prišlo o život pri prieskume s cieľom nájsť tohto legendárneho tvora. Samotná obluda je vraj krížencom človeka, kozy a ovce či barana. Najčastejšie príbehy hovoria o tom, že netvor dokáže zvedavcov nejakým spôsobom zhypnotizovať či nalákať ich falošným hlasom na most, kde však nešťastníci skončia buď pod prichádzajúcim vlakom, alebo nakoniec z mosta skočia. Iné verzie tiež spomínajú, že netvor skáče z mosta na autá, ktoré pod ním prechádzajú, alebo že so sebou nosí krvavú sekeru, ktorou sa neštíti kohokoľvek napadnúť.

Samotný most nad potokom bol postavený už v 19. storočí a tiahne sa nad dolinou vo výške takmer 30 metrov. K nemu sa taktiež viaže iná legenda o prízračnom vlaku. Niektorí svedkovia vraj na moste cítili vibrácie, ako keby ním práve prechádzal skutočný vlak, avšak žiaden v tom čase nešiel. Tento jav vraj taktiež značí, že netvor je nablízku. Prehnanejšie historky o pôvode tvora spomínajú, že kozí netvor bol kedysi cirkusovou atrakciou, až jedného dňa utiekol a utiahol sa do lesov. Ďalšia verzia spomína, že tvor utiekol z vykoľajeného vlaku, alebo že ide o farmára, ktorý choval kozy, no výmenou za temné sily bol sám zmenený na kozieho tvora.


Tieto (samozrejme vymyslené) historky nakoniec z miesta spravili veľké lákadlo pre všetkých zvedavcov a amatérskych lovcov príšer. Mnohí si tiež dodnes myslia, že most už nie je v prevádzke, čo však nie je pravda a môže spôsobiť fatálnu chybu. V skutočnosti ide o frekventovanú linku, ktorou premávajú nákladné vlaky niekoľkokrát denne. Aj napriek tomu, že na mieste už dlhšie stojí 2 a pol metrový plot s policajným varovaním pre návštevníkov, už na mieste zomrelo minimálne 9 ľudí. Väčšina z nich predstavovala zvedavcov, ktorí sa legendu rozhodli preskúmať a otestovať svoju odvahu. 

Často to však dopadne tak, že ľudia sa na most vydajú a akonáhle začujú prichádzajúci vlak, je už neskoro vrátiť sa späť. V roku 2016 napríklad o život prišla 26-ročná turistka z Ohia, ktorú prešiel vlak pri prieskume mosta. Jej priateľovi sa podarilo zachrániť, keď sa zavesil na okraji mosta a vyčkal, kým vlak prejde. Autority však vyhlásili, že ani tento spôsob nie je istou záchranou, keďže niektorým vlakom trvá aj niekoľko minúť, kým prejdú celým mostom. Navyše, vlaky spôsobujú silné otrasy, ktoré môžu zhodiť kohokoľvek, kto sa na most zavesí. Nedávno, v roku 2019 taktiež na trati zomrelo 15-ročné dievča, pričom jej kamarátka musela byť prevezená do nemocnice. Vyzerá to teda, že aj napriek prísnym varovaniam a hrozbe zatknutia sa zvedavci na most stále vydávajú a riskujú tak život kvôli strašidelnej legende, ktorá najskôr ani nie je ničím iným.


 


1 komentár: